måndag 21 februari 2011

Embryot till mitt livs första surdegsbröd


Vad är detta för en bunke jag håller upp framför vår hemtrevliga köksbonad (Delad glädje är dubbel glädje)? Jo det mina vänner är embryot till mitt livs första surdeg! Har hittills i mitt liv fått uppfattningen att surdegsbröd är komplicerat, invecklat, en hel vetenskap och heeeelt omöjligt att lyckas med! Därför har jag aldrig ens tänkt tanken att våga prova.

Men så hittade jag det här surdegsreceptet på bloggen Söta saker och hon kallar det enkelt!! Det där lilla ordet enkelt fick mig att våga titta på det i alla fall. Och när jag började läsa receptet så stod det inte ett ord om att det skulle vara omöjligt att lyckas med. Nej, då. Hon bara förklarar glatt och metodiskt hur man gör dag för dag och får det att låta som att jag, som inte vet ett dugg om surdegar, faktiskt kanske skulle kunna klara detta. Läser receptet om och om igen och hittar inget som verkar ovanligt eller konstigt. Lusten att försöka själv smyger sig sakta på mig. Och ju mer jag läser, ju mer stiger lusten att erövra nya områden och prova mina vingar över nya fält. Helt plötsligt finner jag mig själv grävande i skåpen efter en bunke med lock och vips så står jag där och rör till första dagens surdegsladdning. Helt respektlöst mot dess omöjlighet står jag där och tror plötsligt att jag kan baka surdegsbröd!

Nu återstår det att se om jag lyckas...

Fortsättning följer...

English tramslation:

This morning I found a recipe for leavened bread. I have had the idéa that leavened bread is impossible to succeed with. I have there for never even lookt at a recipe of leavened bread. But the fakt that it was called simple made me think that I actually could do this!  To be continued...

1 kommentar:

Anonym sa...

Hur gick det med surdegsbrödet?? Nyfiken:) Kram Madde