tisdag 28 april 2009

Vägen till tvättlycka

I en familj med fyra barn blir det mycket av det mesta. Det gäller i allra högsta grad tvätten! Två maskiner per dag bör köras för att hålla bergstopparna nere. När Makena blir sjuk eller av andra anledningar inte riktigt orkar hålla efter hopar det sig genast (just nu befinner sig familjen i en sådan period). Och det blir ju inte bättre av att det dessutom finns en sängvätare i familjen...

Skulle det vara så enkelt som att bara slänga in en tvätt vore ju allt frid och fröjd. Men som alla ju vet följer det flera ytterligare moment innan en omgång tvätt är klar. Det ska hängas, vikas och läggas in. Strykas ska det kanske med. Men det har Makena helt sonika rationaliserat bort. Hänga och vika går oftast rätt bra. Makena brukar få hjälp av både Lilla Buset och Jojjan och då blir det ju riktigt trevlig. Men sen ska ju alltihop läggas in i respektive skåp och lådor. Och där stupar det ofta. Den vikta tvätten blir gärna kvar på finbordet i vardagsrummet för att det är så tidsödande (och jobbigt) att springa runt i alla rum. Men nu ska det bli ändring på det har Makena tänkt!

Igår åkte hon till IKEA och införskaffade sex gröna lådor. Dessa har sedan idag blivit märkta med var och ens namn. Tanken är sedan att när Makena viker, ska hon lägga var och ens kläder i respektive låda. Sedan få var och en (ja inte Lilla Buset än då) ta sin låda och lägga sina kläder i sin garderob. När lådan är tom, ska den placeras på hög (de är ju stapelbara) i tvättstugan. Visst låter det som en lysande idé!

När Makena idag presenterade denna nya rutin togs den emot förvånasvärt bra. Makena hade förväntat sig djupa suckar, grymtanden och protester. Istället möttes hon av lite axelryckningar och några "Jaha." De börjar väl bli vana med att Makena ständigt får nya ryck. Boppo var snabbast på att tömma sin låda. Med lite påminnelser tog sedan även Nonno och Jojjan sina lådor och bar dem sedan till tvättstugan. So far so good. Makena är inte så naiv att hon tror att detta kommer att gå gnisselfritt även i fortsättningen. Hon anar ett litet nyhetens behag. Men envis som hon är ska hon nog se till att det fortsätter att funka. För inte är det väl mer än rätt att alla drar sitt strå till att förminska tvättstacken. En liten insatts från var och en minskar Makenas börda avsevärt. En låda står dock kvar på bordet. Men det är väl så att det är svårare att lära gamla hundar att sitta... ;-)

God kväll på er alla!

ps Till makens försvar ska tilläggas att han också tvättar och viker och lägger in. Men av förklarliga skäl har han varken Makenas tid eller effektivitet och därför hopar det sig ändå ds

6 kommentarer:

Frida sa...

Nejmen vad roligt att läsa! Jag ska genast göra på samma sätt. Nu får vi nämligen tvättstugan en trappa ned och vi är så illa lata så då kommer smutstvätten fastna uppe och den rena nere. Jag har också rationaliserat bort strykningen med undantag och makens skjortor och pressvecksbyxor, men de brukar jag gömma undan så han inte använder de för ofta ;-) Att ha lådor till var och en som står i tvättstugan låter som en mkt bra idé! Let me know how it works out!

BETSY sa...

Det ÄR en lysande idé! Här skulle nog utfallet bli liknande. Elvira tycker det är jätteroligt att lägga in sin tvätt(ibland) men jag kan ana vems låda som skulle stå kvar ;)

Anonym sa...

Va !! ska JAG släpa massa tvätt nu oxå, Orkar bara inte.... Jag har ju ansvaret att byta däck på bilen varje år :(
;)
/Maken

Charlotte sa...

Du har alltid så smarta idéer.
Titta in hos mig och tävla om en praktisk resväska. Trevlig valborg!

Anonym sa...

Har idag varit på IKEA och införskaffat 3 stk plastlådor, en blå, en grön och en rosa. Nu ska här sammarbetas! Alla tre små va med och shoppade och fick välja färg. De är väl införstådda med vad som nu ska ske här hemma! mannen får dela plast korg med frun, ja vet! curling fru e vad man e!
Tack för tipset!
Kram Malin E

Cayenne sa...

Hur har det gått?
Här får barnen ta ansvar för att lägga in sina egna kläder från våren i första klass. Det går sådär. JAg brukar lägga en hög i barnens rum. Ibland använder jag korgar, men då har jag sådana där som man kan fälla ihop. I detta huset är det mina kläder som sist hamnar i skåpen :hide: