fredag 28 mars 2014

Ordbildstwister


I USA är det så mycket vanligare att stanna hemma med barnen och många väljer sen också att hemskola dem. Tack vare detta finns det mängder av bloggande hemmaföräldrar som delar med sig av sina kreativa sätt att leka med och samtidigt lära barnen en massa. Från dessa bloggar får jag fantastiskt mycket inspiration!

Något som verkar vara vanligt där är att lära barnen ordbilder "Sight words" för att underlätta läsinlärningen, och som vanligt finns det en uppsjö av idéer för att göra denna inlärning rolig och kreativ.

Ett av sätten jag stött på är att lära sig ordbilder genom att spela Twister. Detta nappade jag på då jag tänkte mig att Lilla L skulle tycka det var kul. Dessutom är hon där i sin läsutveckling, att hon skulle behöva den skjuts det ger att känna igen de vanligaste ordbilderna.

Jag började med att skriva de ord jag valt i ett dokument på datorn och förstora texten till största storleken. Skrev ut och klippte sedan ut dem.

Så i kväll blev vi sugna på att prova att spela "Ordbildstwister" tillsammans. Lilla L hjälpte mig med att sätta kludd på baksidan av lapparna och sedan sätta fast dem på vårt hemgjorda Twisterspel (som jag gjorde tillsammans med barnen första gången jag var gräsänka). Redan där började hon ju omedvetet att memorera ordbilderna.Sedan satte vi igång att spela! 


Lilla L tyckte att jag skulle börja och hon satte igång att snurra på pilen och ropa ut:

"Höger fot på tjej!" och "Vänster hand på dig!" osv

I början behövde hon ljuda lite för att veta vilket ord hon skulle säga, men snart gick det snabbare och snabbare och hon började känna igen orden. Och jag insåg i samma takt att Twister är ett rätt jobbigt spel rent fysiskt och att jag inte är riktigt så vig som jag ju vill tro. När jag föll, var det hennes tur och så höll vi på tills vi inte orkade mer.

Lilla L gillade det verkligen och lärde sig på köpet fyra nya ordbilder utantill. Så härligt när man hittar ett så roligt sätt för inlärning. Med de yngre dagbarnen tänker jag mig att vi kan träna på bokstäver och siffror istället. Möjligheterna är ju många. Dessutom tränar man ju på vänster och höger också av bara farten.

När inlärning är så här rolig, så rolig att den platsar som fredagsmys, då är det inlärning när den är som bäst. För har man roligt när man lär sig, minns man det också sen!


3 kommentarer:

Ebba sa...

Blir så i imponerad av alla dina pedagogiska idéer! Du skulle vara en sann tillgång i vilken skola som helst! 😊 Lyckliga de barn som får ha en så engagerad dagmamma!

Makena sa...

Tror inte jag skulle passa så bra i en skola. Jag skulle vilja jobba alldeles förmycket utanför ramarna :))

Makena sa...

Och tack för berömmet! Det värmer :)