tisdag 12 oktober 2010

Svampskogen here I come!!!

Blek taggsvamp plockad igår

Jag har nyligen börjat intressera mig för svamp! Jag älskar ju skogen och är en sådan som vill lära mig om allt jag ser. Så nu lagom till hösten när svamparna började ploppa upp överallt bestämde jag mig för att bli en svampplockare! Har tidigare aldrig vågat mig på detta, då jag haft uppfattningen att alla giftsvampar där ute bara väntar på att sätta klorna i mig. Men i år övervann jag min rädsla och började sakta och trevande försöka lära mig svamparnas mysterium. Lånade svampböcker på biblioteket (min man tyckte nog jag var en smula knäpp där i början, då svampböcker blev den stående kvällslektyren) och började gå på små svampplockar färder. Den första längre turen tog jag med min äldste son och resulterade blott i att vi gick vilse och tillslut kom hem hungriga och trötta med en tom korg. Vår (ja min son har blivit lika biten som jag) brinnande lust att lära om svamp hade dock inte försvunnit och sedan dess har jag gjort stora framsteg om jag får säga det själv. På en weekend uppe i Rättvik för några veckor gjorde jag mitt första fynd; gul kantarell! Lyckan var total! Någon vecka senare hittade jag efter tips av en svampplockare i skogen ett ställe med trattkantareller. Hurra! Så bara någon dag senare hittade jag ytterligare ett trattkantarellställe när jag var ute i skogen med dagbarnen. Jag känner mig vid det här laget som värsta trattkantarellexperten som ni säkert förstår.

Igår kom så nästa stora genombrott! Jag och ett par av barnen var vid ett av våra trattkantarellställen och då hittade vi också blek taggsvamp som jag nyss lärt mig om i en svampbok. Det var min 8-årige son som hittade den första och sedan gick han lyckligt och sa att han har blick för taggsvamp resten av eftermiddagen. Då jag genom boken lärt mig att blek taggsvamp hör till en av de bästa nybörjarsvamparna vågade jag mig på att plocka denna nya sort. Den ska enligt experterna helt sakna giftiga förväxlingssvampar, vara lätt att känna igen och dessutom smaka nästa lika bra som gul kantarell. Låter ju nästan för bra för att vara sant!

Första skörden av blek taggsvamp är nu rensad, skuren i bitar, sjuden i liten vatten och infryst i påse. Ska bli spännande att tillaga den någon dag och se om den är så god som utlovat.

Svampplockning är jätteroligt. Det är lite som att gå på en loppis och leta efter ett fynd tycker jag. Tjusningen är den samma och till på köpet får man en härlig naturupplevelse och får med sig mat hem alldeles gratis. Jag är lyrisk!

1 kommentar:

Indianerna sa...

Åh så kul det låter! Att plocka svamp är barndom för mig. Och vi plockade också alltid kantareller, trattkantareller och just taggsvamp.
Och det finns ingenting i hela världen som smakar så gott som stekta kantareller med grädde!!!

Lisa