tisdag 8 mars 2011

Tandborstbus och LasseMaja när pojkarna har hand om läggningen

I vår familj har vi en deal med barnen som går ut på att de villigt ska hjälpa till med smått och gott när mamma eller pappa behöver deras hjälp. Som tack för det får de veckopeng/lördagsgodis. Skulle de vägra och inte vara hjälpsamma, ja då ryker veckopengen. Simple as that! 

Ikväll är en sådan kväll när mamman behöver hjälp. Jag är nämligen sjuk och fruktasvärt orkeslös. Eftersom pappa är borta får därför killarna lägga tjejerna. Det har de gjort många gånger redan och tjejerna har var sin favorit. Lilla L vill bli lagd av Nonno medan Jojjan föredrar Boppo. Perfekt! Vid middagen när jag berättade om detta och sa till Nonno att han får lägga Lilla L blev svaret: "Oh wheee!" och Jojjans ögon lyste när hon förstod att Boppo skulle lägga henne! Inga protester där alltså. 


När Nonno lägger Lilla L brukar det bli rätt mycket bus också. Här ska hon borsta tänderna och båda tjuter av skatt!


Boppos läggning av Jojjan bruka däremot gå mer lugnt till. Hon fixar det mesta själv, sedan lägger de sig till rätta i hennes säng och Boppo läser ur nya LasseMaja boken som hon fick när hon hade sitt 6-årskalas.

Det är så skönt att veta att jag kan räkna med killarnas hjälp när jag själv inte räcker till. De kan förutom att lägga småsyskon också göra saker som att; packa upp matkassar, röja undan i vardagsrummet, duka fram frukost, vara barnvakt en stund eller gå till affären och köpa ett par liter mjölk. Tjejerna kan de också om än inte lika mycket som killarna än. Förutom att jag får hjälp får ju barnen också tillfälle att lära sig fler och fler saker här hemma. Och det kommer de att ha nytta av för resten av livet. Dessutom växer ju barn flera meter när de får hjälpa till och känna att de klarar av saker. Även barn behöver få känna att de behövs. Och behövs, det gör de verkligen! 


2 kommentarer:

smultron sa...

Det gör de verkligen! Sonen, som är sju, tog hand om disken idag och tösen vattnade blommorna. Alla kan vara till nytta. Också den minste brukar hjälpa till att duka mm. Krya på dig!

Anonym sa...

DET KÄNNS SOM OM BARNEN VÄXER OCH JAG HINNER INTE MED I SVÄNGARNA.SKA PRIORITERA ATT TRÄFFAS LITE OFTARE.
FARMOR