tisdag 29 januari 2008

Hur gör man vardagsträsket till ett paradis?


Hur gör man vardagsträsket till ett paradis? Det frågar sig Isabelle Halling i sin mammakrönika. Denna fråga har faktiskt även Makena ( fortsätter så tills omröstningen är avgjord) ställt sig ganska många gånger den senaste tiden. Visserligen bajsar Makenas bebis fortfarande saffransbajs, men annars är vardagen ganska långt ifrån ett paradis just nu. Det grå vädret känns som en tung, grå, fuktig filt som har lagts över en. Den senaste veckan har träsket dessutom känts om möjligt ännu träskigare pga av ett mycket argsint virus som angripit den Makenska familjen. Hela familjen har varit jättesjuka och vuxna och barn har gått runt i nått slags vakuum här hemma. För att över huvud taget överleva kastade Makena i lördags av sig den grå filten ett ögonblick, trotsade hostan och snuvan och gick ut i solen som faktiskt sken från en klar himmel den dagen. Hon bara stod där i skogsbrynet och lapade i sig de dyrbara strålarna som en liten törstig katt. Det vara fantastiskt. Men väl hemma igen kom filten farande.


Makena kan inte acceptera att det ska behöva vara så här. Nog måste det gå att ha ett familjeparadis även i en grå januari!? Så fort Makena och barnen blivit riktigt friska ska hon se till att inte fortsätta kravla runt under den där filten, utan ta tag i varje dag och göra den till nått speciellt. Frågan är bara hur? Det har Makena inte riktigt kommit fram till än. Men mycket handlar det ju om inställning. Det menar i allafall sjubarnsmamman mamsen. Och har man sju barn borde man ju veta vad man pratar om.


Så nu ber först Makena alla sina trogna läsare att ge sina bästa tips på hur man gör vardagsträsket till ett paradis. Sen ska Makena ta sig an vardagen med rätt inställning och vara en glad mamma som ser möjligheterna och inte begränsningarna. Och en sak är säker. Så fort Makena känner att våren verkligen kommit för att stanna, då ska hon ge sig ut bladand tussilago och vitsippor och häva upp ett vårskri a la Ronja Rövardotter! För då kommer Makena att vara så glad att hon precis som Ronja spricker om hon inte skriker.

14 kommentarer:

smultron sa...

Det där får jag nog tänka lite på, men att duka fint varje dag tycker jag om och att tända ett ljus under sagostunden på kvällen.

Ebba sa...

Det är de små sakerna som gör det... la la lallaa... ;-) Jahaja, ett tips eller två... Vardagen är rätt trist, just för att den är vardagen. Men lika trist blir det ju inte om man försöker variera lite. Alltså, omväxling förnöjer. Byt frukost i bland. Stek pannkakor till frukost en vanlig torsdag (uppskattat, jag LOVAR, man kan använda dinkelmjöl också, och tinade bär så blir det inte så onyttigt). Eller som smultron sa, tänd lite ljus. Det gör jag jämt. Till frukost (även om vi bara sitter 5 minuter.. tillsammans alltså). Tänd ljus till middagen, ha ljus tända när ni pysslar... You get the point... En annan sak, som nog är det största hotet mot paradis i vår familj, är att försöka reda ut alla konfliker så fort som möjligt. Att gå och vara sur eller allmänt missnöjd med nåt, det hjälper ju inte, det är som sagt inställningen som gör det, OCH att försöka att inse att andra människor inte är tankeläsare. Säger detta mycket till mig själv också. Rensad luft är mer paradislik än orensad... ;-)Sen kan man sätta upp mål. Alltså om man har nåt att se fram emot så blir vardagen lite lättare. Planera en utflykt till helgen, då har ni alla något att se fram emot, eller ja, det behöver ju inte vaar en utflykt men... Häpp, slut på ideer. Nu ska jag däcka vid TV:n.. ;-)

Makena sa...

Tack smultron och Ebba! :D Täner ljus gör vi på kvällarna i vardagsrummet. Men man kanske skulle börja tända vid fler tillfällen! :)Och du hade ju många bra tips med Ebba, tar till mig dem! Nonno skulle garanterat uppskatta pannkaka!!! :D Kanske ska överaska redan imorgon?! Jättekul med så här respons, hoppas på mera! Idag snöar det också, MASSOR! Bara det gör ju att landskapet ser mer paradislikt ut och så synns inte all bråten på tomten :lol:

Frida sa...

Akta dig för att drunkna i sysslorna. Gör bara så mkt du hinner och orkar. Vips så kommer det där superrycket nån dag när du minst anar det och då försvinner tvätt- och strykhögen i ett huj. Sätt upp mål: idag ska jag sätta på två tvättar och hänga och sortera in. Och när du gjort det - tillåt dig själv att känna dig så nöjd och tillfreds. Nu är det ju mkt mer sysslor än så en dag, men det finns alltid sysslor man ogillar mer än andra. Belöna dig själv när du genomfört dem. Se överhuvudtaget till att det man ogillar mest i syssloväg aldrig får övertaget över ditt humör. Lej gärna ut det till man eller barn om det går. Ta ett bad varje kväll och freda badrummet som mammas eget badrum. LÄs eller njut av levande ljus och bubblor i badet. Förbered maken på morgonen att du vill ha massage av honom på kvällen. Oj... när det gäller att göra äktenskapet till ett paradis kan jag bara rekommendera de fem kärleksspråken. När det gäller att göra vardagssysslorna till en vandring bland molnen är jag ännu novis... Mera tips!!!

Makena sa...

Frida: Sysslorna är egentligen inte nått stort problem. Jag har varit med i Flylady ganska länge och lärt mig bra strategier för att få saker och ting att fungera :D Men ändå kraschar ju allt ibland såklart och jag behöver bli påmind om att inte bara tänka på vad som ska göras..det är ju rätt mkt i en familj på 6 pers. Måste lära mig att njuta mer när jag är hemma! Ta mig tid att busa med barnen, gå ut och härja i snön och sånt. Det där med bad kan jag dock ;)Badar flera kvällar i veckan, med levande ljus och god bok. Det är min oas!! :D

Kan tipsa dig Frida om www.skrubba.egetforum.se om du vill få peppning för vardagssysslorna. Där är vi ett glatt gäng som hjälper varandra att få de trista hemsysslorna roliga! Har hjälpt mig enormt!!Tack för din respons...det där med massagen var bra ;) Superlängesen jag fick massage nu ju! ;)

Hoppas på mera tips från fler läsare!

Sebbes Fruga sa...

Många bra tips har du, och vi andra småbarnsmammorna, redan fått. Tror du inte att hela livet bara känns allmänt jobbigt för att ni är/har varit sjuka? Det finns nog inget som får mig så missmodig, som om sebbe blir sjuk...

När vi gifte oss fick vi rådet att sätta guldkant på tillvaron. Det är nog det tipset som vi lever mest efter och som vi även delat med oss av till flest brudpar. Med små enkla medel gör vi allt som oftast vardagen lite lyxigare. Som idag: semlor och glass till mellis.

Sen att veta att man ibland kan släppa allt och bara ro om sig själv är ju guld värt! Väckte Sebbe lite för tidigt härom dagen, för jag bara längtade ut i spåret med löpardojjorna. Han fick pallra sig upp och när jag kom tillbaka och hade duschat, var middagen så gott som klar.

Hoppas ni tillfriskar snart och piggar på er!

Makena sa...

Sebbesfruga: Jo, allt kändes ju hur jobbigt som helst när jag skrev inlägget. Vi hade varit sjuka länge och innan jag blev sjuk hade A varit sjuk flera dagar och jag fått ta allt själv med barnen och hemmet. Jag blev ju genomtrött och så sen sjuk på det med och inte fick vi sova på nätterna pga 4 sjuka barn som skulle ligga och snora och hosta med oss...Nu känns allt mkt bättre! Idag är vi äntligen friska allihop...eller vi hostar och snorar lite än, men kan börja leva iaf ;). Var på Öppnis och träffade folk idag med. Det gjorde susen! :D Men livet har ändå en endens att vara lite motigt...strul med bilarna, A är borta mkt o dyl. Men jag känner gott mod. Och alla dessa tips är ju bra både för oss och alla som läser.:)Har ni fått förlossningsjournalen på posten föresten? ;)

Sebbes Fruga sa...

Kom den från er? Vad vi har undrat... Varför fanns den hos er öht? Kom den med lådorna ni fick för evigheter sen?

Makena sa...

Ja den kom från oss. Skrev inte A ngn avsändare? Jag hittade den för ett tag sen när jag städade de där vita lådorna vi fick av er. Ena lådan gick trögt och jag kollade. Och där fastklämd längst bak fann vi jouralen :lol:

Lotta sa...

När jag inte står ut ropar jag uppåt om tips, idéer och hjälp. Biblioteket är en guldgruva för alla åldrar. Med CDböcker som man hittat samma bok till kan 3åringar lyssna och bläddra samtidigt. Barnteatrar som kommunen står för är ofta roliga. Men det bästa: skaffa barnvakt och gå ut och ät lr nåt,bara ngra timmar gör skillnad! Vi ska på Levande Familjers konf. 10-13/4 i Sthlm, haka på! se godsplan.se
Fredrik läste att Ed Cole ansåg att gifta bör åka iväg själva minst en gång/halvår - har man småbarn 2 ggr/halvår!!
Kram Lotta

Makena sa...

Lotta: Kul att även du hittat hit :). Det där med CD-böckerna var ett bra tips. Ska kolla upp det nästa gång jag är på ett bibliotek. Barnteater ska jag också hålla utkik efter. jag är lite dålig på att hålla koll på sånt. Skriver upp datum då det t ex ska vara nått extra på bibblan, sen glömmer jag eller så passar det inte ändå. Öppna förskolan funkar ju annars bra. Trevligt att träffa folk. Men det är ju kul med lite omväxling ibland både för mig och barnen.Och det där med att komma iväg bara A och jag ja...det är vi inte bra på. Nu lär vi ju i såfall också ha en bebis med oss ;). Men vi får skärpa oss. Madde finns ju som säkert kan va barnvakt nångång. Konferensen blir nog svårt dock tror jag, men vem vet?

Charlotte sa...

Läs boken "Jag har kokat tvåhundratusen potatisar - men kan inte erinra mig en enda av dessa" av Lasse Eriksson. Klokt och roligt om att livet är fullt av vardagar. Trevlig helg!

Sebbes Fruga sa...

Inte ett ljud om avsändare. Och handstilen kände vi inte igen heller. Men nu vet vi. :-)

Makena sa...

Charlotte: Tack för tips! Ska se om boken finns på bibblan :).

Sebbes: A bara gapskrattade när jag sa att ni undrat. Det var det han ville ;)