lördag 31 januari 2009

Gracelin O`malley


Makena har just läst ut en alldeles underbar bok; Gracelin O´malley skriven av Ann Moore. När Makena först fick tipset att läsa denna bok blev hon snarare avskräckt än inspirerad. Johanna som rekommenderade den beskrev alla hemskheter denna kvinna i 1800-talets Irland fick genomlida och Makena kunde inte förstå hur hon ändå kunde tala om denna bok med sådan värme. Och inte skulle hon själv läsa den. Makena är nämligen en väldigt känslig natur som har en väldig förmåga att leva sig in i andras känslor. Gracelin O`malley lät därför som en väldigt smärtsam upplevelse.

Men hur det nu var, så lånade ändå Makena boken. I flera veckor låg den vid sängen orörd. Makena vågade inte så mycket som öppna den. Men så en kväll tog hon mod till sig och började läsa. Och tårarna började rinna. Hon grät och grät och grät ohämmat när lilla Gracelin 6 år förlorade sin mamma. Boken fick vila i några veckor till. Men sen när hon på nytt samlat mod och började läsa igen var hon fast! Visst är det en fruktansvärt, för att inte säga ofattbart tragisk historia Ann Moore målar upp. Gracelin blir som 15-åring bortgift med en grym godsägare trots att hon älskar en annan. Hon förlorar ett barn. Hon lider till kropp och själ. Hennes folk, irländarna lider av förtryck under engelsmännen och en fruktansvärd fattigdom. Makena gråter och läser och lever med Gracelin genom alla hennes umbäranden och är helt förälskad i boken.

För detta är mer än en tragisk historia. Detta är en historia om styrka. Genom allt går Gracelin med sådant ädelt mod att man inte kan annat än förundras. Och hur svårt det än blir känner man som läsare ändå att hoppet finns kvar. Och under ytan växer en alldeles speciell kärlekshistoria fram...

Ann Moore är en fantastisk författarinna som målar både karaktärer och miljöer så levande att det känns som Makena själv vandrat på de leriga vägarna utanför Cork. Och hon är nästan säker på att hon suttit i O´malleys lilla anspråkslösa stuga och känt doften av Gracelins buljongkok medan hon lyssnat på mormors alla gamla irländska sagor. Gracelin O´malley är en storslagen historisk roman som Makena varmt kan rekommendera.

Fem Makenska stjärnor!

8 kommentarer:

Frida sa...

ÅÅÅÅ vad roligt! Jag ska genast åka och låna!! Mera, mera!!

allt o inget med jeanette sa...

Jag har nog samma känsloregister som du..
Läste en bok om en utländsk kvinna som blev såld som slav - verklighetsbaserad.
Flera veckor gick jag o såg medlidande på alla kvinnor med sjal jag såg..
Blev lite fel effekt där kanske..

Kram på er!

Jeanette

Charlotte sa...

Grattis - du vann en ritbok för vuxna hos mig på charlotte.nu! Maila din adress till charlotte.silfverberg@allas.aller.se så skickar jag vinsten med boken. :-)

Ebba sa...

Vet du jag kom på ett boktips till dig! "Där regbågen slutar" av Cecilia Ahern. Den sträckläste jag en lugn natt på jobbet. Så mysig bok!! Tror kanske att du skulle gilla den.

Johanna sa...

Heeeej! Din make skickade mig länken! Och visst ÄR boken underbar! Jag har läst den tredje och sista boken och även då gröt jag som en tok! Nu när det inte finns någon mer bok saknar jag min van Gracelin... och det är ju inte riktgit samma sak att läsa om böckerna igen, för man vet ju vad som händer!! Så sug länge på karamellen du har just nu! Men läs de andra bövkerna med! Det är helt klart värt det!! KRAM - tipsgiverskan ;)

Makena sa...

Frida: Kul att jag kunde inspirera i min tur.

Jeanette: Aha är du också sån...där ser man

Charlotte: Tack än en gång! :)

Ebba: Ska lånas! Tack för tipset. Kom gärna med fler om du kommer på några :)

Johanna: Kul att du också hittat hit! :) Och tack för att du tipsade mig!! Tycker inte 2:an är fullt så bra, men A sa att du säger att den blir bättre. Glad att höra att det finns en trea också! Och den där känslan att sakna personen/erna i en bok känner jag mkt väl igen. Riktigt sorgligt ju när man läst ut en serie som man älskat. Kan här passa på att tipsa om en annan underbar bok: "Ett nytt liv" av Linda Nicols

BETSY sa...

Du har blivit utmanad i min blogg :)

disa sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色