tisdag 26 april 2011

Symöte- projekt lära sig sticka sockar!!


Början till en sk socka. Svårt att ta kort på den var det också!

Ni kanske har lagt märke till loggan: "Husmorsskolans Nya Syförening" här intill. Den visar att jag gått med i denna syförening som bedriver sin verksamhet över nätet. Tisdagar är den stora symötesdagen och det är därför jag nu har funnit mig själv sittande med mitt nya "lära-mig-sticka-som-svärmor-projekt"; strumpstickning! Jag försökte mig på att sticka ett par babysockar till min då nyfödda dotter. Det resulterade i att det inte blev mer än en då jag tyckte den såg lite märklig ut. Sedan dess har jag haft uppfattningen att sockar, eller närmare bestämt hälar, är omöjliga att sticka.

Men nu när jag bestämt mig för att bli en superstickare som min svärmor så måste jag ju lära mig! Så i påsk inleddes detta nya projekt. I början var det ju inga problem alls. Problemen började istället, inte helt oväntat, när jag skulle börja sticka, ja just det, hälen. Jag har klurat på beskrivningen, försökt, rivit upp och försökt igen. Sen gav jag upp och hittade en enklare hälbeskrivning på nätet. Så nu har jag då stickat något som ska vara en häl och fortsatt med foten. Jag tycker dock det är klurigt att komma ihåg vilken som är sticka ett och vilken som är sticka fyra. På dem ska det nämligen minskas vartannat varv nu. Men så i min glädje över att tro mig ha kommit på vilken sticka ett och fyra är minskar jag för glatta livet i flera varv i rad. Hoppsan! Försöker återgå till mönstret och vartannat varv minskningarna, men då är jag så förvirrad att jag glömmer den femte stickan och stickar på bara fyra och sen vet jag inte hur jag har det längre.

Håhåjaja. Nu har jag i alla fall åter fördelat maskorna någorlunda jämt på fyra stickor och stickar med den femte. Men inte vet jag hur det blir i slutändan. Inser nu också att jag har för lite garn i rätt färger för att det ska räcka till en socka till. Jaja. Jag får väl se denna socka som ett rent inlärnings moment och inte tänka mig att något barn ska använda sockan sen. Raggsockssäsongen är ju dessutom ändå snart över. Så jag får väl satsa på att ha lärt mig strumpstickning till i höst när det åter blir aktuellt med tjocka sockor...

Om någon av er andra i syföreningen har några nybörjar tips till mig så mottages de med STOR tacksamhet!


I bakgrunden skymtar den här kannan. Jag tyckte den var så fin med en liten vas med vitsippor intill så jag skickar med den också. Kannan är köpt på min svärfars loppis i Lidköping för 20 kronor och vitsipporna plockades idag i en fårhage som jag besökte tillsammans med dagbarnen och mina kollegor.

Nu återgår jag till stickningen och önskar er därmed en trevlig kväll!

4 kommentarer:

Förskoleburken sa...

Hej, jag är ny här och har med stort intresse läst dina pedagogiska tips!

Jag är också en sån som vill kunna sticka sockor, om jag börjar nu kanske de blir klara till höstkylan!

Ville också säga att länken på husmorsbilden är lite tokig, du bör nog kolla det.
Mvh
Maria

Makena sa...

Vad kul att du lämnade ett avtryck! :) Jag har varit inne hos dig med tror jag allt. Känner igen namnet Förskoleburken. Kul att du också vill lära dig! Skam den som ger sig heter det väl, så till höstkylan kan vi nog båda två! :)

Har fixat länken nu också. tack för att du gjorde mig uppmärksam på det!

smultron sa...

Jag och lilltösen fick varsitt par hemstickade sockar av mamma nu under påsken. Hon sa att det roligaste var att sticka just hälen. Du kommer säkert att bli en fena på att sticka sockar, om du har tålamod. Det har ju inte jag. Funderar på att börja spela ett instrument, men risken är att jag vill kunna redan innan jag börjat!
Kram

Anonym sa...

Jag har oxå en önskan att kunna sticka sockar! Vi får sitta å sticka nere vid sjön på ö´na i sommar :)
Kram Sara