lördag 8 januari 2011

Tjoho!! En ny favoritförfattare så att jag kan känna mig klädd hela våren!


Jag älskar att läsa romaner om människor som levde förr i tiden. Allra helst i något av våra nordiska länder, då jag tycker om att leva mig in i hur våra förfäder hade det. Därför har jag ofta sökt mig till den här typen av romaner och avverkat alla böcker av Anne-Karin Elstad, alla Vilhelm Mobergs böcker om Utvandrarna (här skriver jag om några tankar jag fick efter jag läst den serien) samt en del andra böcker av liknande karaktär som jag glömt namnet på.

För ett tag sedan fann jag mig då inte veta vad jag skulle låna på biblioteket när alla mina favoritförfattare var utlästa. Jag frågade då helt enkelt på vårt bibliotek (som f ö har de bästa bibliotekarierna i världen!) Jag förklarade vilken typ av böcker jag var ute efter och bibliotekarien gick runt ibland hyllorna med en tankerynka i pannan och plötsligt satte hon upp fingret i vädret och utropade "Elsi Rydsjö" och ledde mig genast till hyllan med hennes böcker. Till min stora glädje fann jag att denna fantastiska författarinna skrivit mängder av romanserier och jag hoppades i mitt stilla sinne att jag skulle gilla dem. För då skulle jag ju ha min romanläsning räddad för ett bra tag framöver.

Och jag inte bara gillar dem. Jag älskar dem! Jag vill nästan försöka ta kontakt med Elsi bara för att tacka henne för att hon skrivit alla dessa underbara böcker. Har nu läst "Kära min syster" och trilogin som börjar med "Röd är ryttarens häst". Trilogin handlar om två släkter som levde under Karl XII.s tid. Mycket intressant!! "Kära min syster" är en fristående fortsättning på boken "Susanna". Tyckte om "Kära min syster" mycket! Och extra intressant blir den då den till vissa delar handlar om de två släkterna från Karl XII:s tid, fast ca 200 år senare.

Nu har jag snart läst ut "Kvinnorna på Stensvik" som är den första boken i en annan trilogi. I början tyckte jag den var så tragisk att jag ville ge upp. Men i förrgår då jag var mer eller mindre sängliggande hela dagen pga förkylning fortsatte jag att läsa den och den blir bättre! Mycket bättre till och med. Så idag är det jag som går och lånar fortsättningen så jag inte finner mig själv "romanlös" ikväll. Jag vill nämligen alltid ha en pågående bok. Annars känner jag mig naken på nått vis. Nu känner jag mig väldigt säker på att jag kommer att kunna känna mig klädd under hela våren åtminstone. För det finns många fler trilogier att sätta tänderna i när jag är klar med denna. Åh härliga känsla!

2 kommentarer:

Fru Gustafsson sa...

Har du läst trilogin om Kristin Lavransdottter av den norska författaren Sigrid Undset? Handlar om en släkt i Norge på 1300-talet. Fantastiska böcker. Författaren har till och med fått Nobelpriset i litteratur för dessa böcker. Men jag kan gissa att du redan har läst dessa.(?)
Fint överkast på bilden förresten. Är det du som har virkat?
AC

Makena sa...

Känner igen namnet på författaren, men tror inte jag läst böckerna. TUSEN TACK för tipset!!!!

Och nej, det är INTE jag som virkat! Så duktig är jag inte. Det är köpt på loppis! :)

Kram Maria