lördag 31 mars 2012

Kärleken har kallnat

Nu har Sveriges regering lagstiftat bort barnens rätt till sin pappa! År 2012. Med all forskning som finns om  pappans betydelse för sitt barn. Med allt vi vet om barns behov av att känna till sina rötter. Med all kunskap om en frånvarande pappas betydelse vid kriminalitet. Jag blir mörkrädd! Vad håller regeringen på med egentligen? Vem har gett dem rätt att klampa in och förstöra i barns liv på detta vis?! Vart har barnperspektivet tagit vägen i vårt land? I Barnkonventionen som antogs år 1989 av FN:s generalförsamling står i artikel 3:

"Vid alla åtgärder som rör barn, vare sig de vidtas av offentliga eller privata sociala välfärdsinstitutioner, domstolar, administrativa myndigheter eller lagstiftande organ SKALL BARNETS BÄSTA KOMMA I FRÄMSTA RUMMET (min markering)" (art. 3.1) 

Att frånta ett barn sin pappa är inte och kommer aldrig att vara att sätta barnets bästa i främsta rummet! Jag vågar inte ens tänka på hur dessa faderlösa barn kommer att må. Nästan alla adopterade barn söker någon gång efter sina rötter. Sina biologiska föräldrar. Ingen kan ersätta dem. Rötterna är livsviktiga i ett barns liv! Hur kan då Sveriges regering frånta barn denna självklara rätt? Ett övertramp. Ett grovt övertramp!

Den ena gränsen efter den andra sprängs. Den lilla enskilda människans behov körs över. Hon är ju inte längre något värd. Hon kan aborteras bort om hon inte passar in. Hon kan förvaras över 40 timmar i veckan på dagis medan föräldrarna förverkligar sig själva. Hon kan förvaras på institution när hon blir gammal och onyttig och inte alltför sällan vanvårdas hon. Människovärdet urholkas mer och mer. Kärleken har kallnat. Mitt hjärta gråter.20 kommentarer:

Anonym sa...

Så sant, Maria!

Ann-Christin

Anonym sa...

Vad menar du med att Sverige har lagstiftat att barn inte har rätt till sin pappa? Vad syftar du på för lagändring då?

Makena sa...

Jag syftar på nya lagförslaget om assisterad befruktning för ensamstående kvinnor. Kd sa nej, men de tre övriga Allianspartierna kör över Kd och driver igenom detta förslag. Man försökte förra året med, men då backade M, Fp och C för att Kd sa nej. Så icke denna gång alltså. Googla på insemination så kan du läsa en massa om detta.

Anonym sa...

Det är ju många barn som växer upp med bara en förälder. Sen finns det ju dem dom växer upp med TVÅ pappor :) Det finns alla varianter och jag är helt övertygad om att en kvinna som väljer att skaffa ett barn själv har en enorm längtan efter barn och kommer att älska det barnet högt men som inte hittat någon livskamrat än. Vid sådana här alternativa familjer så är Reproduktions centrum väldigt noga med att göra psykologiska samtal och tester på de lesbiska par och ensamstående kvinnor som önskar skaffa familj

Makena sa...

Jag vet att det idag redan finns många barn som växer upp med bara en förälder. De barnen får det dock ofta svårare än andra och det är inget som bör eftersträvas. Absolut inte skaps med hjälp av lagstiftning! Vet också att det finns barn i lesbiska/ homosexuella förhållanden. Men inte heller där är det i barnets intresse. Gud har skapat det så att det behövs en man och en kvinna för att det ska bli ett barn (kalla det naturen om du inte tror på Gud). Det är så det är tänkt. Vilka är då vi människor att experimentera med detta? Människor får leva hur de vill, men när det kommer till barn så är det barnets rättighet att ha en mamma och en pappa. En vuxen har aldrig rätt att få ett barn. Jag tror visst att även ensamstående mammor kan älska och göra ett jättebra jobb. Men hur bra de än är, är de fortfarande bara ena halvan av vad ett barn behöver. Sen är det också frågan om barnets rätt till sitt ursprung. Den rätten fråntas barnen då spermadonatorer i framtiden kommer att kunna få förbli anonyma. Grymt.

Anonym sa...

Jag anser nog att det är du som är "kall" Makena i "din sanning", inte lagstiftningen som hjälper människor att utöka sina familjer där det finns både kärlek och engagemang. Jag har många många bevis på att barn som växer upp i andra familjekonstellationet än din egna blir lyckliga, självständiga och stabila människor.

Men jag hade på känn att du inte bara vände dig emot ensamstående mödrar som vill ha barn utan även homosexuella. Så tragiskt. Det finns studier på att regnbågsbarn tom blir mer självständiga, får bättre betyg i skolan och utvecklas på ett alldeles förträffligt sätt just för att de är så efterlängtade och föräldrarna/föräldern har fått gå igenom så mycket för att få ge sin kärlek till ett barn.

Och vet du... Ibland räcker det inte att det finns en gift man och kvinna, de kan också behöva hjälp via insemination av en donator ;)

Makena sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Makena sa...

Och jag hade på känn att det var det du fiskade efter från början ;) Låter väldigt fint med din beskrivning att det kan gå bra med barn i andra konstellationer också. Själv känner jag dock inte till ngn sådan statistik och kan därför inte uttala mig. MEN jag håller ändå envist fast vid att det aldrig kan bli en mänsklig rättighet att få barn. Det är ett vridet resonemang. Barnet har rätt till en mamma och en pappa. Punkt. Denna grundläggande sanning är inte kall, utan sann och så inte bara i små kristna kretsar. Svergie är väldigt unikt här med sin extremt liberala sexualpolitik. Internationellt ser det inte alls ut på det här sättet och man blir inte kallad "kall" för att man värnar grundläggande värden i samhället. Ett samhälle behöver värderingar och sanningar att stå på, annars faller det isär. En liten sexualpolitik propagandaorganisation (RFSU) och dess anhängare i en liten avkrok i Norden (Sverige) vill dock kasta alla dessa grundvärderingar som gällt i hundratals år över bord. Och de tror att de med detta sprider frihet och kärlek. Sanningen är att blir tvärt om. Utan värderingar blir människor oerhört vilsna och olyckliga. Och varför är du anonym btw?

Anonym sa...

RFSU har varit en stark opinionsbildare sedan 80 år tillbaka i vårt samhälle som jobbar för alla människors lika värde och att ingen skall bli diskriminerad.

RFSL har funnits i 60 år och jobbar för att homosexuella skall ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som andra.

Att du förlöjligar dessa organisationer (och där med miljontals människor)säger mer om dig än om någon eller något annat. Tyvärr.

Håller med dig om att det inte är en mänsklig rättighet att få barn, det är en gåva. En gåva till de människor som längtar. Detta oavsett om du är ensamstående, homosexuell eller heterosexuell. För precis som jag skrev tidigare så kan ju även heterosexuella behöva assisterad befruktning för att bli föräldrar. Kanske behöver de Äggdonation? Spermiedonation? IVF? Insemination? Allt handlar om kärlek och förmågan att ge ett barn trygghet. Och detta ligger INTE i huruvida du älskar en man eller kvinna eller kanske inte har hittat ditt livs kärlek ännu.

Antar att du inte heller anser att ensamstående ska få möjlighet att adoptera oönskade barn heller? Hur ser du på psykiskt sjuka/instabila människor, skall de få skaffa barn? Eller de människor som lever med stora handikapp/allvarliga sjukdomar? VEM har rätten att säga till en annan människa "Du är inte lämplig som förälder därför att du lever inte i en kärnfamilj?" HUR TRÅNGSYNT FÅR MAN VARA DÅ?

Öppna ditt sinne och ditt hjärta, läs din bibel och se vad Jesus skulle ha gjort. Det viktigaste av allt är kärlek. En av de allra viktigaste budskapen i bibeln. Vem är du då att säga att jag som ensamstående mamma inte kan ge kärlek över alla gränser till mitt barn? Som jag skrev tidigare Reproduktions centrum gör oerhört noggranna psykologiska samtal och kollar upp familjebilden och vilka människor som kommer att finnas kring ett litet barn som blir till på deras klinik. De kräver långvariga förhållanden (om man kommer dit som ett par, du får allså inte bara ha känt varandra ett år eller så) och om du kommer dit och söker hjälp som ensamstående så säkerställer de att det finns manliga förebilder och ett tryggt starkt socialt närverk.

Du har en förvrängd syn på detta anser jag. Som så mycket annat iof =/ Men det får stå för dig. Önskar dig en fin vår tillsammans med de dina och glöm inte tolerans och kärlek Makena. Då får vi en fin värld att leva i, sida vid sida.

Anonym sa...

Bra skrivet Makena! (Även som svar på kommentarer.)

Ebba sa...

Jag har funderat över denna fråga. Den är faktiskt inte helt enkel. Men grunden måste ju ändå vara vad som är bäst för barn i allmänhet, inte i enskilda fall. Visst finns det fantastiska exempel på där barn har vuxit upp med en förälder och där allt har gått bra. Men. Faktum kvarstår att som människa har man ett behov av att veta var man kommer ifrån. Vem är jag lik? Varför reagerar och tänker jag som jag gör? Just den aspekten är svår vid anonym insemination. För visst påverkar miljön som ett barn växer upp i, men arvet utgör en väldigt väsentlig del.

Det är ingen här som har ifrågasatt om homosexuella, ensamstående eller heterosexuella har olika förmåga att ge ett barn kärlek. Det är inte alls det den här frågan handlar om. Jag tycker nog inte att makena har sagt något om det heller.

Det handlar om vad som är bäst för barnet. Som Makena sa, det är inte en mänsklig rättighet att skaffa barn. Visst är det en gåva. Men den gåvan är en egen person som har egna rättigheter.

Ingen har sagt att ett barn till en ensamstående, till exempel, per automatik får ett sämre liv. Men varför ska man skapa en lag där man ger liv till barn som man vet från början inte har de bästa av förutsättningar, rent statistiskt sett.

Det finns väldigt många exempel på barn som far illa, barn som växer upp utan att veta vem som är deras pappa, till exempel. Många många barn mår dåligt av det.

jag vet inte, men kanske blir denna fråga lite enklare om man flyttar fokus. Ingen vuxen människa har RÄTT till en annan människa. Lagar i ett land är till för att skydda de enskilda individernas rättigheter, oavsett ålder, kön, sexuell läggning osv.

Vems rättigheter, med handen på hjärtat, värnar en sådan lag om?

Blesses Matz sa...

Att va kritisk till RFSU betyder inte att man förföljer vissa utsatta. Dom som alla organisationer kan göra fel, och det har dom sannerligen gjort. Satt med studiekamrater här om dan där alla har olika bakgrund o livssyn och alla var kritisk till RFSU. Vart finns den där undersökningen om Regnbågsbarn? Det som är så pass nytt tvivlar jag starkt att man har gjort några längre undersökningar på, referens tack Mr Anonym?

Absolut kan alla älska, men täcks alla behov. Genussnacket är endast en Idé som saknar grund. Man och Kvinna behövs.

Mvh Matz Wiklander

Makena sa...

Anonym 1: Jag förlöjligar inte RSFU. De har uppenbarligen gjort ett otroligt effektivt jobb eftersom de blivit så tongivande i vårt land. Men faktum kvarstår. Det är en liten organisation på knappt 5000 medlemmar i Sverige. Det var det jag menade. Och i samma andetag nämnde jag ju Sverige. Och jag vill ju inte förlöjliga mitt eget land såklart. Det jag ville visa på var att trots alla högljudda röster som ropar för denna liberala sexualpolitik, så är det en förhållandevis liten företeelse om man ser över världen. RFSU vill få det att låta som att de som tycker som jag är i en utdöende minoritet. Det är alltså inte fallet. Och eftersom du nämnde bibeln, vill jag bara påpeka att det där handlar om utgivande kärlek. Det är något annat än att sätta sina egna drömmar och önskningar framför ett barns bästa. Önskar även dig en fin vår, bara kylan kunde ge med sig!! ;)

Anonym 2: Tack! :)

Ebba: Tack för dina rediga och tydliga svar. Du är duktig på att lägga fram dina tankar och jag håller med dig.

Makena sa...

Matz: Tack för ditt inlägg i debatten!

Anonym sa...

Jag grundar min kommentar på fakta jag hört och studier jag läst. Tyvärr är det en djungel av fördjupningar och studier i ämnet och jag har inte direkt hänvisa till källan på den studie jag syftade på.

Men man behöver inte leta länge för att hitta andra bra studier och forskning, och en gemensam röd tråd i de flesta är att det är starka legala band och ett tryggt socialt sammanhang som är A och O i alla familjekonstellationer. INTE huruvida barn växer upp med en förälder, två mammor, två pappor eller en mamma och en pappa. Ingenting visar på att dessa barn far illa. Tvärt om.

Tasker, Golombok och Murray har gjort en studie där de jämfört 30 homosexuella familjer, 42 ensamstående familjer och 41 heterosexuella familjer. De hittade ingen skillnad när det gällde barnens känslomässiga välmående, deras förmåga att skaffa vänner och självkänsla. Den skillnaden de hittade var att homosexuella mödrar hade större interaktion med sina barn än de heterosexuella (vilket i sin tur leder till öppenhet, tillit och brobryggande)

Sanningshalten i ovanstående studier kan jag inte garantera. Men ju mer jag läser om detta (är ingen expert på något sätt utan bara en enkel lekman) ju mer ser jag att barn far faktiskt inte illa av växa upp i alternativa familjekonstellationer. Kärnfamiljen är inte det enda rätta.

Jag ställer fortfarande frågan till Makena vad hon anser om psykiskt instabila/sjuka/funktionshindrade människor, bör de få skaffa barn? Självskadande mödrar, bör de få skaffa barn? Känslomässigt skadade kvinnor, bör de få skaffa barn? Det är ju ingen rättighet att få barn, hävdas det ju om och om igen här i kommentarsfältet. Hur kommer det då sig att dessa kvinnor får, med välsignelse, skaffa barn?

I Sverige få lesbiska hjälp via landstinget att skaffa barn genom insemination och IVF. Donatorn är öppen vilket betyder att barnet vid 18-års ålder har rätt att få namn och personnummer för att kunna söka sina rötter om de så önskar. Det är MER än vad de flesta adopterade kan och ändå anser inte Makena att det är fel att det är lagstadgat att man får adoptera barn från hela världen där ALLA band klipps. Nu vill Sveriges rikes lag även hjälpa ensamstående med detta vilket jag bara ser positivt på. Innan man går igenom en sån här process (ansökan, remiss, väntan, undersökning, hembesök, psykologsamtal, ev hormonbehandling) så har man nog rannsakat sig själv många gånger och jag är helt övertygad om att var och en ger sitt barn allt den behöver. Finns det inte en fader så finns det en "fadersfigur", en manlig förebild, socialt nätverk som kompenserar detta.

Denna studien är det närmsta jag kan hänvisa till. En gedigen studie som jag bara tagit ett litet citat ur:

"The lack of differences between lesbian mother and single heterosexual mother families, . . . suggests that growing up in a lesbian family from birth does not have a negative impact upon quality of parenting or children's psychological development. It seems, therefore, that children who grow up with a lesbian mother from birth or early infancy are no different from those who make the transition to a lesbian family later in childhood, in that they do not experience greater psychological difficulties than children raised by single heterosexual mothers. (Golombok, Tasker & Murray, 1997, s 789)

Blesses Matz sa...

En undersökning med ca180 personer som du nämner är inte så stark att lita på, när man undersöker partitillhörighet i undersökningar på många tidningar så är det sällan under 1000 tillfrågade och oftast mer, och självklart är detta en mindre grupp o svårare att få tag på men ändå så är detta en minatyr undersökning. RFSU har 5000 medlemmar nämns det här ovanför och är en liten grupp som skriker mkt. Som mina äldre bröder sa om mig som ung stor i orden liten på jorden.

Jag själv är kristen som det förhoppningsvisst märks av mitt skrivande och bara i Uppsala där jag bor finns med all säkerhet mer än 5000 kristna i en stad, och desto fler i hela Sverige, borde inte vi då rimligen ha mer att säga till om?

Viktigt tillägg är att jag om ngn får för sig ngt INTE hyser hat eller ogillar homosexuella som människor el föräldrar. Dom är värda att älska o värdefulla även fast vi inte har samma åsikter.

Allt gott till er där ute ha en fett bra dag!! O extra mkt gott tillönskas dig Herr Anonym!! :)

Matz

Anonym sa...

Jag är också kristen och troende Matz :) Jag har bara annan åsikt än vad du har. Visst var detta en liten studie men dock väldigt talande i diskussionen om ensamstående och homosexuella bör få skaffa barn och hur de barnen mår. Som jag skrev så är jag ingen expert vare sig i genus frågor, tolkning av Bibeln eller lagstiftning. Jag följer hjärtat och reagerar alltid starkt när jag läser/hör/ser något som uppfattas som kränkande/fel/ orättvist för mig. Jag står också upp för den lilla människan, de ofödda, de utstötta och de diskriminerade. Det finns ett annat sätt att se på det hela än trossamfundets konservativa syn ;) Men DET är en helt annan diskussion.

Makena sa...

På din fråga om instabila mödrar kan jag bara svara att jag inte är för tvångsstreilisering om det är det du är ute efter. Människor av alla de slag får barn, för så går det till här i världen. Många barn föds in i otrygga miljöer och det är tragiskt och dem bör vi hjälpa och stödja så mkt som det går. Vad detta har med vår diskussion att göra vet jag inte. Det jag hela tiden sagt är att jag inte tycker vi ska mixtra med naturen och beröva barnen deras rätt till sitt ursprung. Visst är det svårt med ursprunget även vid adoption, men det är en annan problematik, dessa barn finns redan och behöver en ny mamma och pappa. Genom adoption får de det. Många av dem mår ändå dåligt sen om de inte kan finna sina rötter, men utan adoptionen kanske de inte skulle ha levt alls eller fått ett hemskt liv. Att skapa barn på konstgjord väg genom insemination för ensamstående är ngt annat. Det är att sätta fler barn till världen utan vetskap om sina fadersrötter och det är där jag säger ifrån. Sen vill jag också tillägga att jag inte har något personligt emot homosexuella personer och jag tror att du är en jättefin mamma till din dotter ( jag anar vem du är) och jag ber för dig ska du veta och känner ingen agg emot dig alls. I den här fråga går dock våra åsikter isär och vi har båda rätt att stå för det vi tycker. Här skulle jag vilja avsluta disskutionen om det är okej. Är egentligen ingen debbatmänniska och blir ganska trött av sådant här munhuggeri faktiskt. Ha det gott!

Anonym sa...

Självklart avslutar vi diskussionen om du så önskar. Jag tyckte dock icke att det var munhuggeri utan en intressant diskussion som spände över många viktiga ämnen och områden vilket man nog får ta om man skriver ett sånt blogginlägg som du gjorde, dvs rätt starka åsikter om en viktig politisk och mänsklig fråga.

Och huruvida du känner agg eller ej emot mig förstår jag inte ens att du nämner. VARFÖR skulle du? Tack för bönerna, de uppskattas alltid ;)

Over and out
Veronica - som på intet sätt haft för avsikt att vara totalt anonym då jag skrivit om detta på Facebook där jag har din syster som vän :)

Makena sa...

Förstår att jag får ta sådana smällar när jag skriver om känsliga ämnen. Men jag tycker likväl det är jobbigt. Har aldrig varit bra på att disskutera. Varför jag nämner agg, är att jag kände mig lite svartmålad av dig, men jag förstår ju att det är i sak och inte i person, så det var väl onödigt att nämna då. Men är man känslig så är man (syftar på mig själv). Som sagt. Ha det gott!