tisdag 28 april 2009

Vägen till tvättlycka

I en familj med fyra barn blir det mycket av det mesta. Det gäller i allra högsta grad tvätten! Två maskiner per dag bör köras för att hålla bergstopparna nere. När Makena blir sjuk eller av andra anledningar inte riktigt orkar hålla efter hopar det sig genast (just nu befinner sig familjen i en sådan period). Och det blir ju inte bättre av att det dessutom finns en sängvätare i familjen...

Skulle det vara så enkelt som att bara slänga in en tvätt vore ju allt frid och fröjd. Men som alla ju vet följer det flera ytterligare moment innan en omgång tvätt är klar. Det ska hängas, vikas och läggas in. Strykas ska det kanske med. Men det har Makena helt sonika rationaliserat bort. Hänga och vika går oftast rätt bra. Makena brukar få hjälp av både Lilla Buset och Jojjan och då blir det ju riktigt trevlig. Men sen ska ju alltihop läggas in i respektive skåp och lådor. Och där stupar det ofta. Den vikta tvätten blir gärna kvar på finbordet i vardagsrummet för att det är så tidsödande (och jobbigt) att springa runt i alla rum. Men nu ska det bli ändring på det har Makena tänkt!

Igår åkte hon till IKEA och införskaffade sex gröna lådor. Dessa har sedan idag blivit märkta med var och ens namn. Tanken är sedan att när Makena viker, ska hon lägga var och ens kläder i respektive låda. Sedan få var och en (ja inte Lilla Buset än då) ta sin låda och lägga sina kläder i sin garderob. När lådan är tom, ska den placeras på hög (de är ju stapelbara) i tvättstugan. Visst låter det som en lysande idé!

När Makena idag presenterade denna nya rutin togs den emot förvånasvärt bra. Makena hade förväntat sig djupa suckar, grymtanden och protester. Istället möttes hon av lite axelryckningar och några "Jaha." De börjar väl bli vana med att Makena ständigt får nya ryck. Boppo var snabbast på att tömma sin låda. Med lite påminnelser tog sedan även Nonno och Jojjan sina lådor och bar dem sedan till tvättstugan. So far so good. Makena är inte så naiv att hon tror att detta kommer att gå gnisselfritt även i fortsättningen. Hon anar ett litet nyhetens behag. Men envis som hon är ska hon nog se till att det fortsätter att funka. För inte är det väl mer än rätt att alla drar sitt strå till att förminska tvättstacken. En liten insatts från var och en minskar Makenas börda avsevärt. En låda står dock kvar på bordet. Men det är väl så att det är svårare att lära gamla hundar att sitta... ;-)

God kväll på er alla!

ps Till makens försvar ska tilläggas att han också tvättar och viker och lägger in. Men av förklarliga skäl har han varken Makenas tid eller effektivitet och därför hopar det sig ändå ds

8 kommentarer:

Frida sa...

Nejmen vad roligt att läsa! Jag ska genast göra på samma sätt. Nu får vi nämligen tvättstugan en trappa ned och vi är så illa lata så då kommer smutstvätten fastna uppe och den rena nere. Jag har också rationaliserat bort strykningen med undantag och makens skjortor och pressvecksbyxor, men de brukar jag gömma undan så han inte använder de för ofta ;-) Att ha lådor till var och en som står i tvättstugan låter som en mkt bra idé! Let me know how it works out!

BETSY sa...

Det ÄR en lysande idé! Här skulle nog utfallet bli liknande. Elvira tycker det är jätteroligt att lägga in sin tvätt(ibland) men jag kan ana vems låda som skulle stå kvar ;)

Anonym sa...

Va !! ska JAG släpa massa tvätt nu oxå, Orkar bara inte.... Jag har ju ansvaret att byta däck på bilen varje år :(
;)
/Maken

Charlotte sa...

Du har alltid så smarta idéer.
Titta in hos mig och tävla om en praktisk resväska. Trevlig valborg!

Anonym sa...

Har idag varit på IKEA och införskaffat 3 stk plastlådor, en blå, en grön och en rosa. Nu ska här sammarbetas! Alla tre små va med och shoppade och fick välja färg. De är väl införstådda med vad som nu ska ske här hemma! mannen får dela plast korg med frun, ja vet! curling fru e vad man e!
Tack för tipset!
Kram Malin E

Cayenne sa...

Hur har det gått?
Här får barnen ta ansvar för att lägga in sina egna kläder från våren i första klass. Det går sådär. JAg brukar lägga en hög i barnens rum. Ibland använder jag korgar, men då har jag sådana där som man kan fälla ihop. I detta huset är det mina kläder som sist hamnar i skåpen :hide:

Anonym sa...

成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖

Anonym sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色