fredag 28 maj 2010

Sagan om det ulliga lilla fåret

Jag gillar att berätta sagor! Och då speciellt med hjälp av sk "sagopåsar". Idén har jag fått från den här inspirerande hemsidan. Och fyra olika sagopåsar har det nu hunnit bli. Det är så roligt att pyssla och knåpa ihop saker till påsarna och komma på kreativa lösningar för hur man kan göra. När jag går i secondhand affärer eller på loppisar söker jag alltid efter små djur och andra små saker som kan bli användbara i någon sagopåse.

Men det roligaste av allt är ändå när en påse är klar och jag får börja berätta sagan för alla barnen! Ögonen bokstavligen lyser på vissa och de är helt engagerade i berättelsen. En av påsarna innehåller sagan om "Vargen och de tre små grisarna" och den har blivit en stor favorit. Ett av mina dagbarn vill höra den varje gång hon kommer. Och ibland är det första hon säger när hon kommit innan för dörren; "Ska vi höra sagan om VARGEN!!" och skiner med hela ansiktet! Och nu när vi hållit på med dessa sagor under en tid har det utvecklats så att flera av barnen vill berätta själva. De ställer upp figurerna i tur och ordning och berättar fritt som de kommer ihåg. Jag har även en låda med blandade djur och figurer och den använder de och hittar på helt egna sagor. Så härligt!

Den senaste sagopåsen blev klar så sent som idag och den handlar som rubriken avslöjar om det ulliga lilla fåret. Jag hade alla djur jag behövde till sagan sedan förut, men vissa andra saker behövde jag tillverka. Stugan har jag gjort av mjölkkartong. Jag klippte först bort botten en bit upp och ställde den med öppningen neråt. Använde lite mer av paketet och klippte till tak och gavel som jag sedan tejpade fast med bred tejp. Limmade fast rött papper runt om och limmade på fönster och dörr som jag målat på vitt ritpapper . Slutligen fick stugan ett grästak gjort av en bit frotté handduk (köpt på IKEA) och jag har på känn att det så småningom kommer att börja blomstra på taket med... Gumman är gjord av två flirtkulor som jag både limmat och skruvat ihop. Målade sedan huvudet med hobbyfärg och ansiktet enkelt ritat med svart och röd penna. Kläderna är gjorda av filttyg som limmats på kroppen och armarna är piprensare som jag stuckit in på lämpligt ställe. Gumman håller i en morot gjord av en liten bit orange piprensare och lite fastlimmat grönt garn. Morotslandet är jag särskillt nöjd med. Kom på att jag som fårad jord kunde använda en liten brun ribbstickad babysocka! Sen har jag stuckit ner pyttesmå stumpar av orange piprensare (med en dutt lim på) ner i "fårorna". Blasten är återigen grönt garn som jag luckrat upp lite för rätt "lock". Lilla Lasse är en gammal dockskåps docka. Texten till sagan hittar du här. Framöver ska jag visa er även de andra sagorna och fler kommer säkert att tillverkas undan för undan också. Så har ni en massa små djur och annat jox skräpandes hemma vet ni vem som tar emot det med öppna armar! Hihi.

Trevlig helg!


2 kommentarer:

Ebba sa...

Vad pysslig du är! verkar som om du är i ditt rätta element! :-) Har en bok med kortare ganska roliga sagor, den kan du få, går säkert att göra små sagopåsar av de berättelserna...

Makena sa...

Åh den tar jag gärna emot! ja, när inspirationen kommer farande kan jag allt bli rätt pysslig jag med! :)