onsdag 23 januari 2008

Plastburkskaoset


Makena har ett skåp i köket där hon förvarar plastburkar. Ni vet sådana där som man fryser in överblivna rester i och som man har till matlådor och sånt. Man kan tycka att det alltid borde finnas en burk av rätt storlek med tillhörande lock när man har ett helt skåp fullt. Tyvärr är Makenas burkverklighet en helt annan. Titt som tätt finner hon sig själv på alla fyra, grävandes djupt in i skåpet för att först febrilt leta efter en burk i lagom storlek och sedan dessutom försöka finna det rätta locket. Mer än en gång har Makena fått ge upp och ta en plastpåse till den överblivna kycklinggrytan i stället. Makena (som är vän av ordning) har faktiskt då och då gjort allvarliga ansträngningar för att få bukt på dessa bångstyriga plastburkar. Hon har dragit ut rubbet på köksgolvet. Kastat alla gamla glasslådor som hamnat i skåpet. Parat ihop alla "riktiga" lådor med rätt lock och sedan ställt tillbaka alltsammans fint och prydligt. Dessvärre har denna ordning inte varat länge. Av någon outgrundlig anledning har hon redan efter några veckor funnit sig själv på alla fyra igen.


Nu har Makena dock kommit till insikt om att det krävs mer för en bibehållen ordning. På städforumet där Makena funnit likasinnade själar som också brottas med problem av den här typen, har hon fått ett hett tips för att förgott slippa gå ner på alla fyra. Nämligen den geniala idén att placera alla lådor och lock i en stor genomskinlig låda från Ikea! Allt man då behöver göra när man är på jakt efter en burk är att enkelt dra ut lådan från skåpet och snabbt finna det man söker. Det finurliga med att ha lådan genomskinlig är att alla små lock som möjligtvis är på rymmen, blir mycket lätta att upptäcka. Makena hade faktiskt precis en sådan låda i sin ägo (barnens kapplastavar fick vackert flytta på sig) och kunde genast stuva ner alla sina burkar i Ikealådan och ställa in den i sitt skåp. Voila!


Makena är dock inte helt nöjd ännu. Som nästa steg tänker hon även investera i ett helt nytt set med burkar. På städforumet fick hon nämligen också tips om att det finns burkar med olika volym men som alla har samma storlek på locken. Vilken dröm att alltid ha ett lock som passar till burken man valt. Makena kan knappt vänta!

10 kommentarer:

Mamsen sa...

Vad skönt, det är alltså inte bara jag då, som har problem. I mitt platslådeskåp har lilla Loppan full tillgång, så det är ett evigt plockande.

Frida sa...

Vilket bra tips! Ska absolut införskaffa en sådan stor låda att ha alla burkar i! Lät ju väldigt bra med de där burkarna med lika stora lock.. Var får man tag på sådana?

Ebba sa...

Undrar som Frida, var får man tag på dessa burkar?! Låter ju fantastiskt!! Vi har ju också ett "plastskåp", det enda i köket som inte är barnsäkert, jut för att plastlådor kan ju ingen göra sig illa på, men det skapar OREDA vill jag lova! var finns dessa burkar, var var var??? ;-)

Makena sa...

mamsen: Jag vet att du är långt ifrån ensam om detta problem.;)

frida och ebba: Har inte kollat själv än, men de lär finns på Ica och rymma 4,8 och 12 dl.:)

Charlotte sa...

Så smart - en låda till alla lådorna. Ibland är de enklaste lösningarna de mest geniala.

Anonym sa...

Tips tips
Jag har en låda för burkarna och en låda för locken, iofs är det kökslådor/ skåp men iaf. inga lock kan gömma sig speciellt länge!!
/ malin

Hemmamamman sa...

Vi har sådana burkar, där man kan använda samma lock till olika storlekar.

Har för mig att jag köpt dem på IKEA.

Makena sa...

charlotte: Ja visst är det. Att man inte kommit på det själv tidigare.

malin: Välkommen till min blogg! :) Och ditt sätt verkar ju också smart.

hemmammamman: Kul att du tittade in här! :) Ikea sa du? Ska undersökas! (Då kan ju barnen vara i barnhagen under tiden också ;).

Frida sa...

Vad kul! Jag har precis likadant i mitt skåp så för nån månad sedan inhandlades just en genomskinlig låda för att rymma alla matlådor. Vi tänker lika :)

Gloria sa...

Ja ytterligare ett bra tips/idé här inne hos dig.
Har städat i plastskåpet för att nästan genast bli arg då alla i familjen(mest barnen) bara kastar in nydiskade burkar. Vi har här hemma diskuterat ev. uppmärkning. Och så uppskattar jag att burkar som dom inte vet vart dom ska ställa ställs uppe på bänken istället så kan jag ställa ner denna själv. Till saken hör oxå att vi har barnen varannan vecka och stackarna har ju två hem att hålla koll på vart grejerna står, så lite överseende får man ju ha!