torsdag 16 april 2009

P D James

Ytterligare en ny bekantskap inom författarvärlden har gjorts. Phyllis Dorothy James heter hon och skriver som säkert bekant för många deckarromaner. P D James har nämligen varit på banan ett bra tag. Redan på 60-talet kom hennes första bok, Slut hennes ögon, ut och fortfarande kommer det ut nya böcker. I förra veckan kom hennes senaste bok, Patienten, ut på svenska. Damen är 88 år gammal och kan med rätta kallas deckardrottning. Hennes böcker handlar om Adam Dagliesh, som löser mordgåtor enligt den brittiska deckartraditionen där historien börjar med ett mord. Ledtråd efter ledtråd presenteras under historiens gång och i slutet kan Dagliesh knyta ihop säcken och avslöja mördaren.

När Makena läste om P D James och hennes böcker blev hon nyfiken och lånade genast den första boken. Slut hennes ögon utspelar sig på en brittisk herrgård. Den nya kammarjungfrun, Sally Jupp annonserar vid en middag att hon förlovat sig med sonen i huset. Detta slår ned som en bomd i den fina familjen. Sally Jupp är en färgstark person med rött hår och hennes starka personlighet retar gallfeber på de flesta. Att hon dessutom är ensamstående mor gör knappast saken bättre. Morgonen efter middagen hittas Sally mördad...

Boken är kanske inte en av de bästa Makena läst. Intresset hålls hela tiden vid liv, men spänningen lyckas inte ens stiga nämnvärt i slutet. På något sätt är den ändå lite småtrevlig sådär och Makena har redan börjat på nästa bok Mord i sinnet. Hon hoppas dock att den är lite mer händelserik än denna.

3 Makenska stjärnor

2 kommentarer:

smultron sa...

Har flera av hennes böcker men det var länge sen jag läste dom. Tyckte allra bäst om Böjelser och begär.

Makena sa...

Kul! En bok att se framemot då kanske. Har tänkt läsa böckerna i den ordning de kommit ut. Och hittills verkar Mord i sinnet vara bättre än den förra iaf. De kanske blir bättre och bättre?

Ha det gott!