onsdag 27 februari 2008


Makena går till brevlådan för att hämta tidningen. Ingen jacka. Bara ett par slip-in skor tar hon på sig. Hon drar ett djupt andetag ända ner i lungorna när hon går där på grusvägen. Luften luktar bekant, men inte längre vinter. När hon passerar grannens hus ser hon en hel rabatt översållad med gula blommor. (De där blommorna brukar inte visa sig förrän i slutet av mars annars.)

På kvällen ska mannen ut med soporna. När han kommer in bannar han Makena för att Bäbisens vagn står ute. "Det har faktiskt börjat regna!" säger han med menande blick. En tidning, två filtar och ett glas hade han visst också hittat där ute.

Makena och Jojjan hade suttit ute och solat under dagen. Ja Jojjan satt säker still i en halv minut eller så. Sen sprang hon iväg till sandlådan och grävde lite och cyklade lite på sin trehjuling. "Jag vill inte ha en trehjuling mamma, jag vill ha en röd cykel (som Lotta på Bråkmakargatan)!" De åt till och med lunch utomhus(!)den där soliga dan. Jojjan åt så fint och fick inte en enda matfläck på overallen. Jojjan gick premiärpromenad med sin bebis (som ibland heter Emma och ibland Olle) i rosa dockvagnen också. En mycket stolt dockmamma gick varv efter varv med dockvagnen och blev lika arg varje gång vagnen fastnade i någon grop i den ojämna gräsmattan.

Galonisar och regnjackor har börjat komma fram. Barnavantarna ser misstänkt leriga ut. Makena vet att det fortfarande bara står 27 Februari i almanackan. Men allt annat får henne att tro att det är VÅR!

3 kommentarer:

smultron sa...

Min nästäppa säger mig också att det är vår och i måndags SKEN SOLEN :)

Vi har aldrig haft galonisar undanstoppade. Jag bor i regnets stad.

Låter härligt att sitta ute!

Sebbes Fruga sa...

Här i "mitten av Sverige" är det vår. På riktigt. För om det är över nollan dygnet runt i en vecka och det infaller efter den 15/2 är det officiellt vår. Och så är det tydligen här. Jag tackar och tar emot, för våren är härlig!

Och du måste vara medlem i FB för att kunna göra testet.

Ebba sa...

Ja, härligt med vår, men ärligt så tycker jag det känns lite oroväckande. Ska vi ha samma årstid året runt numera? Solen har vi inte sett till på ett tag igen dock, jag vill också sola!! Dt behövs verkligen!! *blekansikte*