onsdag 23 februari 2011

Rulla frallor med gung!

Fotografen för dagen är ingen mindre än min lilla busiga 3-åring! 

I eftermiddag efter jobbet fick jag rycket att baka lite grova frallor! Slängde först in en kyckling i ugnen och sen satte jag i gång. Slog på Alltinget på webben och började röra till degen. Sen blev det lite fartig musik lagom tills jag skulle rulla de små bullarna. Härlig känsla att dansa loss rullandes små frallor! Och underbart att känna att man orkar! Igår orkade jag ingenting och det blev gröt till middag...Men idag har vi varit ute i den underbara solen hela eftermiddagen. Barnen har lekt i skogen och vi har lyssnat och kikat på fåglar med kikare. Massor av frisk luft och härligt LJUS! Verkar ha gjort susen.

Nu står 25 härliga frallor på jäsning och ska snart in i ugnen. Blir gott med nybakat bröd till kvällsfikat ikväll! Annat än igår det. Då hade trötta jag glömt att handla och vi fick hålla till godo med knäckebröd...men ikväll blir det andra bullar!

Recept på grova frallor med eller utan gung!

25 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1/12-2 dl russin
1 l rågsikt
2-2,5 dl vetemjöl

Smält smöret och häll i mjölken. Värm degvätskan till 37 grader och häll över den smulade jästen. Rör tills jästen löst sig och tillsätt sedan russin, salt och rågsikt. Arbeta ner så mkt vetemjöl som behövs tills degen släpper bunken. Låt jäsa under duk i ca 30 min och baka sedan ut på mjölat bakbord. Rulla 20-25 frallor,  lägg dem på plåt och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter under duk. Grädda i ugn 225 grader i 10-12 minuter.

En trevlig kväll till alla er!2 kommentarer:

Anonym sa...

Ser gott ut. Hur går det med surdegsbrödet?
Lisbeth

Makena sa...

Har inte bakat ut det än. Men än så länge beter sig degen som den ska. bubblar sig lite och luktar surt. Är meningen att jag ska baka det idag, men vet inte om jag orkar. I så fall kan man "mata" den lite till och ha den i kylen ytterligare någon dag. Och rågbullarna blev supergoda! K:s kommentar när han smakat: "Det finns någon här som ska känna sig riktigt nöjd med sitt bak idag!" :)