tisdag 25 januari 2011

En kulinarisk grötupplevelse

Att äta havregrynsgröt kan ju kännas väldigt vardagligt och trist. Men det kan faktiskt också vara gudomligt gott och en fantastisk upplevelse med guldkant! Det senare gäller om man äter den tillsammans med blåbärssylt kokt på blåbär som man själv plockat i skogarna här omkring. Och om man dessutom får njuta av ugnsvarmt bröd som ens älskade man precis bakat. Då är det närmast en kulinarisk upplevelse. Om man nu kan säga det om en tallrik gröt. 

Att koka egen sylt kan låta ambitiöst och svårt. Men i självaste verket är det riktigt enkelt. Till och med busenkelt om man använder syltsocker.


Man bara blandar syltsocker och bär väl och värmer upp det hela under omrörning. Sen kokar man sylten kraftigt några minuter bara. Ta bort skum och häll upp på rena burkar. Klart! Exakta mängder och tidsangivelser finns på paketet. Så fantastiskt enkelt och helt underbart gott!!


Gröten och blåbärssylten serverades i dessa loppistallrikar. Jag tyckte den blå dekoren matchade  blåbärssylten så fint.


Det mumsiga morotsbrödet precis uttaget från ugnen.


Att sen till gröten kunna bre sig en varm bit morotsbröd och toppa den med ost och en klick sylt. Det mina vänner  kändes som den värsta lyx! Känns så gott i både kropp och själ att äta mat som man gjort med sina egna händer och som är lyckligt befriad från alla typer av tillsatser. Teskeden är en vacker liten skapelse jag hittat på en loppis i sommar och Koka blå-tillbringaren är ärvd. Ja så lycklig kan man bli av en tallrik gröt en kall januarikväll.Inga kommentarer: