tisdag 12 februari 2008

Amningshjärna

Makena har drabbats av sk amninghjärna. För oinvigda betyder det helt enkelt gröt i skallen och allmän förvirring. Tankeverksamheten är om inte nerlagd, så starkt nedsatt. Praktiskt innebär detta att när Makena ska försöka tänka (på annat än matlagning, tvätt och blöjor), säger hjärnan ifrån! Det är precis som när en bil kör fast i gyttjan, eller står och slirar för att komma upp ur en snödriva (sånt hände förr när det fanns snö). Det säger bara stopp! Makena anstränger sig till max för att förmå sina hjärnceller att samarbeta och precis när hon känner att hon börjar få systemet i rullning, kommer något av hennes älskade barn och frågar nått och alla hjärnceller tar till flykten.

Makenas make hör till dem som ofta blir drabbad av denna icke fungerande hjärna. Efter jobbet har han ibland mycket att berätta och Makena tycks lyssna på hans utläggningar. Men senare visar det sig att hon antingen inte hört ett ord av vad han sagt eller så har hon missuppfattat alltihop. Makena har om och om igen försäkrat honom om att hon inte gör det med flit. Hon menar att lyssna tålmodigt på sin käre make, men hennes stackars hjärna orkar helt enkelt inte med och svävar gärna iväg till mindre ansträngande verksamhet som att fundera på vad Makena kan tänkas vilja ha till efterrätt eller så. Denna tendens till disträighet går väl an när det gäller hennes förstående make . Pinsammare blir det när Makena pratar med andra utanför familjen. Som när hon förra veckan pratade med en mammakompis och hon efter ett tag ställde helt fel följdfrågor, eftersom hon trott att de pratade om en son, när de i själva verket pratade om kompisens sambo.

Bilkörning är ett annat problem. Inte om Makena ska köra den vanliga sträckan mellan hemmet och skolan som väl är. Men ska hon någon annanstans gör sig amninghjärnan genast påmind. Hon ringer och frågar maken om bästa vägen, men så fort han börjar förklara får hon blackout och förstår ingenting av vad han säger. Nyligen när Makena skulle med ett av barnen till Ögonmottagningen hände precis detta. Hon ringde uppstressad från bilen till maken som var på jobbet och bad om en detaljerad vägbeskrivning. Maken förklarade lugnt och pedagogiskt, men Makena blev bara mer och mer förvirrad. Han fick senare (efter tre samtal) förklara för sina fundersamma arbetskamrater att hans fru plötsligt inte hittade till sjukhuset.

Som ni förstår ställer amningshjärnan till det en hel del för Makena (hon skulle kunna fortsätta och fortsätta med fler exempel). Fenomenet brukar förklaras med att man som nybliven mamma ska vara helt inriktad på sitt nyfödda barn och inte bry sig om något annat. Makena har dock nyligen fått ytterligare en förklaring. Nämligen den att den nyblivna mammans hjärna lider av akut fettbrist och att den därför börjar bete sig på detta märkliga sätt. Det ligger säkert något i båda påståendena. Men i Makenas fall kan det där med fettbrist faktiskt stämma. Hon äter nämligen mjölkfri kost för Bebisens skull. Och mycket av fettet får man ju i sig via mjölkprodukterna. Så om mammor som äter vanlig kost kan drabbs av fettbrist i hjärnan, är det ju högst sannolikt att Makena har drabbats av just detta. Eftersom det inte känns så där jättelockande för Makena att börja hälla i sig olja eller bre tjocka lager med mjölkfritt smör (som ju innehåller skadligt transfett) på mackorna känns det lite hopplöst måste hon medge. Som Makena ser det har hon två alternativ. Antingen slutar hon amma, börjar äta mjölkprodukter igen och återgår förhoppningsvis till normal hjärnfunktion. Eller så får hon och hennes omgivning vackert stå ut med amningshjärnan tills Bebisens mage börjar tåla mjölk. Eftersom det första alternativet är totalt uteslutet återstår att gilla läget. Makena hyser dock en strimma hopp om att få i sig lite mer fett via avocado som hon börjat ha på mackorna om kvällarna. Har hennes läsare ytterligare några feta tips, tar Makena tacksamt emot dessa!

9 kommentarer:

Ebba sa...

NU måste viktipettriga lillasyster göra sig lite hörd! INTE behöver du äta mjölk för att få i dig fett?! Fett från mjölk är ju faktsikt inte ens särskilt bra! Nej, här är syster Ebbas råd: Köp hem avocado (mycket bra fett SÄRSKILT för hjärnan) Jag äter själv minst en om dagen! Köp hem makrill i tomatsås. fantastisk gott och GOTT OM Omgea 3 fetter som, just det, är BRA för hjärnan! Lax är också en bra och fet fisk att ta till. Ringla lite olivolja över salladen, du kan ju först smaksätta den med lite vitlök och peppar och en gnutta salt. GOTT! Sedan äter du ju smör (MILDAS mjölkfria va?) på mackan. Det är också bra fetter i den. Rapsolja är bra fett. tror nog du kan fortsätta amma! ;-) Det gäller bara att hitta rätt tänk! I värsta fall så finns ju även omega 3 kapslar, men de är jag personligen lite emot. Ohyggligt dyra för otroligt lite fett....

Makena sa...

Avocado har jag ju redan börjat med som du kanske såg (och ja, det är tack vare dig!)Det där med makrill var dock nytt. Lax har jag i frysen...kanske laxmiddag imorgon? Olja på salld? Jag äter aldrig sallad, här är det kokta grönsaker som gäller...men det funkar kanske med olivolja på dem med? Iallfall på morötterna. Jag har fått för mig att mjölkfritt smör är dåligt fett?!? Är jag alltså helt ute och cyklar då? Ja, ja...syrran vet väl bäst. Verkar inte så hopplöst längre iaf. TACK! :D (Ska nog gå och mosa en avocado nu med det samma ;))

Frida sa...

Jag känner igen mig! Jag är helförvirrad och rätt säker på att det är amningsrelaterat.. Förutom att inte kunna hänga med något vidare i ett vanligt samtal, tappa tråden ständigt när jag ska berätta något så har jag också en förmåga att kalla saker för helt fel namn. Tex på fullt allvar "jag ska hänga upp nya mattor, det behövs verkligen nya mattor där i fönstret" och så får man en konstig blick från den man pratar med och börjar fundera på vad det kan handla om... "Gardiner?" Hmm så där händer mig ständigt. Ofta har inte ens det felaktiga ordet något som helst med det jag tänkt säga att göra.. Det kan vara typ sko istället för kopp.. Men men det går väl över sen antar jag. Hoppas jag!!

Schizomamman sa...

Nötter! Alla slags mmen cashew tycker jag är godast. Nötter innehåller ju väldigt mycket nyttiga fetter. Solrosfrön funkar ju också, naturella eller rostade. Ät som godis, mellanmål eller strö över maten.

När jag ammade tog jag också en matsked olivolja rakt upp och ned varje morgon. Äggulor innehåller också mycket fett. Gör en smarrig omelett på äggulor och baka maränger av äggvitorna vet jag:)

Makena sa...

Frida: Du anar inte hur skönt det är att höra att man inte är ensam! Man känner sig ju helt knäpp ibland...mattor i fönstren..det var lite kul faktiskt hihi.

Schizomamman: Välkommen till min blogg! :D Jag gillar också cashewnötter (knapprade just i mig några)Men vet du var man får tag på osaltade? I affärerna är det ju bara saltade och det känns inte så bra med allt saltet. Olivolja på sked...ska jag våga prova det kanske? Låter inte gott men...maränger äter jag INTE. Alldeles för sött för min smak. Tack för tipsen!

smultron sa...

Sedan jag drabbades av utbrändhet så är det där välbekant. Jag kopplar samman det med för lite sömn och mycket stress, inte amning. Men många ammande mammor brukar prata om detta.

Omega 3 skrev nån om. Finns i mataffären i flytande form, en flaska (friggs) för ca femti spänn. Har inte gett nån effekt på mig alls, men man vet ju aldrig.

Makena sa...

Smultron: Ja trötthet har säkert sin roll i det hela också. Jag har varit mkt känslig för minsta sömnstörning sedan Jojjan var liten. Under drygt ett år sov jag aldrig mer än 2 timmar i sträck nånsin...Tog ett år att komma igen efter det. Sen har det varit jätteviktigt för mig att sova 8 timmar/natt (obruten sömn)för att må bra. Och det får jag ju inte riktigt nu när vi fått en till bebis ;)

Schizomamman sa...

Hej igen och tack för välkomnandet:) Jag har smygläst en tid och vi är inte obekanta med varandra. Det är jag som är pingu m Edvin o Ivar på aff. Jag skyltar inte direkt med min sjukdom utan jag låter folk upptäcka efterhand (lärt mig den hårda vägen, tyvärr)och jag uppskattar om vi kan hålla det lite "hemligt" på Hemmamammasnacket. Schizofreni är fortfarande något väldigt otäckt i de flestas medvetna. Jag vill helst själv välja vilka som ska veta.

Osaltade cashew nötter förresten-det finns på vårt lokala ICA. Bland naturgodiset. Gogreen har också och även COOP hari lösvikt.

Kram på dig och jag vill säga att har stor behållning av din blogg!

/Cecilia

Makena sa...

Schizomamman: Jaså var det DU!? :D Klart att jag inte avslöjar dig. Och kul att du har behållning av bloggen ;)

Kram!