lördag 23 oktober 2010

Vem behöver dyra dockskåp?


Tjejerna leker med huset och den skarpsynte
ser att en av dem kikar in genom fönstret.

På fredagkvällar är jag alltid hemma själv med barnen. Och då ska det ju vara fredagsmyyys! Men att sitta framför TV:n och stoppa i sig chips är inte jag. Inte alls! Och dessutom tycker jag inte det blir sådär jättemycket gemenskap på det sättet. Jag har därför velat styra fredagsmys-grejen ifrån TV-tittande och få barnen att upptäcka att man kan ha jätteroligt ihop på andra sätt en fredagkväll. Vi har spelat spel, nån gång har vi bara varit. Gjort lite olika saker, men ändå i samma rum och haft gemenskap. Men inget av detta har varit riktigt optimalt. Pojkarna vill oftast inte spela samma spel, och vill de det tycker kanske jag inte att det är det roligaste spelet. Och på sista tiden har även småtjejerna ofta varit vakna. Då funkar det ju inte alls med ett spel. Det har varit lite svårt med andra ord att hitta något riktigt bra att göra tillsammans.

Men så igår kom det bara till mig en en så underbar tanke. Jag låg i badet och alla barnen satt och la pärlplattor och åt popcorn. Plötsligt stod det helt klart vad vi kan göra på fredagkvällar! Vi kan ju pyssla!! Detta är något som vi alla gillar och alla kan vara med på sin nivå. Pysselinspiration hade jag redan eftersom jag i veckan läst flitigt på bloggen Kids Craft Weekly. Jag hoppade raskt upp ur badet och föreslog att vi skulle pyssla. Drog några av mina pysselförslag och barnen fastnade för att göra ett hus av kartong.

Sagt och gjort! Snart var alla i full gång med skapandet. Det klipptes ut möbler ur IKEA-kataloger, det limmades fast presentpapper på kartonginsidan. Det limmades och pysslades och då och då kom ett utrop om en ny idé för huset. Kreativiteten flödade och man såg i barnens ögon hur härligt de tyckte detta var! Minsta som inte fyllt 3 gjorde tavlor genom att klippa småbitar av färgade papper och limma fast på ett papper jag klippt till åt henne. Min 5-åring riktigt skuttade fram i sin lycka att få pyssla på detta sätt tillsammans och min 10-åring (som brukar vara den som vill se på TV) höll med om att detta var mycket roligare än att se på TV! Jag sa att detta hus kan vi ju ha som vårt fredagsprojekt framöver och det tyckte alla var en strålande idé.

Idag på förmiddagen har det byggts lite mer på huset. 5-åringen har gjort gubbar (det är vi i familen) av toarullar och flörtkulor. Det har kommit till en repstege och lite mer IKEA-möbler. Och mina två tjejer har lekt och lekt med detta simpla kartonghus. Och jag insåg att de hade precis lika kul med detta hemgjorda kartonghus, som de skulle ha haft med ett dyrt dockskåp köpt i affär. Och detta växer ju hela tiden. Fler "gubbar" ska tillverkas, husfasaden ska målas, fler rum ska göras av ytterligare kartonger osv osv. Jag tror vi har att göra ett antal fredagar framöver! :)4 kommentarer:

Anonym sa...

Haha ja jag önskar att jag tyckte om vitlök för det är vitlök i nästan alla vegetarisk mat som jag inte gör själv. Inte nog med att jag inte är sä förtjust i smaken så tål min mage inte heller vitlök.

Typsikt!

bullegarien sa...

Alla Emmas kompisar har blivit avundsjuka på hennes "fina" barbiehus" gjort av 4 banankartonger och presentpapper med prinsessbilder... Det är inte alltid det dyraste som är det roligaste att leka med... Jättefina hus ni gjort!!!

Makena sa...

Men vilken bra idé att göra barbiehus av banankartonger!! Den idén snor jag rätt av! Det är ju barbiedockor de har mina barn, då är det ju klart att huset ska va så stort att det passar dem :). Du skulle inte vilja lägga upp en bild på huset på Facebook så jag får se hur ni gjort?

Makena sa...

Eller på bloggen kanske det finns en bild redan? Kikar in och kollar! :)