tisdag 22 februari 2011

Boppos fantastiska kaka!


Idag blev det för ovanlighetens skull 11-kaffe här hemma. Dvs 11-kaffe för mig och 11-mjölk för småtjejerna (pojkarna var redan ute någonstans). Till detta hade vi denna fantastiskt goda kaka som min ännu mer fantastiske Boppo 10 år bakade helt på egen hand igår! Eller inte helt på egen hand. Lilla Buset, hans 3-åriga lillasyster, insisterade på att få hjälpa till. Så hon fick tillslut lov att hälla i mjöl och kokos. Och efteråt ställde han undan alla saker och sköljde det mesta. Så köket var på inget vis i kaos efter baket. Lite stolt blir man allt. Receptet hämtade han ur "Kalle Ankas kokbok" som jag själv fick när jag var i hans ålder och det kommer här:

200 g smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kokosflingor
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2dl mjölk

Glasyr:
1 dl florsocker
2 msk kakao
2 msk vatten
1/2 dl kokosflingor

Sätt ugnen på 200 g. 
Rör smör och socker pösigt. 
Rör i äggen, ett år gången. 
Blanda vetemjöl, kokosflingor, kakao och bakpulver i en annan skål och rör ner det i äggblandningen. 
Rör till sist i mjölken. 
Smöra och bröa en form. 
Fördela smeten i den och grädda kakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen och låt den bli helt kall. 
Blanda florsocker och kakao i en skål. Rör i vattnet-lite åt gången tills glasyren är alldeles slät och blank. bred glasyren över kakan och strö över kokosflingorna.

Medan kakan stod i ugnen var unge herrn ute och spelade fotboll. Men han hade med sig mobilen som han ställt in på rätt tid och kom inrusande och tog ut kakan när mobilen ringde. Gick ut och spelade igen medan den kallnade och kom sedan in och gjorde glasyren. Efter middagen var det sedan en mycket stolt kille som bjöd på efterrätt och Lilla Buset solade sig lite i glansen genom att påpeka att hon faktiskt hällde i mjölet! Härliga ungar! 
1 kommentar:

Anonym sa...

Vilken kille till att baka.Ser helt perfekt ut.
Stolt farmor