måndag 5 mars 2012

Tempusångest!

Nu är det jobbigt förstår ni! Jag har fått tempusångest. Hittills har jag skrivit i presens, alltså nutidstempus. Jag har medvetet gjort detta för att jag inbillar mig att läsaren känner sig mer här och nu och mitt i berättelsen. På detta sätt har jag nu jobbat i nästan nio kapitel och det har fungerat bra tycker jag. Men nu kom jag till ett ställe där det plötsligt känns lite onaturligt med presens. Det fick mig då att börja fråga mig om jag verkligen ska skriva i presens? Visst ger det en här-och-nu-känsla. Men samtidigt vill jag också ha en härlig mystisk sagokänsla kring berättelsen, och då är kanske preterium (dåtidstempus) bättre? Och när jag tittar igenom mina favoritböcker upptäcker jag ju att alla dessa är skrivna i preterium. Så här sitter nu jag med världens temusångest! Ska jag arbeta om allt jag hittills skrivit, vilket är en hel del, och skriva i preterium istället? Eller ska jag fortsätta som jag gjort? Svåra frågor. Jag inser ju att det blir två olika böcker. Och frågan är: vilken vill jag skriva? Min mycket förstående och hjälpsamme make föreslog att jag skulle göra både och. Alltså skriva två böcker. Han inser nog dock inte vilket arbete det ligger bakom en sådan operation och själv skulle jag ju föredra att bara skriva en. Det vill säga skriva den bästa av dem direkt. Men just nu vet jag inte viken det är och jag vet varken ut eller in. Så är det någon, jag menar någon, som har någon som helst tanke om detta så snälla dela med er av den! Jag vet ju att ni hatar att kommentera, men för denna enda gång kunde ni väl göra ett undantag. Snälla!!!

4 kommentarer:

smultron sa...

Jag hatar inte att kommentera, men vet just inte om jag kan komma med nåt bra råd mer än att du måste bestämma dig. ;-) Och skriv INTE två böcker! Jag tror du måste ta en time out och läsa vad du skrivit hittills med "nya ögon" samt skriva stället du fastnade på i båda tempusformerna för att pröva dig fram innan du fattar beslut. Finns det nåt sätt att kringgå det hela? Jag vet ju inte alls vad du skriver, men man kan använda olika trix, som att någon läser eller att det är en text i texten. Jag tror inte att mystisk sagokänsla är beroende av tempus, men om du vill ändra, prova även att skriva om en liten del av det du redan skrivit för att "känna på det".

Läste en gång att ett av de vanligaste misstagen nya
författare gör från är att blanda tempus i texten. Och det drar verkligen ned helhetsintrycket av en bok. (Minns att det var ett av problemen med Potensgivarna.) Så vad du en väljer är det viktigaste att du väljer och är konsekvent. Lycka till, Makena!

Makena sa...

Tack för din kommentar!! Och jag provocerade lite där med att anklaga mina läsare att hata att kommentera ;). Tycker f ö att du har väldigt bra tankar. Vet också att man måste vara konsekvent, det är ju därför jag är så osäker nu. Ja detta tål att funderas över. Och att prova att skriva om en bit kan kanske ge lite ljus. Btw så är det en fantasy för barn ca 7-9 år jag skriver :)

Anders Lundblad sa...

Ja, nästan all fiction är skriven i preterium, vilket betyder att din bok - om du håller fast vid nutid - kommer skilja sig från mängden. Och det kan ju vara bra men medför viss risk. Ingen lägger märke til preterium men presens är mer synligt (och kan komma i vägen för berättelsen). Det är viktigare att skilja sig från mängden genom bokens karaktärer, plot etc - inte genom att välja ett ovanligt tempus. Såvida du inte har goda skäl till det förstås.

Tänker mig också att du nog kommer ramla på flera ställen där presens känns onaturligt. Så gör som "smultron" säger - skriv stycket i båda tempus. Försök också att skriva om första kapitlet. Även om du tycker det funkar bra i presens nu så kanske det blir ännu bättre i dåtid.

Makena sa...

Tack för dina synpunkter Anders! Du har en väldigt bra poäng där att presens tempus kan komma ivägen för själva berättelsen, och då motverkar det ju mitt syfte att läsaren ska känna sig här och nu, Ska sätta mig och skriva om första kapitlet i preterium nu och se hur det känns. Lutar nog åt att jag skriver om helt tror jag. Bllir ju en del arbete, men jag älskar att bearbeta texter så det ska bara bli kul! Tack igen för att du tog dig tid att svara!