torsdag 10 februari 2011

En spännande låda att sticka ner sin lilla hand i!


Vi jobbar just nu med tema kroppen och de 5 sinnena. Först ut bland sinnena blev känseln. Jag fick nämligen inspiration att göra en "känna-låda". Tog första bästa kartong jag hittade. Strök lim på lådan, slog in den i ett lite grovare presentpapper och skar sedan upp ett hål mitt på. Alldeles lagom för en liten hand. Skar sedan upp en lucka på baksidan där man kan stoppa in saker att känna på. Limmade fast ett litet band på luckan (en liten bit av det på insidan av luckan och resten hänger löst på framsidan) så att man lätt kan dra upp den.

.
Sen satte jag igång och dekorerade lådan med vad som fanns till hands. En bit färgglatt tyg från IKEA, lite guldstjärnor här och var. Ett rött band runt hålet och en liten kompletterande garnstump På insidan av hålet limmade jag sedan fast en tygbit som jag klippt ett kryss i. Vid närmare eftertanke borde jag ju använt filttyg, då detta lär fransa sig snabbt. Men då är det väl bara att byta. Vips så var "känna-lådan" klar!


I lådan kan man sedan lägga lite vad man vill och låta ett barn i taget känna med handen med förbundna ögon.  De får försöka bestämma om den är hård eller mjuk. Varm eller kall. Len eller kantig eller kanske taggig? På bilden ser ni lite exempel på vad jag lagt i lådan; påskfjädrar, en grankvist, en kotte, en len sten, en kantig sten, en kloss, en nopperkloss samt en bit av ett lite grovare sandpapper. Jag har även provat att lägga i en liten blöt tygbit, en tesked jag värmt i vatten och en isklamp.

Barnen blir på detta sätt medvetna om sitt känselsinne. De får träna på att sätta ord på vad de känner och på så sätt utöka sitt ordförråd. Man kan också prata om vad man inte kan känna. T ex vilken färg det är på föremålet. Och förutom allt man lär sig med denna "känna-låda" är det ju väldigt roligt och spännande! Även min 8-åring ville vara med och känna på olika saker om och om igen. Och för att göra det lite svårare för honom skulle han beskriva föremålet med så många adjektiv som möjligt. 2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad spännande! Det ska jag prova med min dotter.

smultron sa...

Vi har haft det som lek på kalas och täckt över en korg med ett tyg och så gömt en saker där i.