tisdag 25 mars 2014

Fyra mirakulösa minuter

Ikväll återupptog vi en kul grej som min käre make kom på för nått år sen; vi körde ett tabata-städ! Vanligtvis handlar tabata om träning. Det går ut på att under totalt fyra minuter köra stenhårda intervaller på 20 sek med 10 sekunders vila emellan. Ska tydligen vara mycket bra och effektiv träning.

Lika effektivt har det visat sig vara när det gäller undanplockning. Maken har tabata-appen i sin telefon och kom på att använda den för att involvera barnen i undanplockningen på kvällen. Det går till så att när han sätter på den, börjar hela familjen rusa runt och lägga saker tillbaka på sin rätta plats under 20 sekunder. När det piper pausar vi i 10 och så kör vi igen när det piper. En härlig energi förlöses när alla på detta sätt ger gärnet tillsammans. Och förvånansvärt mycket hinner bli gjort på fyra minuter. Vi är ju sex stycken som jobbar.

Det fina med detta är ju att hemmet snabbt ser mycket bättre ut. Men det allra bästa är ändå att jag får energi att städa klart sen. Då känns det helt plötsligt enkelt att plocka i ordning det sista och sen gå över med torrmoppen. På ett litet kick känns hemmet städat och fräscht. Tidigare har det annars känts lite bittert att på kvällen gå och tjata på barn och make att lägga undan sina saker och inte har man orkat alltid heller. Frustration och irritation tar ju en förfärlig massa energi. På så vis har vi lätt hamnat i en ond cirkel med en mamma som plockar och plockar och tjatar och tycker att det alltid är så stökigt.

Men med tabata-städ hjälps vi alla åt och barnen tycker till och med att det är kul. Känns så fantastiskt skönt att vi nu åter kommit på detta. För tabata-städ slungar oss raskt in i en glad god cirkel istället för den där tjatiga onda. Och allt det handlar om är fyra ynka minuter! Det är som ett litet mirakel.

2 kommentarer:

Anna Svalander sa...

Vilken rolig idé!

Makena sa...

Ja visst är det! :Anthon är duktig på att hitta på roligare sätt att fixa städningen :)