lördag 26 maj 2007

Pengar, det behöver man!

Far och son hade idag en lite konversation över detta ämne...

Boppo: Pappa, kan man önska sig pengar när man fyller år?
Pappa: Javisst kan man väl det!
Boppo: Okej...då önskar jag mig en 100-lapp!
Pappa: Jaha ja.
Boppo: ...och så en 500-lapp!
Pappa: Oj! Då har du 600 kr! Det är ju mycket pengar. Vad ska du ha dem till?
Boppo: Jo du förstår, jag behöver pengar!
Pappa: Varför behöver du pengar då?
Boppo: Till att köpa saker!
Pappa: Vad ska du köpa då?
Boppo: Ja...hmm...Jag ska köpa nya sport skor...och en till flugsmällare, cocacolaglas och...några blyertspennor!

Mammas reflektion:

Sportskor tycker Boppo nog inte han kan få nog av! Han ska bli fotbollsproffs och då måste man ju ha snabba bra skor, det fattar ju vem som helst! Flugsmällare har vi visserligen redan tre stycken, men kanske han nu märkt att det börjar komma in mycket flugor så här på försommaren och anser att det behövs minst fyra familjemedlemar som jobbar heltid med varsin flugsmällare för att hålla stånd emot dessa? Även om jag personligen ser vår myrinvasion i köket som betydligt mer akut! Eller han kanske tänker sig att vi ska jaga myror med smällare också? Att Boppo anser sig behöva köpa nya cocacola glas kan jag mycket väl förstå! Lillasyster Jojjan hade nämligen sönder ett av de två vi har för någon vecka sedan och bara någon dag senare hade Nonno sönder det andra. Det är ju katastrof! Han och Nonno som brukar ha varsitt att dricka ur med sugrör! Och eftersom föräldrarna fortfarande inte gjort något åt saken, ser Boppo det väl som den enda utvägen att han skaffar sig pengar till att köpa nya glas! Blyertspennor har ju Boppo lärt sig i förskoleklassen att man använder när man skriver. Och den enda han har brukar Jojjan hela tiden försöka lägga beslag på. Så det är ju helt naturligt att han anser sig behöva fler för säkerhetsskull.

Det vår käre son antagligen inte tänkt på angående allt detta, är att han inte fyller år förrän efter jul! Så Boppo lär få dras med sina (helt okej) sportskor hela denna sommar och höst iallafall. Flugorna och myrorna lär ha hunnit både övermanna oss, gå i ide och dö innan han hinner få tag i ytterligare en oumbärlig flugsmällare. Vad glasen beträffar har han säkert för länge sen glömt dem vid det laget (fast helt säkert är det förståss inte med hans extremt skarpa minne). Men lite fler blyertspennor ska väl vi föräldrar ändå kunnat fixa fram innan jul!

Det är i vilket fall som helst glädjande, att Boppo redan vid 6 års ålder, förstår att lägga pengar på vettiga saker man behöver! Och inte på godis och ännu fler leksaker som vi ju redan har så det räcker och blir över. Tänk om denna ansvarsfullhet kunde fortsätta ända in i tonåren! Det vore ju fantastiskt!! Speciellt med tanke på att lillasyster Jojjan, vid blott 2-års ålder, redan börjat visa stort intresse för kläder, smink och smycken. Hon har (som om det skulle behövas) dessutom en faster som är mycket duktig på att spendera pengar på ovan nämda saker (och vi har ju sett vad det har fått för följder...). Och med tanke på att denna välmenande faster redan dyrt och heligt har lovat vår lilla oskuldsfulla Jojja att lära henne allt hon kan, lär vi behöva alla ekonomiskt sinnade söner (och döttrar) vi kan komma över!!! Eller ska vi kanske försöka få Boppo att lära Jojjan allt han kan istället?! Så kanske det ordnar sig riktigt bra i framtiden!

Inga kommentarer: