söndag 24 juli 2011

Min dotters första skriftliga berättelse


Jag har i sommar fått sådan inspiration att utveckla mitt skrivande. Jag har alltid gillat att skriva, men aldrig direkt satsat på det. Så som ett första steg har jag nu börjat en gratis skrivkurs på nätet. Eftersom jag då håller på med detta mitt ibland barnen, har ju de blivit nyfikna. Då har jag så klart entusiastiskt berättat! En kväll höll jag en liten spontan "skrivarskola" för de tre största och lärde dem lite grundläggande struktur för en berättelse. Alla tre var sedan fullt upptagna med att skriva sina berättelser under hela kvällen. Så härligt!

Morgonen därpå gick jag upp tidigt och trodde jag var den enda som var vaken. Men gissa vem jag fann vid köksbordet? Jo, min 6-åriga dotter Jojjan. Hon satt där så fridfullt och skrev vidare på sin berättelse!

Denna berättelse skulle jag nu vilja dela med er (jag har fått hennes tillåtelse). Jag tycker nämligen den är fantastiskt bra för att vara skriven av en tjej som inte ens börjat i förskolklass än. För er som inte kan tyda hennes text (som är fritt stavad, har vissa ord som saknar flera bokstäver och som inte har mellanrum mellan orden) skriver jag mellan varje "kapitel" på vanligt sätt.

Så här har hon skrivit:

DEVRENGONGEFLiKA
SOMHTEROSA HONSPELADEFOTBOL
HONVANSORTHONVANMED200
NÄRHONKHMOTHONPANGKAKA
EFTERPANGKAKAN
OTHONGLAS

Det var en gång en flicka som hette Rosa.
Hon spelade fotboll.
Hon vann stort. Hon vann med 20-0.
När hon kom hem, åt hon pannkaka.
Efter pannkakan åt hon glass.

DED VARENORM
FASTDÅDÖDÅDEROSA
DENochDÅSÅFIKHONENGLASTiLochNÄRHON
HADEÄTiTUPGLASEN
KOmROSASKATTochDÅ
JEDHONMJÖLKTILLKATTEN

Det var en orm.
Fast då dödade Rosa den och då så fick hon en glass till.
Och när hon hade ätit upp glassen kom Rosas katt.
Och då gav(jedde) hon mjölk till katten.

DEDVARENKATT
SOMSKULEPRISFONGA
ENROTAMENSÅ
JiKDOMPRESiSÖEREN
VÄGMENPRESiSDÅ
KOMEBiLDÅBLV
ROTANPÅKÖD

Det var en katt som skulle precis fånga en råtta.
Men så gick dom precis över en väg.
Men precis då kom en bil. Då blev råttan på körd.

Tycker det är helt underbart att få ta del av hennes allra första texter på detta sätt! Jag bara ler när jag ser stavningen på vissa ord. "GONG" t ex. Hon har tidigare frågat hur ng-ljudet stavas och lärt sig flera olika ng-stavningar. Här fick hon in rätt ng-stavning som ju är det svåra i det ordet, men så blev det ett o istället för å. Helt underbart. "PANGKAKA" tycker jag också är en helt underbar tolkning av ordet pannkaka!

Så roligt att ha en liten tjej som precis ska till att tillgodogöra sig skriftspråket! Jag har en grundskollärarutbildning i grunden och läs- och skrivinlärning var ett av mina favoritämnen under utbildningen. Nu har jag en egen liten en här hemma som älskar att experimentera med språket. Hon har f ö längtat till hösten hela sommaren. Hon ska ju börja i förskoleklass till hösten och det ser hon fram emot med enorm förväntan. Ska bli minst lika kul för mig har jag starkt på känn!

2 kommentarer:

Esil Agni sa...

Så underbart med dessa första "skrivelser"!! Om man tänker bort stavningen och bara läser lite "ljudenligt", så hörs det ju, vad det står.

Esil Agni sa...

Jag har också gått en skrivarkurs på nätet, men den här, "Makete.se" måste jag titta lite närmare på. Bäst hittills har varit en "Skrivarverkstad" en sommarvecka på en folkhögskola. (10elever - mycket blandat) Läraren sa bestämt åt mig: "släpp grammatiken!" Sen blev det mycket roligare. Lycka till, syster!! Vill läsa snart.