söndag 27 februari 2011

Äntligen fått händerna i surdegen!


Jag har varit omåttligt trött under helgen, men efter förmiddagens Gudstjänst i min kyrka (veckan absoluta höjdpunkt!) fick jag i eftermiddag äntligen ork och lust att sätta händerna i surdegen! Jag lånade makens Iphone, pluggade in hörlurarna och satte igång att röra ihop degen. Precis när jag skulle till att knåda berättades det i radioprogrammet jag lyssnade på att det är mycket lättare att knåda på en vaxduk. Vilken timing! Jag hämtade genast fram en vaxduk från linneskåpet och började knåda, knåda och knåda! Surdegar ska nämligen knådas omsorgsfullt och länge. En riktigt trevlig och rogivande sysselsättning såhär på söndagseftermiddagen måste jag säga. När degen sen skulle jäsa under sådär ca två timmar passade jag på att ligga och läsa och sova. Även det en skön söndagssysselsättning. Degen skulle sedan bakas ut till två små limpor stod det i receptet. Och det var tur att det stod små, för även om degen jäst rejält och bra, så sjönk den ihop och det blev två små söta limpor kvar bara. Men efter nästa jäsning på en timme (som snarare blev två timmar pga av min glömska) var det två gigantiska limpor som knappt fick plats på plåten längre! I skrivandes stund gräddas de enorma limporna i ugnen och en ljuvlig doft börjar sprida sig i köket. Ska bli mycket spännande att se och smaka på det färdiga resultatet om en liten stund! Såklart återkommer jag med bilder och utlåtande om smaken.

3 kommentarer:

Anonym sa...

härligt med bakning, har nog inte bakat bröd sen... hemkunskapen. får bli lite mer hemmapysslig tror jag visst :)

Esil Agni sa...

Så lyckat att du tycker om att baka! Med fyra matfriska barn + dagbarn och en hungrig man. Grattis familjen! till en sån mamma/fru! Bakning är abdolut inte min grej. Hur lär man sig att älska den sysslan?

Makena sa...

Killmamman: KUL med en ny besökare!! Blir så glad för att du tar dig tid att kommentera :) Och jätteroligt om jag har inspirerat till att prova på att baka igen. Det är ju lite det som är meningen :)

Inga-Lise: Ja, det passar mkt bra. Min drivkraft från början är att jag vill äta så naturligt och nyttigt som möjligt. Och då vanligt köpebröd är både dyrt, ganska fullt med tillsattser och socker och dessutom inte så gott enligt mig, återstod att börja baka själv. För att få inspiration läser jag olika bloggar om bakning och dyl och så kommer inspirationen :)Att man känner sig härligt huslig är ju en annan fin drivkraft :)