torsdag 7 februari 2008

All I need is sleep

Under några nätter har Bebisen vaknat ovanligt mycket. Ungefär varannan timme, tror Makena det rör sig om. (Hon har inte så bra koll under nätterna). Och i takt med att sömnbristen blev mer och mer akut, slutade Makena att fungera. För lika mycket som en bil behöver bensin för att gå framåt, behöver Makena sömn för att klara av sin vardag. De första tecknen på bränslebrist uppstod i varddagsrummet. Fåtöljerna började nämligen fyllas med tummlad tvätt. (Vid full tank brukar tvätten annars ganska omgående vikas och bäras bort). Vidare började golven täckas av allahanda saker som; smutsiga barnsockar och kläder i olika storlekar, papper (teckningsproduktionen är hög), leksaker och en massa soffkuddar som inte längre låg fint i soffan. Alltsammans i gott sällskap av grus, småskrot (av okänd härkomst), smulor och matrester.

Igår satt så Makena mitt i förödelsen och surfade. På ett föräldrasnack frågade där en trött mamma: "Kan ni i perioder känna att det är mer rörigt än ni trivs med ?" och Makena räckte genast upp handen! Men var för trött för att svara på inlägget. Lite senare kraschade hon i soffan intill och orkade inte ens äta middag med familjen. Trött, deppig och eländig. Bränslet var helt enkelt slut!

I natt sov dock Bebisen lite bättre igen och Makena vaknade upp som en ny människa! Helt plötsligt fann hon sig själv studsa runt i huset och göra alla morgonbestyr som vanligt. Bädda, vika tvätt, plocka lite här och var, fixa gröt till Boppo och göra i ordning barn gick som ingenting. Makena kände hur livet hade återvänt och konstaterade att lite sömn var allt hon saknat. Hon hoppas innerligt att orken stannar kvar så länge att hon orkar röja upp i kaoshemmet i eftermiddag när hon kommer hem med alla barnen. Wish her luck!

6 kommentarer:

Charlotte sa...

Sömn är värd sin vikt i guld - det vet man efter några sömnlösa nätter. Hoppas du får många blunder i ögonen.

Ebba sa...

Vet du, man kan faktiskt bli galen (på riktigt) av för lite sömn. Det är som du säger, kroppens bränsle, det var nån klok människa som sa, att ingen som sover blir utbränd, det ligger något i det. Du kan ha hur mycket som helst att göra din vakna tid, men får du inte sova däremellan klappar hjärnan i hop. Hoppas bebis behagar sova ordentligt hedan efter!

smultron sa...

Ja, det där är väl det enda jag tycker är riktigt jobbigt med att ha bebis, allt annat är underbart. Hoppas du får mer sömn nu!

Fru Gustafsson sa...

Vi är ganska bortskämda här i huset. Bebisen sover hela nätterna igenom, och har gjort det sen 1 månads ålder. Nästan iaf. Men treåringen har nu börjat med en ny vana. Det er att vakna vid 4 typ, komma till föräldrasängen för att gosa med m a m m a och hålla henne vaken ett par timmar, fram till bebisen vill ha mat vid 6-tiden.

Makena, det är trevlig underhållning att läsa din blogg. Hoppas du får riklig med sömn nu, så du orkar skriva flera trevliga inlägg inom kort.

Jag har ny adress:
frugustafsson.blogspot.com

Makena sa...

Jag har fått sova mkt bättre sedan de där jobbiga nätterna nu. Tack och lov!!:D

fru gustavsson:

Vilken lyxbebis!! Hur får man sånna?? Vi har också en 3-åring som vill komma och gosa med m a m m a framåt småtimmarna. Men hon kryper bara ner och somnar om, så det gör inte så mkt. Nu har hon dessutom bytt bort spjällisen mot en växasäng och kan komma helt på egen hand och bara krypa ner.Mycket smidigt.Men det låter ju hemskt jobbigt att er lille gosare håller dig vaken så. Hoppas det går över!!

ps kul att du gillar min blogg ds ;)

Agda-Magda sa...

All min medkänsla vaknar när jag läser om dina sömnlösa nätter! Att inte få sova är sååå tufft, även om man klarar mer än vad man tror. Hoppas att sömnen blir söt i fortsättningen; söt sömn till småbarnsmammor borde vara en mänsklig rättighet.