lördag 5 januari 2008

Morgonträning

Makena har börjat träna. Eller träna är kanske att ta i. Men jämfört med hur mycket Makena rört på sig som höggravid och nyförlöst, så är detta seriös träning! Tidigare startade morgonen i bästa fall med att Makena gick nerför trappen och sen vidare in i garaget för att sätta på en tvätt (ja vi har tvättmaskinen i garaget). Hela åttio steg fick hon ihop på denna lilla morgontur. I sämsta fall startade morgonen med att hon masade sig till datorn och blev sittande där tills något av barnen "väckte henne" genom att högljutt göra henne uppmärksam på en bajsig rumpa eller en pågående broderstrid.

Nu bakas här andra bullar. Makena har nämligen återupptagit den goda vanan att starta varje morgon med ett stort glas vatten och sen en uppfriskande morgonpromenad! Innan hon hinner vakna så pass mycket att hon inser hur galen hon är, har hon fått på sig full mundering med allt ifrån långkalsonger och raggsockar till toffsförsedd mössa och varma vinterstövlar. Sen ger hon sig iväg. Vanligtvis (när hon kan lämna huset utan Jojjan som då sitter i vagn) tar hon den vanliga turen genom skogen som tar c:a femton minuter i rask takt. Helt underbart! När den envisa treåringen kräver att få följa med, tar hon en annan tur i det lilla samhället. Den har en lagom uppförsbacke som hjälper till att få upp flåset. Kan hon inte lämna huset för att samma tråring sätter sig på tvären och maken är på jobbet, har Makena en resevtur som alltid funkar. Den består av att först värma upp genom att springa tio gånger upp och ner för trappan inomhus. Därefter drar hon snabbt på sig jacka och skor och springer c:a fem varv runt huset (medan Jojjan kan stå i fönstret och se varje gång mamma dyker upp igen). Slutligen spurtar hon ett antal gånger fram och tillbaka på gårdsuppfarten. Sen har pulsen kommit igång och Makena är redo för en ny dag! Hon funderar dock lite gran på vad hennes grannar tänker när de ser en toppluvebeklädd varelse rusa runt på gården om mornarna. Det hör ju kanske inte till vanligheterna. Men har Makena bestämt sig så har hon. Varken envisa barn eller fördomsfulla grannar kan hindra henne då.

Och dessa morgonvanor ger mersmak kan Makena meddela. De senaste dagarna har hon ytterligare ökat på pulsen genom att under promenadernas gång varva med lite jogging och löpning upp och ner för backar utefter vägen. Jojjan har redan lärt sig att när de kommer till en viss passage, kommer mamma att låsa vagnen och börja rusa upp och ner för den branta backen. Hon ser lite frågande ut, men brukar inte protestera. Igår kände Makena för att ytterligare krydda sin morgonmotion med lite armhävningar. Femton stycken (knä) armhävningar utsatte Makena sina stackars otränande armar för. Det har hon idag blivit smärtsamt påmind om. Hon har nämligen en förfärlig träningsvärk i sina chockade armar. Hennes make skakar på huvudet och tycker att Makena tar i så hon spricker. Makena menar att lite stretching efteråt var allt som fattades. Imorgon ska hon armhäva igen har hon tänkt. Men kanske gör hon inte fullt lika många som igår och hon ska vara mycket noga med att stretcha efteråt. Starka armar kan vara mycket användbara när man har fyra barn som vill bli burna i tid och otid förstår ni.

8 kommentarer:

Ebba sa...

Vad duktig du är!! Det där liknar ju mina takter!! ;-) Och låt grannarna skratta (om det nu är det de gör), då förlänger du ju livet på dem med, som en extra bonus liksom! :-) Jag kan dock meddela att träningsvärk får man mest pga av otränade muskler och inte utebliven streaching, däremot är det bra att stretcha för att inte bli så stel. Träningsvärken ger dock med sig efter ett par gånger, när musklerna har fattat att du börjat träna! Köp en fitness/pilates/balans boll också, de är inte så dyra, brukar finnas billiga på typ RUSTA, då kan du göra crunces och situps och lite ryggresning (till exempel) och samtidigt träna bålstabilitet, vilket är viktigt efter allt barnafödande!! Då kommer du att bli starkar eoch bli värsta "stålmamman" fast det tycker jag iofs redan att du är! :-)

Makena sa...

Följer det med instruktioner till de där bollarna då? Annars kommer ja´g inte fatta nått hur man ska göra ;). Tack för peppningen! :D

Ebba sa...

Här finns lite instruktioner: www.balansboll.se :-)

Anonym sa...

hahahahaha!!!! du är ju så skön!!!! asbra ju!!! du är så grym! lycka till:) jag blir en aning peppad sälv faktiskt.. kram madde

Mamsen sa...

Jag är full av beundran. Önskar du kunde smitta mej lite med den där hurtbacillen. Men jag tror inte jag är mottaglig den här tiden på året. Tyvärr. Eller rättare sagt - jag är för lat.

Makena sa...

Tack för era snälla komentarer :)Idag blev det ytterligare en variantpå morgonpromenerandet. Samma vagntur genom samhället, men nu förutom tung 3-åring i vagn, även en 5 kilos bebis i bärsjal och inget rusande upp för den branta backen ;).

Rebecca sa...

You go girl...! :O)

Jag måste också ta mig i kragen, och ut och röra på mig mer. Tack för påminnelsen...!

Frida sa...

Wow vad duktig du är! Jag blev inspirerad här och ska snart sätta fart och röra på mig. Är fortfarande svag efter senaste graviditeten så jag måste ta tag i det! Städning med bebis i mei tai ger lite träning iaf :) Kul att läsa din blogg!

Kram, Frida