söndag 4 januari 2009

Familjestäd med fart

I en familj med sex personer är ämnet städning ständigt aktuellt. Makena ville bara påpeka det utifall någon skulle undra varför just det ämnet dyker upp titt som tätt på bloggen.

Senaste idén för att få jobbet gjort går ut på att familjen ställer sig i en ring. Ni vet en sådan där ring som fotbollslag gör tillsammans inför sina matcher. Och så säger de tillsammans på fotbollsvis: "F A M I L J E S T Ä D N I N G!" Boppo sätter på sin favoritlåt (för tillfället Stefan Christianssens "Ordet holder deg på sporet") och familjen skrider till verket. Tillsammans springer de runt och plockar upp allt de kan finna som ligger fel och springer med det till sin rätta plats. En av föräldrarna rusar under tiden till köket och röjer middagsdisken. På några få minuter, tio eller så, ser hemmet ordnat och fint ut och middagsdisken är borta! Alla som deltagit efter sin förmåga få en guldstjärna. Guldstjärnorna kommer sedan, när de blivit tillräckligt många förvandlas till glass eller något annat kul. Devisen är: "Är det många som stökar, bör man vara många städar!" Som vanligt är vissa ivrigare än andra. Men det är ju så det är i en familj. Alla kan inte älska allt. Det viktiga är att man gör något tillsammans och försöker få tråkiga uppgifter att bli lite roligare. Makena hoppas att detta ska bli en hit som håller i sig länge. Tidigare stod hon nämligen själv för kvällsplocket och maken tog sent om sider hand om disken (och lämnade en hel del). Nu är allt klart när barnen är lagda och Makena kan genast tända alla ljusen och känna kvällsfriden infinna sig. Gött!:)

4 kommentarer:

Frida sa...

Hej Makena!
Jag ber att få tacka för tipset! Vi gör en något enklare variant. Våra barn är så små men storebror, 3 år, älskar att städa och att tävla om det. eftersom han har sina leksaker sorterade i lådar är han underbart duktig på att städa själv. Han har absolut inte ärvt det av mig. Ibland när han kommer hem från dagis utbrister han "Åååh vad fint du har städat, mamma" om jag har plockat i hallen eller i hans rum. Han älskar helt enkelt att ha städat i kring sig. Kram på dig!

BETSY sa...

Jag blir så glad av dina finurliga idéer!

bullegarien sa...

Ja, man maste verkligen vara kreativ och uppfinningsrik for att fa ordning pa dessa hem som kryllar av leksaker..... Pa kvallarna brukar vi leka leken "var sak pa sin plats" eller sa far de i uppgift att samla upp tex 10 el. 20 leksaker var... eller ocksa far man sitta som en programledare och saga "nu tar du alla barbisar och du alla bollar och du alla legobitar..." Sa visst blir det ordning hemma hos oss ibland... :o)

Fyrabarnsmor sa...

Städning är tufft iblad.