tisdag 10 februari 2009

Makena rasar!

Nu går skam på torra land! Den brittiska regeringens miljörådgivare Jonathon Porritt säger att det är oansvarigt att skaffa mer än två barn. Barn är nämligen enligt honom ett hot mot miljön!

Så nu ska alltså alla vi som har fler än två barn få skämmas. Redan nu får ju familjer med fler barn än normen stå ut med både det ena och det andra vad det gäller åsikter och fördomar. När Makena själv väntade sitt tredje barn höjdes det på mången ögonbryn kan hon tala om. Hon fick t ex höra saker som: ”Ska ni befolka hela stan själva eller?” "Har ni hört talas om preventivmedel?" och liknande. Sådana kommentarer lär inte vara någonting i jämförelse med vad större familjer i framtiden kommer att få utstå om Porritt får som han vill. Och tro inte att Porritt är en ensam obetydlig person som vill det här. Icke! Han har tvärt om mycket stort inflytande som chef för regeringens Kommission för hållbar utveckling. Och hans åsikter drivs i detta nu aktivt av lobbygruppen Optimum Population Trust där Porritt själv är ledare.

Makena började fundera på vad en sådan här avskyvärd inställning resulterar i i förlängningen? Ska barn som är födda som nummer tre, fyra eller för all del tio, behöva be om ursäkt för sin existens? Få känna sig som oönskade klimatförstörare? Ta emot glåpord från klasskamrater i skolan? Hemsk tanke. Eller hur! Tankarna går osökt till Förintelsen. Till Kinas tvångsaborter. Till ett samhälle där människovärde inte längre existerar.

Men nu är det ju miljön som står på spel. Det måste vi ju bara inse och sluta sätta barn till världen. Miljön! Miljön!! Miljööööön!!! Makena orkar snart inte höra ordet längre. Missförstå henne inte. Som kristen är hon verkligen för att ta hand om och bevara jorden. Det är en skam att Guds skapelse blivit så misshandlad och förstörd. Men dagens miljödebatt har för länge sedan spårat ur! Och nu kom droppen. Miljön är nu till och med viktigare och mer värd än själva människan!

Det mest konstiga med det här är dessutom att stora barnkullar knappast är ett problem i västvärlden. Ändå hävdar Porritt att Storbritanniens befolkning bör vara halverad innan detta århundrades slut. Han vill ge ökade resurser till aborter och preventivmedel. Det luktar förakt för det männskliga livet lång väg. Tidigare har det hetat att det föds för barn i väst. För kommer att vara i arbetsför ålder och kunna betala skatt. Välfärden är hotad. Hette det i alla fall. Är allt detta helt plötsligt passé? Är det bara miljön, miljön, miljön som räknas nu? I Makenas öron börjar det låta som fanatisk religion. En religion som börjat ta sig mycket otäcka uttryck. Dessutom är inte denna "religion" på något sätt bevisad. Det råder nämlien mycket delade meningar om vad den s k globala uppvärmingen beror på. Hon skrev s k därför att alla inte ens är eniga om att den existerar.

Samma kväll som Makena läst artikeln om Porritts idèer tittade hon på TV4s nya programserie: ”Familjen Annorlunda”. Ett program där man får följa tre familjer med ovanligt många barn. Med artikeln i gott minne tänkte hon att hade Porritt fått bestämma skulle programmet hetat ”Familjen Klimathot” istället. I reklampausen uppmanades man att adoptera en isbjörn. För miljöns skull förstås...

12 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, men miljön är kanske viktigare än människan-vem kan leva utan "miljö"
(Därmed inte sagt att jag anser att man inte bör ha många barn)
Christina

Indianerna sa...

Jag säger bara, "Var fruktsamma och föröka er och uppfyll jorden."

Vi ska också ha många barn : )

Lisa

Fröken Eko sa...

Alla barn är lika värda. Men jag håller med om att det inte är bra om vi blir för många människor.

Som Christina sa, hur ska man kunna leva utan miljö.
Om vi förstör vår egen natur, var ska vi då bo? Var ska vi odla vår mat? Varifrån ska vi ta vårt dricksvatten?

Än är det inte så långt gånget att man behöver oroa sig för sånt, men om vi fortsätter i samma takt så är vi snart där.

Det gäller att endera sänka den västerländska levnadsstandarden nåt enormt, eller så måste vi helt enkelt skaffa mindre barn.
För vem är vi att säga att här i västvärlden ska vi få fortsätta leva i rena rama lyxen, jämfört med största delen av jordens befolkning, men samtidigt inte tillåta u-länder att göra det.
Om alla människor i u-länderna vill ha samma levnadsstandard som vi, vilket de enligt mej har rätt till (vem har sagt att någon borde få ha det bättre än någon annan? alla är lika värda)) så kommer jordens resurser inte att räcka till, klimathot eller ej.

Tycker inte man ska ha dåligt samvete för att man skaffar många barn, men själv kommer jag inte att skaffa fler än två.

/F

Makena sa...

Christina och Fröken Eko: Först och främst: Kul att ni hittat hit och välkommna!:D

Jag förstår precis hur ni tänker och jag tänkte lite så själv först. MEN. Som sagt är många barn inte ett problem i väst och att få ner barnantalet i andra fattiga länder görs inte med hjälp av en västförd 2-barns politik. De kommer fortsätta föda barn. Hjälp dem istället till självhjälp så att deras ekonomier får fart. Då kommer barnantalet att gå ner även där. Om det nu är ngt eftersträvansvärt.Personligen tror jag inte antalet människor är problemet. Det är föraktet för livet jag vänder mig emot, attityden att det männskliga livet inte är ngt unikt och vädefullt i sig. Och dessutom den där aspekten att det inte alls råder enighet om problemens orsak och hysterin kring dessa vedertagna idèer som kanske inte alls stämmer.

Indianerna: Precis! Och vad härligt att ni ska ha många barn! :)

Fröken Eko sa...

Hej igen :)

Håller med om att hjälp till självhjälp är bästa metoden, men samtidigt måste man ju försöka leva som man lär, eller hur?
Därför kan inte vi hålla på att skaffa jätte-familjer, bara för att vi har råd (typ) och samtidigt predika om preventivmedel etc. i u-länderna.
Jag tror absolut att vår jord skulle må väldigt bra om vi åtminstone fick befolkningsökningen att stanna av. Om vi dessutom fick ner folkmängden lite skulle det bara vara ännu bättre! Men hur man då ska gå tillväga är ju ett känsligt ämne, helt förståeligt!

Jag kan förstå om du blev arg för att du tycker att det mänskliga livet inte kanske värdesätts osv.
Jag tyckte kanske dock lite tvätrom :)För mig känns det som att man värdesätter varje människa destu mer, om man ser till att vi helt enkelt inte blir för många! Då har vi genom våra handlingar sett till att det finns plats och resurser så att det ska räcka till att ge VARENDA männsika på hela jorden ett drägligt liv och en OK levnadsstandard!

Västvärldens konsumtionskultur (som jag tyvärr erkänner att jag själv är en del av!), levnadssätt och livssyn är helt enkelt inte hållbart i längden.
Nånting måste man göra åt det. Och, som sagt var, min fasta mening är att om vi vill uppehålla vår höga levnadsstandard så måste befolkningsmängden minska!
Det eller så sänker vi på levnadsstandarden.

Tror tyvärr inte att alternativa energikällor, energisnåla prylar etc. är en lösning som håller i längden. Inte dit vi är påväg...

smultron sa...

Sånt här kan föra en del oönskat med sig. Precis som Makena har jag fått finna mig i att människor har åsikter om hur många barn jag borde ha. Först "ska ni inte ha fler", sedan "nu räcker det väl". Nu får man ett nytt argument emot sig...
Folk som inte håller sig till normen med två barn, har väl länge ansetts omättliga. (Och kvinnor utan barn har ansetts underliga.)

Försämringar i föräldraförsäkringen kanske är att vänta, som ett annat slags preventivmedel?

2001, när jag fick ett av mina barn, uppmuntrades vi i Sverige att föda barn. Siffrorna var ett tag nere på 1,25 barn per kvinna. Nu tror jag vi ligger på 1,5 igen. (Hittade inte senaste statistiken.)

Självklart måste vi sänka vår levnadsstandard och tänka mer globalt och rättvist. Alla måste ta sitt ansvar och vi måste också se över befolkningsfrågan.

PS:

När man har fyra barn, innebär det, åtminstone för oss, en stor skillnad i levnadsstandard mot många andra med två barn. Vi har t ex inte råd att flyga på semestrar, vilket ur miljösynpunkt är ganska bra ;)

Kram till dig Makena!

smultron sa...

Jag rättar mig:
Siffran var 1,66 år 2006 och inte 1,5!

Makena sa...

Frökrn Eko: Jag håller med om att den konsumtionskultur som vi lever i är ohållbar. Och då menar jag att det är DEN vi i såfall ska ändra på och inte minska antalet människor för att alla ska kunna leva så galet. Smultron hade också en poäng där att fler barn ofta innebär att man inte kan "råkonsumera" som andra. Semestrar som hon nämde t ex. Men även annat sparas ju gärna in på. Vi t ex köper en försvinnande liten mängd nya kläder till familjen. Istället får vi ärva av släkt och vänner och så fyndar jag på loppis o dyl. Man drar ner på värmen för att spara pengar på elen. Är noga med maten så att allt används och så lite som möjligt får slängas. Osv osv.

Smultron: Tack för kramen! :)

allt o inget med jeanette sa...

Håller med om knasiga kommentarer vid grav. När jag väntade nr 4 blev jag nästan idiotförklarad. Men nu har rätt många 4 barn..
Ett hot mot miljön..vad säger man..
Helt galet! Det beror väl på HUR vi sköter miljön??

Låt oss befolka jorden o vara glada!!

Kramar Jeanette

Ebba sa...

Jag tror jag smäller av!! Många barn ett miljöhot?! Vad ska de hitta på härnäst?! nej offra gärna människan för att slippa dra ner på överkonsumtion och slöseri med jordensresursser. För det är ju just det jag tycker att ett sånt uttalande signalerar. jag tycker inte att u-länder "har rätt" att leva som vi, jag tycker att inte heller vi i väst har rätt till det! VEM har gett oss rätten att överkonsumera och flyga fram och tillbaka över jordens alla hörn (t ex) bara för nöjes skull? Jag tror precis som nån annan sa att börja återanvända, semestra inom landets gränser eller i alla fall försöka begränsa resandet endel och att äta närproducerat. Skulle alla göra så skulle vi komma ganska långt. / Ebba som är 3 barnsmamma

smultron sa...

"Jag tycker inte att u-länder "har rätt" att leva som vi, jag tycker att inte heller vi i väst har rätt till det!"

Ebba- Det skriver jag under på!

Anonym sa...

Misstänker att gräsliga kommentarer om att andra har för många eller för få eller inga barn har med helt andra saker att göra än omsorg om miljön. Jag tror att människan är lika värdefull som resten av naturen, varken mer eller mindre. Ingen varelse har större rätt att leva på jorden än någon annan. Det handlar mer om att ta ansvar, att ta hänsyn och att försöka se i ett lite större perspektiv.
Christina