tisdag 13 januari 2009

En underbar barnbibel


Det första boktipset blev helt otippat ett barnbokstips! Makena hade ju tänkt skriva om alla fantastiska romaner hon läser, men ikväll kände hon bara att hon var tvungen att skriva om en barnbibel.


Många barnbiblar har Makena läst. Först när hon själv var barn och sen som vuxen när hon läst för sina egna barn. Hon har tyckt att de kanske varit lite enahanda. De har liksom bara hemskt kortfattat räknat upp de olika bibliska historierna, berättat om Jesu under, liknelserna och kanske om en och annan apostel. Visst är det bra att barnen får lära sig allt detta. Men det blir ju bara huvudkunskap och inget levande. Faktiskt en smula tråkigt. I allafall har Makena upplevt det så. Det är ju inte på det sättet hon vill att barnen ska uppfatta bibeln. Den mest fantastiska bok som finns i hela världen!


Men nu har en helt annan typ av barnbibel entrat det Makenska hemmet! Berättelse-Bibeln från Semnos förlag, med undertiteln: "Varje berättelse viskar namnet Jesus". O så härligt det var att börja läsa den för barnen istället! Första kapitlet heter: "Berättelsen och sången" och Makena blev alldeles lycklig när hon började läsa de första raderna (en parafras av Ps 19:1-2):


Himlen sjunger om hur stor Gud är:

och himlavalvet ropar:

"Se vad Gud har gjort!"

Dag efter dag...natt efter natt...

talar de till oss.


Och sådär fortsätter det. I första kapitlet introduceras barnen till vad Bibeln egentligen handlar om. Det förklaras så fint på barns vis att Bibeln är en enda stor kärleksberättelse om en modig Prins som lämnar sitt palats för att rädda dem han älskar. Som den underbaraste saga som har blivit sann! Intresset väcks till liv och förväntan blir stor på att få höra denna underbara kärleksberättelse. Och när den sedan börjar i nästa kapitel blir man inte besviken. Nej, språket fortsätter att vara vackert och poetiskt och spännande. Det är en fröjd att läsa. Men det bästa av allt är ändå att Bibeln återges på ett sådant sätt som gör att det blir intressant! Barnen börjar ställa frågor och sprudlande samtal om Gud och människan och om hur allting hänger ihop kommer igång där i sängkammaren. Nonno frågar och frågar och resonerar. Boppo likaså. Tillslut är det Makena som brukar få avsluta det hela för att barnen ska kunna somna i tid. Så härligt! Så viktigt!


Så till alla er som vill läsa bibeln för era barn. Berättelse-Bibeln är helt outstanding! Fem stjärnor utan problem!7 kommentarer:

Frida sa...

Vad roligt! Vi fick en jättefin barnbibel till sonen när han blev välsignad. Underbara bilder och lagoma berättelser. Men översättningen var så kass att jag som svensklärare rös och ville knappt läsa i den för mina barn. Berättelserna blev så torftiga och tråkiga!!

Kram!
Ps. Är ni släkt med Charlotte? Ds.

Ebba sa...

Ska kanske ta och plocka fram mitt ex då... och läsa för barnen... :)

bullegarien sa...

Men, det later ju som om man inte far missa, passar sakert for mina barn (9 och 6 ar?) Maste ta reda pa hur jag skulle kunna fa tag i den...

Ebba sa...

Har läst i den lite nu, med Engla, hon var väl sådär intresserad, tyvärr. ska t4esta med Elias kanske, han är ju lite större. Men vi läste i alla fall två kapitel och ska fortsätta imorgon (skam den som ger sig!). Jag gillade den i alla fall! Bästa barnbibeln ever!

Ebba sa...

DU har fått en utmärkelse av mig. IGEN! :)

BETSY sa...

Om du tipsar om böcker, så tipsar jag om recept då ;)
Jag utgick från detta recept, men bytte ut köttet mot röda linser:
http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15135 och ändrade säkert lite annat med, men detta är basen i alla fall.

Makena sa...

Frida: Men precis. Barnen har väl också rätt till ett rikt språk fullt av innehåll. Så glad att vi fick denna barnbibel i julklapp!:D

Ebba: Så ni fick den också!? Kul att jag kunde inspirera till läsning. Och ja, jag tror att även Jojjan är för liten, men för Boppo och Nonno är den perfekt. Tack för utmärkelsen! :)

Bullegarien: Nej den får du INTE missa! Den passar ypperligt för dina barn Det är jag säker på. Min två är ju 8 och 6. Typ samma alltså. Hoppas du får tag i den!

Besty: Tusen tack! Är alltid på jackt efter nya recept. Speciellt goda recept med linser. De är ju inte så vanliga. (Har ett sedan förut)