fredag 10 juli 2009

Titta hon snackar!

Makenas lilla ljuvliga juvel, Lilla Buset som blir tjugo månader endera dagen har från den ena dagen till den andra börjat prata! Jovisst har hon pratat tidigare också, men det har då till 99 % bestått av obegripligt bäbisbabbel som varit visst så gulligt men inte särskillt användbart. Hon har heller inte visat något större intresse för att lära sig. Aldrig har hon velat "peka på lampan" som ju alla 1-åringar gör och pekböcker har inte varit kul alls! På 18-månaderkontrollen här om sistens frågade BVC-tanten om hon kunde peka på sina kroppsdelar? Men det har hon aldrig heller brytt sig om så det kunde hon då inte heller.

Makena har dock inte varit det minsta orolig. Hon vet att språket kommer förr eller senare. Lilla Busets storasyster var också "sen" med talet. Men Makena kan försäkra att det tar hon igen med råge nu. Som de säger i Västergötland: "Hon tjötar hål i huvetmej!"

Men nu har någonting hänt. Helt plötsligt har Lilla Buset blivit superintresserad av att lära sig prata! Och som hon har jobbat och försökt att uttrycka sig så att de ska förstå. Babblet har hon envist försökt omvandla till förståeligt prat och långa haranger till meningar har kommit som Makena faktiskt börjat förstå. Först fick hon grepp om vokalerna och det kunde låta så här:

"A a oooo ä?" vilket Makena av situationen kunde förstå betydde: "Andra skon är? Alltså "Var är min andra sko? Eller så här: "A ea oa!" Vilket betydde: "Jag leka Nora!" (en annan 1,5-åring på gården.)

Makena har har lyssnat noga och bekräftat henne och svarat och sagt om som det ska heta och verkligen visat att hon förstår vad hon säger och att det lönar sig att försöka även om det är svårt.

Sen lärde hon sig ordet "Öppna!" Det gick hon sen och sa hela dagen! Och det ordet funkade ju på alltmöjligt visade det sig; Till dörrar, Makenas hudkräm, leksaker som sitter ihop, nappflaskan och glasspapperet för att nämna några. Lyckan var total och hon överanvände detta ord flitigt tillsammans med de få andra ord hon har och så vokalmeningarna då. Makena blev glad, för livet blir ju så mycket enklare när hon kan göra sig förstådd med ord och inte behöver vråla och skrika sig till saker.

Så idag har hon tagit det hela till ytterligare en ny nivå. Det började i morse då Makena fortfarande låg kvar i sängen. Lilla Buset öppnade dörren på glänt och kikade in. När hon såg att pappas säng var tom sa hon:

"Mamma...pappa bobba!"

Vilket så klart betyder: "Mamma, pappa jobbar!" Sen sa hon..."åva" och stängde dörren. Hon förstod alltså att mamma ville sova en stund till den lilla sötnosen.

Sen i eftermiddag när alla storasyskonen var ute på varsina håll och lekte gosade Lilla Buset och Makena i sängen. Lilla Buset satte sig upp och sa:

"Noah ä... (här kom en full koncentration över hela ansiktet)...UTE!"

Hon fick fram det rätta ordet och satte in det i en helt riktigt mening till och med. Vilken lycka! Sen ville hon absolut att vi skulle läsa bok. Hon hämtade uppspelt en barnbok och sen skulle det bläddras och pekas i det oändliga. De höll väl på i närmare en timme och hela tiden hade Lilla Buset ett förtjust leende på läpparna när Makena sa vad allting hette och hon själv försökte hela tiden härma efter. Något hon aldrig visat det minsta intresse för tidigare. Hon ville helt plötsligt peka på lampan och försöka säga lampa, det pekades på magen, munnen och näsan och killades på fötter och händer och jagades myggor där i sängen. Lilla Buset var så vetgirig och lycklig. När pappa sen kom hem gav hon boken de läst tillsammans till honom. Då skulle hon visa allt de pekat på lilla hjärtat.

Makena anar en enorm språkexplosion! Så häftigt att se vilken kapacitet hon har att lära bara hon fick motivationen. Och så fascinerande att så tydligt få följa språkutvecklingen. För en vecka sedan kunde hon kanske 10-12 ord. Nu pratar hon plötsligt i meningar och nya ord kommer hela tiden. Nu dröjer det inte länge förrän Makena har två små goa jäntor som: "Tjatar höl i huvet på henne" Och det har hon inte det minsta lilla emot. Det är ett privilegium att få vara mamma!
2 kommentarer:

Cayenne sa...

JA, visst är det häftigt när det bar lossnar!!! Här är det på gång också, börjar vi märka.

Makena sa...

Kul att du kikar in här och lämnar några rader. Blir så glad!:)

Kram!