lördag 15 maj 2010

Avatar


Här om kvällen blev jag övertalad av min käre make att se filmen Avatar. Jag är ingen filmmänniska och är ofta rätt skeptisk till de filmförslag min man kommer med. Så också denna gång. Och ca 15 minuter in i filmen stängde jag faktiskt av. Men något fick mig att ändå ge filmen en andra chans...

Handlingen utspelar sig år 2154 på planeten Pandora. Lokalbefolkningen; Na´vi är nästan tre meter långa och har blåaktig hud med svans och åsneöron. De lever i en märklig växt och djurvärld och har en stark kontakt med sin gudom Eywa som finns i allt levande på planeten. Några vetenskapsmän har framodlat Na´vi kroppar som de kan styra med en männsklig hjärna. En grupp giriga kolonisatörer vill dock undanröja lokalbefolkningen för att kunna utvinna en mycket dyrbar mineral. Jake Sully, som styr en av avatarkropparna, anlitas av dessa för att samla värdefull information. Men ju längre Jake stannar hos stammen, ju mer involverad blir han i sin ledsagare Neytiri, hennes folk och deras andlighet. Han bestämmer sig därför att istället hjälpa Na´vi folket.

Jag lutade mig tillbaka och fann mig trots allt ryckas med i denna spektakulära storfilm. De fantastiska naturskilldringarna, flygande berg, sagodjuren och Na´vi folkets smidiga rörelser i detta storartade landskap. Jag fängslades allt mer av detta folk som lever i sådan samklang med naturen och sin gudom Eywa. I de "upplysta" människornas ögon är de mycket primitiva, men de lever i sådan förnöjsamhet och harmoni. De kallsinniga kolonisatörerna ville till en början försöka förhandla sig till den dyrbara miniralfyndigheten. Men Jake Sully, som lärt känna detta folk från insidan, inser snart att jorden inte har något som detta folk skulle vilja ha. Deras hela livsmening och glädje har de i sin gudom Eywa. De har allt de någonsin kan önska.

Plötsligt slår det mig. Detta meningsfulla önskeliv lever ju jag! Jag blev alldeles upprymd och lycklig där jag satt i soffan och åt färskpasta med kräftstjärtar. Jag har på riktigt kontakt med den Sanne Levande Guden! Eywa är uppdiktad, men min Gud finns på riktigt. Så stort!

För att komma åt fyndigheten måste Na`vi folkets heliga träd, där Eywa bor, sprängas. Men Sully förstår ju att detta skulle vara att ta deras hela liv. Vad skulle folket vilja ha i utbyte mot harmonin de känner i gemenskapen med sin gud? Jeans och Coca cola? Det blir här så tydligt hur tomma och meningslösa liv människorna egentligen lever. Slutligen bestämmer sig Jake för att förgott lämna sin jordiska kropp och för alltid bli en Na´vi. Hans sista ord till jorden blir: "Nu lämnar jag det här stället och jag kommer aldrig tillbaka". På samma sätt känner jag. Sedan jag lärt känna Gud finns det inget som är värt mer än gemenskapen med honom. Jag har Gud och då har jag allt. Inget på jorden kan jämföras med att känna hans kärleksfulla frid på insidan varje dag. Höra hans röst viska i mitt hjärta. Om jag bara kunde förklara hur han verkligen är, så är jag säker på att så många fler skulle vilja lära känna honom.

För vilken mening finns egentligen utan honom i den här världen? Jag skulle inte vilja leva en sekund utan Gud i mitt liv!

Endast hos Gud söker min själ sin ro.
från honom kommer min frälsning
Endast han är min klippa
och min frälsning,
min borg, jag skall inte vackla.

10 kommentarer:

Esil Agni sa...

AMEN!

Ann sa...

ÅH vad jag tyckte om det här inlägget. Jag har sett Avatar och älskar den, jag tycker den är så vacker.

Jag håller verkligen med dig om att när man har Gud så har man allt. Det är verkligen sant!

Johanna sa...

AMEN! BRA reflektion av filmen tycker jag! Jag är övertygad om att mänskligheten längtar efter något högre och större... något att tro och lita på. De gör det bästa de kan genom att skapa fantasivärldar som i filmen, man kan inte annat än att tycka synd om dem på ett sätt. Alla borde läsa detta blogginlägg!!
DU ÄR BRA :D

Makena sa...

Esil Agni: Yes!

Ann: KUL med ny besökare!! Kikade in på din blogg och känner igen dig tror jag. Och jag instämmer helt i att den är vacker. Ljuvlig. Tror jag vill se den igen!

Johanna: Precis. Jag tycker denna filmen är ett tecken på människors inre längtan efter Gud. Även om de inte fattar att det är Gud de saknar. Och tack för berömmet! :)

Anonym sa...

Om Gud finns, varför skulle det då finnas ondska?

Makena sa...

anonym: Hej vad kul att du läst och kommenterat mitt inlägg! :)Angående din fråga...Ja du! Detta är en av de stora frågorna som människor brottats med i alla tider. Inte heller jag förstår allt. Men det jag vet är att Gud gett människorna en fri vilja och han kan på det sättet inte hindra människor från att göra ont om det är det de vill. Grundläggande är det så att där människor lever i harmoni med Gud och hans goda karaktär, hamnar också människan i harmoni med sig själv och gör gott. Men har man inte Gud i sitt liv blir man utelämnad till sig själv och sin egen själviskhet och det leder ofta till att onda handlingar begås i slutändan.

Anonym sa...

Tack själv!
Men om Gud är allsmäktig har ju hon både skapat och tillåter ondska. Så jag funderar på om det inte talar mot Guds existens(?).
MVH

Makena sa...

Intressanta frågor du ställer! :)

Men vad menar du med ont frågar då jag? Skulle du säga att det är ont t ex att låta svaga, sjukliga barn dö? Inte bry sig om att ge dem näring och värme. Troligtvis tycker du det. För det är en av de saker vi människor i allmänhet ser som ont. Intressant. För att om inte Gud finns så borde man ju tvärtom ha fallenhet att tänka enligt ett darvinisktiskt sätt att se; för att utvecklingen ska gå framåt är det GOTT att låta de svaga dö ut, så att de rensas bort till förmån för de starka för att befrämja en god utveckling. Intressant att de flesta tvärt om anser detta vara ondska. Och skulle du säga att det är ondska att utnyttja andra för egna själviska behov av makt, ekonomisk vinning och sexuell njutning? Jag skulle tro det. Då är det ju väldigt intressant att det gemene man anser gott är det som representerar Gud. Han värnar om de svaga och utsatta. Och han är osjälviskheten personifierad. Han utgav till och med sitt eget liv (Jesus) för att rädda oss (i jämförelse) svaga och eländiga människor. Och som jag skrev tidigare är det själviskheten som är roten till allt ont. Gud gav oss människor en fri vilja. Han visste att vi skulle kunna komma att missbruka den för egna syften.Vända oss ifrån honom och hemfalla åt vår egen onda själviskhet. Han skulle kan man tycka kunna gjort oss till viljelösa marionetter. Men det gjorde han inte. Han gav oss möjligheten att välja honom eller inte. Man kan tycka att priset för denna fria vilja är oerhört högt, men uppenbarligen tyckte Gud att det ändå var värt det. Jag tror inte han ville ha robotar. Man kan styra en robot som man vill ja. Men man får inte kärlek i från den. Jag tror att han tyckte vår kärlek till honom var värt priset. I det avseendet skulle man då kunna säga att han skapade ondskan genom att skapa den fria viljan. Men skulle det tala emot hans existens? Jag tycker inte det. Och som jag skrev ovan talar mkt för att vi innerst inne vet att Gud finns eftersom vi uppenbarligen tycker som honom när det gäller ont och gott.

Bortsett från detta resonemang skulle ingen och inget kunna få mig att tvivla på hans existens. För jag kan ärligt talat säga att jag känner honom. Inte alls fullkomligt. Men jag bara vet att jag vet att han alltid finns nära mig. Jag kan tala med honom och jag vet att han lyssnar. Jag kan höra tankar på insidan som jag bara vet är hans röst. Jag känner ibland hans kärleksfulla närvaro omkring mig och har ständigt en frid som består i mitt hjärta. Tro mig. Han finns!

Anonym sa...

Det går inte att hänvisa till människans fria vilja eftersom Gud hade kunnat gjort vår fria vilja god (Gud själv har ju en fri vilja som är god). Håller du inte med?

Makena sa...

Vi tycker att Guds vilja är god just för att det är Gud som väljer det. Allt Gud väljer är per definition gott. Skulle man bara kunna välja samma som Gud så blir ju viljan inte längre fri. Den som först valde ngt annat var en ängel; Lucifer. Han ville bli högre än Gud själv och valde alltså ngt emot Guds vilja. Han blev på det sättet ond och blev djävulen. Genom att sedan lura människan att välja emot Guds vilja (Läs 1 Mos 3 om hur ormen (djälulen) lurar Eva)och på det sättet kommer det onda, bibeln kallar det synd, in i världen och in i oss människor. Det är därför vi ofta finner oss själva dragna till det förbjudna och onda och ibland har svårt att förmå oss att vara goda. Synden finns sas som en kraft i oss. Det var därför Jesus måste dö, för att på det sättet bli en väg till räddning undan ondskan tillbaka till Gud och det goda. Vill du läsa mer ingående om vad vi kristna tror kan jag rekommendera boken: "Kan man vara kristen?" av C.S Lewis. Där för han ett djupgående resonemang som du kanske finner intressant.