torsdag 25 juni 2009

På stranden med sex barn!

Än har Makena ingen semester. Nej då. Hela denna vecka och även nästa hela veckan lång har hon dagbarn från morgon till kväll. Denna vecka är det dessutom minst sagt högsommarvärme ute och att spendera hela dagen på gården är inget alternativ. Igår gick de allihop (utom Boppo som vägrade) till en rolig lekpark på förmidadagen. 45 minuters barnpromenad enkel väg (maken hade bilen). På eftermiddagen badade de i en lite pool och hoppade studsmatta på dagbarnens tomt (de bor nära).

När Makena i morse så tog emot dem igen på morgonen och nästan höll på att förgås av värmen redan innan 10 bestämde hon sig för att på något sätt ta sig till en badplats. Men som ensam vuxen med en sjövild 1,5-åring, en 2-åring, två 4-åringar, en (snart) 7-åring samt en 8,5-åring kändes det alltför våghalsigt att åka till en vanlig badstrand full med folk. Makena började i allafall steka tunnpannkaka (att ha i matsäcken) och packa massa muggar och tallrikar och sånt. När hon var klar hade hon kommit på att hon skulle åka med hela bunten till det egna samhällets lilla badplats; en plats vid ån som rinner förbi och fungerar som en liten badplats för icke kräsna personer. Hon tänkte sig att det skulle finnas lite träd som gav skugga och att de där skulle tillbringa större delen av dagen.

Påväg dit inhandlades lite frukt, bullar och kex och sen var det bad nästa. Hon parkerade på fotbollsplanen som ligger en liten bit ifrån vattnet och så hjälptes de åt att konka på alla handdukar, fika, mat, badringar, bollar och allt vad det var. 4-åriga Jojjan kämpade så tappert på med kylväskan och orkade nästan ända fram innan Boppo tog över hennes börda.

Väl framme vid vattnet höll dock Makena på att tappa modet direkt. En starkt gassande sol på en hård lerig liten strand med ogivande gräs var vad som bjöds. Inte minsta tillstymmelse till skugga så långt ögat nådde. Makena höll dock god min och bytte snabbt om till badkläder och dök i för att sen klara av att hjälpa alla de övriga att få på sig sitt. Väl nerkyld kändes det genast mycket bättre och Makena tänkte att de skulle nog kunna stanna ett par timmar i allafall.

Alla barnen blev klara och började bada och ha kul. 4-åringarna var de mest badglada av dem alla. De började leka en massa outgrundliga lekar och hade knappt tid att komma upp och fika. Nonno försökte fånga småspigg och småttingarna höll mest till vid kanten och doppade på sin höjd fötterna. Boppo (som är lite av en badkruka) doppade sig till midjan lite snabbt och övergick sedan till aktiviteter på land (fotboll, bilkort och tennis). Makena satt på handduken och bara hade det skönt och höll uppsikt över det hela. Emellanåt tog hon med sig en liten småtting i taget och doppade ner dem i vattnet. De hade ju inte vett att svalka sig själva. Och lugnet fortsatte. Det enda som blev lite trixit var att få minstingen att somna när hon visade tydliga tecken på trötthet. Men det löstes sedan genom att hämta en sjal från bilen. I den somnade hon sen inom 5 minuter och kunde sen läggas ner på en liten flytmadrass och sov sen där en god stund. Annars kunde Makena som sagt sitta på sin handduk mest hela tiden, dricka kaffe, dela ut pannkakor och saft. Emellanåt fick hon ta en liten simtur för att hämta badringen som hade en tendes att flyta iväg. Men det var ju bara härligt! Så underbart att simma genom det svala vattnet, se den blå himlen och det höga vajjande gräset och höra en traktor köra på åkern. Framåt lite senare eftermiddag såg även 2-åringen väldigt trött ut. Då bara la Makena ner henne på handduken, övertygade henne om att hon skulle sova och sjöng en liten vaggvisa om och om igen tills hon slocknade. Det tog väl knappt mer än 5 minuter det heller. De stora grabbarna spelade fotboll eller satt och spelade med bilkort. 4-åringarna höll alltjämt till i vattnet.

Och inte blev de kvar bara ett par timmar som Makena trott i början. När det där emot gått nästan 6 timmar började Makena tycka att det var dax att åka hem. 4-åringarna som ville ligga kvar i vattnet var först inte så pigga på det, men alla kom och klädde på sig under smidiga former. De delade åter upp packningen emellan sig och gick tillbaka mot bilen. Makena kunde konstatera att det varit en över förväntan lyckad dag! Inte en enda gång blev det något bråk, gnäll eller tjafs. Alla hade varit helt fantastiskt harmoniska och Makena hade haft den lugnaste dagen på länge.

Nu väntar grillat kött och sen jordgubbar ute på altanen. Makena känner att solen tagit hennes rygg en aning för mycket (hon glömde visst att smörja in sig själv) och är en aning matt. Men hon känner sig glad och nöjd med att dagen varit så härlig och att det gick så bra att bada med sex barn ensam. Det ger hopp om även nästa vecka om den skulle visa sig bli varm den också.

Förövrigt har den onda rumpan gått över och det är fritt fram att ta sig ett löparpass antingen ikväll eller imorgon. Men det lutar nog mot imorgon trots allt. Ha en skön sommarkväll alla!

1 kommentar:

Ebba sa...

Låter härligt det där! En anan är ju tvungen att jobba INOMHUS när solen gassar! Men i morgon bäörjar semestern! :-)