onsdag 2 mars 2011

Pedagogiska brickor

Jag har börjat ordna brickor med olika små uppgifter som barnen kan sitta och jobba med på egen hand efter introduktion. Idén har jag fått från den jättehärliga boken  "Lekbok för koncentrationsförmågan"  och denna idé är från början hämtad från Montessoripedagogiken. Tänkte här visa två av brickorna. Fler kommer så småningom.

"Banken"

Denna bricka kallar vi "Banken". Den består av en tom plastburk med lock (i detta fallet en russinburk) och en  stor hög utländska mynt i olika storlekar. I locket har jag som synes skurit upp skåror av olika längd och tjocklek. Barnen uppgift blir sen att stoppa ner mynten ett och ett i ett hål som passar. Förutom att träna koncentrationsförmågan, får barnet här också uppfattning om olika storlekar. Att ett stort mynt inte passar i en liten springa t ex. Alla mina dagbarn är fascinerade av denna bricka och den passar lika bra för 4-åringen som för 1,5-åringen. Lilla L 1,5 år fick idag prova för första gången och hon ville göra det om och om igen!!

"Ösa ris"

Denna bricka består av två vackra koppar, en vacker tesked samt någon till ett par dl ris. Barnens uppgift är att med hjälpa av skeden ösa över riset från den vänstra till den högra koppen utan att spilla, eller åtminstone inte spilla så mycket. Ger bra träning i att kontrollera sina handrörelser, koncentration och dessutom tränar det läsriktningen (från vänster till höger) Även denna bricka är uppskattad. Barnen blir väldigt stolta när de klarat ösa över allt ris utan att spilla! Passar från ca 3 år.

Inom Montessoripedagogiken är man noga med att sakerna barnen jobbar med ska vara estetiskt tilltalande. Därför gör jag också mitt bästa för att göra det så fint som möjligt. När jag hittar en finare burk till banken, ska jag t ex byta ut den.

1 kommentar:

bullegarien sa...

Montessori har så mycket intressanta ideer. Var faktiskt på en föreläsning här i Sofia i måndags kväll om just Montessori, det är ganska nytt här i Bulgarien. Vi kan hämta så mycket ideer därifrån (även om det finns en del som man måste sortera bort...) Så bra med ideerna att plocka i och ur, ösa ris och bönor och linser och sortera knappar mm, mm.. det mesta finns ju tillgängligt hemma för det som behövs...
Den här veckan är det någon form av Montessori-vecka runt om i världen...