måndag 4 april 2011

Regnmaraccas!

Här kommer ett pyssel som jag varmt vill rekommendera! Det var nämligen otroligt uppskattat av barnen. Både själva produktionen och det färdiga resultatet. Jag talar om s k "regnmaraccas"! En maraccas som man inte bara kan spela med på vanligt vis, utan som också kan låta som regn.

Till detta pyssel behövs:

*En rulle av lite kraftigare slag. 
(Vi använde rullar från gladpack, ugnsfolie och pringelschips.)
*En massa spikar i lagom längd och tjocklek.
*hammare
*tejp
*skrammelmaterial (t ex makaroner, fågelfrön, ärtor o dyl)
*aluminiumfolie
*lim
*dekorationsmaterial (vi använde silkespapper, glitter och fjädrar)Steg ett är att spika en massa spikar i röret. Är detta för svårt för barnet kan man antingen spika i spikarna lite grann åt dem och sedan låta dem spika i dem helt, eller förspika hål som barnen sedan sätter i spikarna i och spikar. Jag gjorde både och för olika barn och vilket som så var detta jätteroligt! Barnen gick in med liv och lust för sitt spikande och var superfokuserade och förnöjda med detta arbete läääänge! Detta moment är ju också väldigt bra för finmotoriken och koncetrationsförmågan.


Ju tätare spikarna sitter, ju längre stund kommer det att "regna" sedan eftersom småplocket har svårare att ta sig igenom spikarna.


När man spikat klart, tejpar man igen ena sidan av röret och sätter även på folie från det hållet. Krama åt ordentligt så att det sitter. Sedan kommer nästa roliga moment för barnen; att hälla i småplocket!!
Även här krävs stor koncentrations förmåga och det rasslar ju så jättekul när man häller i! Barnen ville aldrig sluta, utan jag fick stoppa dem för att inte rören skulle bli för fulla. Det måste ju finnas plats för "regnet"att falla på. Man kan välja om man bara häller i en sorts småplock eller om man vill blanda pyttesmått med lite större, t ex makaroner och linfrön. Effekterna blir lite olika. Med bara pyttesmå blir det ett stilla sorl, medan det med lite större blir mer smatter. 


När man hällt i lagom mycket "rassel" tejpar man igen även den andra sidan och täcker även den sidan med folie så att hela röret blir täkt. Sen börjar det roliga dekorerandet! Låt barnen släppa loss med lim, silkespapper, glitter och allt vad du kan hitta på!!


Tada! 

När maraccaserna (eh finns det ordet i plural bestämd form??) var klara vändes det fram och åter på dem om och om igen. Som sagt ett mycket roligt och uppskattat pyssel som barnet får användning av så fort det vill spela och sjunga. Vilket barn (iaf mina) verkar vilja i princip hela tiden.

Inga kommentarer: