torsdag 17 februari 2011

En liten burk med tandpetare


Min 6-åring var uttråkad och hade "iiiiingenting att göra". Då tog jag fram en burk tandpetare, gav henne en ganska stor bunt och uppmuntrade henne att lägga dem i ett mönster. Jag sa att det är väldigt svårt att lyckas lägga ett mönster med alla tandpetarna, men riktigt duktiga barn klarar det. Det senare sa jag för att uppmuntra henne att använda dem alla och inte bara några få. Det fungerade! Snart var hon fullt sysselsatt med att lägga sitt mönster. Lugn, harmonisk och focuserad. Efteråt var hon mycket stolt över att ha klarat att lägga alla stickorna. Lyst som en liten sol och var så förnöjd. Sedan var det inte längre några problem att leka igen. En liten burk med tandpetare gjorde tricket! Provade senare med att låta min 8-åring som såg lite desillusionerad ut att prova han med. Även han blev snart försjunken i arbetet med att lägga ett mönster och fick ett skönt lugn över sig.

Denna lek inte bara aktiverar ett uttråkat barn. Den tränar även barnets koncentrationsförmåga och dessutom fingrarnas finmotorik. Det är en bra träning i att kontrollera sina handrörelser, vilket sedan barnet har nytta av när det ska skriva och rita. Är det inte fantastiskt att något så enkelt kan ge alla dessa förtjänster! Så fram med en burk tandpetare nästa gång ditt barn har tråkigt!

English translation:

My 6-yrs was "bored to death".  I gave her a box with toothpicks and encouraged her to make a fine pattern with them. Also said that only very skilled kids can make a pattern with all of them. Said that to encourage her to use all of them and not just a few. It worked and she made this pattern and suddenly became calm and harmonic. Afterwards she was very proud of her self and run away playing again. Also tryed it on my 8-yrs old. He also liked it! This game is not only good for bored kids, but is also good for the fin motor ability and the ability to consentrate!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du är så full av pedagogiska ideer.
Är imponerad av dej.Tror t o m jag skulle ha kul med en ask tandpetare
Farmor

Esil Agni sa...

Kul. Tandpetarbilden föreställer ju en figur. Uttänkt från början? Du får utlysa en tävling på Kållandsö nästa gång du hälsar på där. Farmor är sugen.

Cayenne sa...

Vi har inga tandpetare, men nu blir jag lite sugen på att köpa hem, så vi har något att pyssla med när tristessen kommer.