måndag 25 februari 2008

"Inspirerande" barnböcker


Böcker kan vara farliga ibland. Eller de kan i allafall sätta griller i små treåringars huvuden. Jojjan vill nu sedan en tid tillbaka läsa "Nicke Nyfiken på sjukhus" varje kväll. Inget ont i det. Problemet är bara att de senaste veckorna har Jojjan börjat prata om att hon också vill äta upp en pusselbit som Nicke gör. För hon vill också åka till sjukhuset och bli röntgad! Makena läser ingående om den läskiga sprutan som Nicke måste ta och att Nicke ju är ledsen och har ont i magen. Det är inte alls roligt försäkrar Makena och passar samtidigt på att påminna henne om hur jobbigt det var att ta spruta när hon skulle ta ett blodprov tidigare i vinter. Men Jojjan tar inte något som helst intryck av allt Makena säger, utan börjar bara om från början med att övertyga sin mamma om att hon vill äta en pusselbit och hon måste bli röntgad! Makena önskar innerligt att Jojjan inte gör slag i saken och hoppas att hon nöjer sig med tandläkarbesöket hon ska på om några veckor. Fram till dess överväger Makena allvarligt om hon inte ska låta Nickeboken försvinna spårlöst ett tag och istället läsa någon helt ofarlig bok. Pipplångstrump och Emil är förstås uteslutna i sammanhanget. Makena vill ju inte gärna att Jojjan en vacker dag får för sig att hissa upp Bebisen i grannens flaggstång eller att hon ska gå och smaka med fingret på alla tårtorna nästa gång familjen är på kalas. Makena tänker förstås inte för all framtid förmena Jojjan all god barnlitteratur. Men en liten paus från de alltför "upptågsinspirerande" böckerna är helt klart på sin plats.

4 kommentarer:

Charlotte sa...

Oj då, det låter inte som en bra idé att apa efter. Det kan inte funka med en pusselbitsformad kaka och någon hemsnickrad röntgenapparat/kamera?

Makena sa...

Charlotte: Det var ett kreativt förslag! Men tyvärr tror jag inte det skulle hjälpa. Joy vet mkt väl vad ett sjukhus är, eftersom hon varit där flera ggr dels på ögonkontroller och även för att hon gjort en magnetröntgen och tagit blodprover. Hon tyckte det var så spännande att hon göra vill göra om det...knasiga tjej. Men jag tror nog ändå inte att hon kommer att försöka svälja en pusselbit, men säker kan jag ju inte vara...

Fru Gustafsson sa...

Heja Jojjan! ;)

Erika sa...

Hej!
Hoppas att det löser sej med pusselbitar och sjukhus :)

Jag har funderat länge nu på att skriva en barnbok men jag vet inte riktigt vad jag ska skriva, vad tycker du är en bra barnbok, utifrån innehåll? Vilka är "bäst" liksom?