måndag 17 december 2007

Det går över

Igår kväll blev Makena minst sagt förvånad! Jojjan kom nämligen mitt under Bolibompa och deklarerade glatt att: "Jag vill gå och lägga mig!".

Till saken hör att Jojjan sedan Bebisen kom, har avskytt att gå och lägga sig. Det har vrålats: "Jag vill INTE sova!!!" i högansky så fort man gjort minsta antydan om läggning. Maken har åtskilliga kvällar legat länge och väl med Jojjan i dubbelsängen (hennes egen säng var bara att glömma!) och försökt att förmå henne att somna. Ett tag dög bara Makena. Jojjan vrålade och vrålade tills Makena kom upp och sjöng: "Lille katt" en miljon gånger och: "Bä Bä vita lamm" minst lika många gånger. Ja Makena, maken och Jojjan har haft det mycket arbetsamt om kvällarna. Men så kom Jojjan alltså igår och sken som en sol och bad om att få gå och lägga sig. När Makena och Jojjan sen kom upp till Jojjans rum, sa Jojjan med samma glada uppsyn att hon i natt skulle sova i sin säng. Makena blev om möjligt än mer förundrad. Men sen fick Jojjan den där luriga glimten i ögat, brast ut i skratt och sa: "Jag bara skoja dig mamma. Jag vill gosa i din säng!" Och visst får Jojjan gosa i Makenas säng så länge hon behöver. En vacker dag vill Jojjan säkert åter sova i sin säng. Om inte förr, så kanske den dagen Bebisen börjar göra anspråk på spjällsängen och Jojjan ska få en ny växasäng.

Bebisen kan också förvåna. Denna har nämligen de senaste två veckorna lekt nattsuddare och inte somnat för än långt in på nätterna. Men så överaskade Bebisen nyligen med att somna för natten redan vid klockan åtta på kvällen. Makena som inte alls var beredd på detta, hade varken bytt tygblöjan mot en (miljövidrig) pappersblöja, eller satt på pyjamas. Så Bebisen fick snällt finna sig i att sova i sina vanliga kläder och vänta med blöjbyte tills första amningspasset vid tolvtiden. Hon verkade dock inte det minsta störd av detta.

Belsamy skriver i ett av sina inlägg att det bästa uppfostringsråd hon fått är: Det går över. Makena kan åt detta bara le och nicka instämmande. För vad än barnen hittar på, bra eller dåligt, så kan man vara säker på en sak: "Det går över!" När man just vant sig vid deras nya beteende, ändrar de sig igen. På det viset blir det i allafall aldrig tråkigt att vara förälder.

Makenas 5-årige son Nonno har dock ända sedan han var två haft för vana att ramla av stolen vid matbordet. Man kan undra när det kommer att gå över? Det händer i allafall inte fullt lika ofta längre. Så Makena har gott hopp om att det kommer att gå över innan artonårsdagen. Man får bara hoppas att han inte då börjar köra av vägen i stället...

4 kommentarer:

Anonym sa...

haha.. joy vet allt hur hon ska charma:) saknar er alla där i läby.. kram kram madde

Mamsen sa...

Visst blir man dessutom coolare för varje barn för man vet ju med säkerhet att "Det går över" alltid stämmer, och det finns ingen anledning till oro. Ja, förrän de kör av vägen när de är 18 då förstås...

Ebba sa...

Så sant så sant!! Det är mitt mantra när barnen är i en jobbig period. Och, det går ju faktiskt över!! *Kram* Ska bli kul att ses snart. Så man få se den liilla bedårande kickan!

Ebba sa...

Dags för uppdatering!!! ;-)