torsdag 13 mars 2014

I stormens öga - Ulf Ekmans konvertering till katolicismen

Ulf Ekman, tidigare pastor och grundare av Livets Ord berättade i söndags att han och hans fru Birgitta kommer att konvertera till Katolska kyrkan. Detta kom som en chock för många. Dock inte för mig. För mig var det mer som en överraskning. Här är mina tankar om detta och skriverierna som sedan kommit.

För det första känner jag att det inte är bra att läsa för mycket av vad andra säger. Många är i chock och skriver och talar utifrån känslor och rädslor. Att följa med i det, kan lätt leda till en massa grubblerier och tvivel. Och jag blir ledsen när människor talar nedlåtande om Ulf Ekman och hans beslut och vänder och vrider på det. Många dömer och menar att det är fel. Jag förstår inte hur man vågar uttala sig om det. Han är och har varit en stor andlig ledare som förtjänar vår respekt! Och för alla som var med under gudstjänsten i söndags när han berättade om sin och Birgittas väg in i Katolska kyrkan, var det tydligt att atmosfären var fylld av frid! Ulf talade så milt och kärleksfullt. Jag kände en djup glädje i mitt innersta!

"Vinden blåser vart den vill, och du hör dess sus, men vet inte varifrån den kommer eller vart den far. Så är det med var och en som är född av Anden." Joh 3:8

Något som är återkommande när man läser olika uttalanden är att människor inte förstår. Men måste vi förstå allt då? Jag tror inte detta är något som vi kan lösa i våra huvuden och med våra mänskliga resonemang. Vi behöver istället lyssna inåt. Tala med Gud i våra hjärtan och hitta friden i honom. Han har allting under kontroll! Gud är så mycket större än allt vi kan tänka och räkna ut med våra sinnen. Han är den ogripbare och outgrundlige! Det vi dock behöver göra är att hålla fast vid allt vi vet. Vid allt det Gud har gjort för oss. Hålla fast vid vår relation med Jesus Kristus. Han är alltid densamme! Är det något vi missat så skall Gud låta oss få veta det också. Var så viss!

"Det är så vi bör tänka, alla vi fullkomliga. Tänker ni fel i något avseende, skall Gud uppenbara också det för er. Dock låt oss hålla fast vid det som vi nått fram till." Fil 3:15-16

Men att många känner sorg kan jag däremot förstå. Ulf Ekman har ju varit en stor förebild för så många, så länge. Under 30 år har många sett på honom som en andlig far. Såklart blir det tomt när han går vidare. Och förändringar är aldrig något vi människor är speciellt bekväma med. Men de måste ändå komma. De kan verka märkliga och smärtsamma när de kommer. Men är de av Gud, kommer sorgen att vändas i glädje längre fram. Stefan Salmonsson skriver väldigt bra om sorg på sin hemsida Gå gärna in och läs vad han skriver.

"De som sår med tårar, ska skörda med jubel. Gråtande går de ut och bär sitt utsäde. Med jubel kommer de åter och bär sina kärvar." PS 126:5-6

Jesus är med dig i detta och han ber oss att inte tappa fotfästet och oroa oss. Lägg allt i hans händer och tro på honom! Jag tror att Gud har något mycket gott och stort som ligger framför oss!

"Låt inte era hjärtan oroas.Tro på Gud och tro på mig." säger Jesus till oss i Joh 14:1

4 kommentarer:

Ebba sa...

Jag blev inte så förvånad. Tänkte att det nog kunde bli så när hans son konverterade. Förstår gör jag nog inte på ett vis, men samtidigt har ju Ulf mer eller mindre alltid predikat väldigt konservativt. Önskat tydliga regler att leva efter osv. Då är nog katolska kyrkan ganska attraktiv. Personligen håller jag inte med om mycket som katolska kyrkan står för. Men inser att det visst finns saker som förenar oss. Så, alla människor måste ju följa sitt hjärta, jag tror det viktigaste är att vara sann mot sig själv. Att tro det man säger att man tror och inte spelar med bara för att det förväntas av en.

Ställer mig dock tveksam till att katolska kyrkan skulle vara den enda sanna vägen. Att helgon kan be för oss (varför inte be själv eller be levande människor om hjälp i bön?) Och synen på nattvarden, barndop osv är andra saker jag har svårt att hålla med om. Jag personligen alltså. Jag tror att Gud är större än alla olika uppfattningar. Han lönar den som med ett ärligt hjärta söker honom oavsett om det är i svenska kyrkan, pingst eller katolska kyrkan. Tror inte nån kyrka har hela sanningen om jag ska vara ärlig.

Makena sa...

Jag tror att vi alla har saker att dela med oss av till varandra som berikar. Vi är ju bröder och systrar i Herren! Men det är inte fullkomligt förrän vi åter är ett. En hel kropp som Jesus kan komma tillbaka och hämta! Jag har faktiskt inte alls svårt med de saker du nämner. Kul att du kommenterar. Det uppskattar jag!

Ebba sa...

Menar du att alla måste enas under en och samma församling? Så Bara en församling har den sanna vägen, resten går förlorade? Eller hur menar du? Jag tror på enhet under Jesus, men det betyder ju inte att alla måste vara med i samma kyrka.

Makena sa...

Ja jag tror att det tillslut blir en enda kyrka på något vis. Vet såklart inte hur. Men jag tror inte alla andra går förlorade. Alla som har Jesus i sitt hjärta kommer till himlen!