tisdag 20 januari 2009

Trend 2009-baka ditt bröd själv!

År 2009 sägs det att maten ska få ta tid. Man går tillbaka till långkok och hembakat bröd. Surdegslimpor till och med.

Makena insåg att hon måste vara av en oerhört trendkänslig natur när hon hörde det. För det hann inte gå många dagar av det nya året innan hon fick en stark önskan om att börja baka sitt eget bröd. Hennes trendkänsliga spröt hade plockat upp den nya trenden och fick henne att istället för att gå till brödhyllorna och försöka hitta inbjudande bröd till rimligt pris (dömt att misslyckas), styra stegen mot kyldisken (där jästpaken finns). Hela tre jästpaket med blå text åkte ner i kundvagnen och Makena kände sig så nöjd med sig själv. Här skulle bakas bröd och jästpaketen skulle gå åt långt innan utgångsdatumet. Makena har nämligen köpt ett och annat jästpaket förut. Men då var inte tiden mogen. Baka-själv-trenden hade ännu inte kommit och jästpaketen fick ligga orörda där i kylskåpets dörrfack. Och slängas eftersom de gick ut.

Men nu kände hon något nytt i luften. Nu skulle brödet bakas nästan av sig själv. Förbi var tiden med torrt och tråkigt köpebröd. Som trots sin dåliga kvalité kostar en ansenlig summa pengar varje månad. Inne var tiden för kök fyllda av doften av nybakat bröd. Det senare himmelskt gott och nästan gratis!

Makena hittade ett par recept på nätet (var annars) som inte verkade allt för komplicerade för denna nyfödda bakerska. Grötbröd med morötter blev brödet som skulle gå i täten för alla limpor, brödkakor och formbröd som står på rad i väntan på att bli bakade år 2009. Makena läste så noga hur allt skulle göras, värmde omsorgsfullt vattnet efter konstens alla regler och kände tidens vingslag där hon stod och rörde ihop degen. Det var dock med viss bävan hon sedan knådade årets första deg. Makena har nämligen en hel del erfarenhet av misslyckade bak sedan tidigare (ja, hon har faktiskt bakat förut). Degen jäser inte som den ska. Brödet blir kompakt eller degigt. Och ingen, varken hon själv eller någon annan, har känt sig särskilt sugna på det nybakade brödet utan ätit den överblivna Skogaholmslimpan istället. Det bestående minnet har mest bestått av en överfull diskho med kladdiga degbunkar och redskap och en mjölig och rörig diskbänk.

Men Makena lät inte dessa traumatiska minnen hindra henne, utan tog sig ann degklumpen och knådade så självsäkert så att hon kunde ha förväxlats med vilken gammal baktant som helst! Brödet fick jäsa och så in i ugnen. Sedan kom sanningens ögonblick! Makena tog ut de två limporna. Andäktigt skar hon sedan den första skivan. Och lyckan var gjord! Brödet såg alldeles ut som det skulle. Det var varken kompakt eller degigt och det smakade himmelskt! Denna gång var det ingen som ens tittade åt nått gammalt köpebröd, utan den första limpan gick nästan åt direkt. Nonno och Boppo åt skiva efter skiva tills Makena var tvungen att stoppa dem. Och alla andra familjemedlemmar lät sig också väl smaka. Makena kände sig mäkta stolt!

Efter detta lyckade bak fick Makena blodad tand och har sedan dess bakat var och varannan dag! Hon fick lite träningvärk i sina bakovana muskler, det ska medges. De fick väl en chock av dessa nya ovanliga rörelser tänker hon.

Till musklernas lättnad och stora lycka hittade Makena dock sedan det perfekta brödet för klena armar och upptagna småbarnsmammor som när allt kommer omkring inte alltid har all tid i världen för jäsdegar som ska passas hela förmiddagarna. Ett knådfritt(!) kalljäst bröd som praktiskt taget bakar sig själv! Var det inte det hon sa. Att brödbaken 2009 skulle sköta sig själva. Detta bröd kräver minimal arbetsinsats och tar på sin höjd tio minuter att röra ihop. Sen ska det sköta sig själv under natten i kylskåpet och på morgonen är det i stort sett bara att sätta in det i ugnen. Och efter i runda slängar 25 minuter sprider sig bakdoften i köket och rykande färskt bröd kan serveras till frukost! Låter det inte nästan för bra för att vara sant så säg. Men nu är 2009 här och ingenting är längre omöjligt! I allafall när det gäller brödbak. Makena ha här den stora glädjen att dela med sig av detta fantastiska recept:

Tinaw:s frukostbröd

5 dl vatten (det behöver inte ens vara fingervarmt!)
1/2 paket jäst
1-2 tsk salt (en smaksak)
1 msk olivolja (eller den olja/det fett du råkar ha hemma)
2 dl havregryn eller havremjöl
c:a 8 dl vetemjöl

PÅ KVÄLLEN:

Blanda allt utom mjölet. Se till att jästen löser sig ordentligt. Rör tillsist i mjölet och ställ in degen i sin bunke i kylskåpet. Gärna täckt med plastfilm eller lock. Degen ska vara ganska kladdig. (Man kan också dela upp degen i två avlånga brödformar och låta brödet jäsa i dem. På så vis är det bara att ställa in formarna direkt i ugnen sen på morgonen.)

PÅ MORGONEN:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Strö ut lite mjöl på en plåt och häll ut degen. Dela i två delar och forma till två längder. Ingen knådning alls! Sätt in i ugnen och grädda 20-25 minuter. Ta ut, låt svalna och njuuut!

Detta är grundreceptet. Man kan sedan variera i det oändliga. Byt ut ett par dl vetemjöl mot annat valfritt mjöl. Rör i lite rivna morötter, linfrön, kruskakli eller vad du vill. Man kan göra längderna platta, lägga på hackade oliver och purjolök och vika dubbelt innan gräddning. Låt fantasin flöda. Och håll dig update 2009 och baka ditt eget bröd!

Makena önskar sina läsare många härliga bakstunder i köket och säger adjö. Hon ska nämligen gå och röra ihop sitt frukostbröd nu...

9 kommentarer:

Charlotte sa...

Tack för brödreceptet - jag är egentligen en bakrädd person som blir nojig av blotta åsynen av ett jästpaket - men det låter så mysigt att baka bröd att jag bara måste pröva.

allt o inget med jeanette sa...

Låter fantastiskt!!
Vilket lyx med hembakt till frukost :)
Hur dags äter ni? jag kanske lunkar över i morgonrock nå´n dag! Haha!
Hoppas ni mår bra!
Jeanette

Ebba sa...

Apropå brödbak. kanske är det så att 2009 är bakandets år? För vet du vad som häbde i helgen? Jo TOMÀS bad mig köpa jäst för han skulle baka BRÖD! Jag stod som fallen från skyarna. TOmas, MIN Tomas säger helt apropå ingenting att HAN ska baka BRÖD. jag fattade ingenting. men han balade och det blev huffsat gott. Ett toskánskt brytbröd med soltorkade tomater. Barnen lät sig väl smaka! :) Brödreceptet du skrev här ska testas, kanske redan till helgen? :)

smultron sa...

Du är otroligt duktig, du. Och så gott med hembakat, men *viskar* jag tycker det är äckligt att knåda deg- det är säkert...

Anonym sa...

Oj vad gott! Det måste jag prova... Finns det något som går upp mot nybakat bröd?
Lisa

Makena sa...

Charlotte: Va kul att du vill prova!Du ska se att jästen inte äter upp dig ;-)Skulle vara kul oh höra hur det gick sen :).

Jeanette: Lunka över du bara :)På vardagarna hinner jag dock inte alltid få färdigt brödet innan killarna sticker över till er, men är du ledig kan du ju komma strax därefter...med förbehållet att det inte bakas varje morgon så du inte blir besviken ;-)

Ebba: Det är ju det jag säger. 2009 är ingenting längre omöjligt. Men det är klart att han ska göra det med finnes din Tomas ;-)

Smultron: Med detta brödet behöver man inte vara duktig. Och du behöver inte befatta dig med ngt knådande alls :)Och sedan jag kom över det receptet har jag faktiskt inte knådat en enda deg. Även om jag tycker det är rätt så trevligt faktiskt.

Lisa: Åh vad kul med en kommentar från dig! Va roligt att u också vill prov. Detta recept sprids över jorden ;-)

Frida sa...

Tack för receptet! Det ska jag prova. Var duktig förut och bakade under en lång period allt vårt bröd. Men sen kom jag av mig. Nu känner jag inspirationen komma tillbaka!

/frida

Anonym sa...

伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區

Anonym sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色