söndag 12 juni 2011

Titta hon simmar!

Jojjan, min 6-åriga dotter vill verkligen lära sig att simma! Och när hon vill något, blir det så också! När hon var fyra t ex, så bestämde hon sig en dag för att hon ville kunna cykla utan stödhjul. Vi tog bort dem. Hon kämpade och slogs med cykeln i en vecka, sen kunde hon. Hon ville för två sommrar sedan kunna gå balansgång runt hela gungställningen. Det var otroligt svårt och hon kämpade, föll och skrek om vart annat. Men upp igen hela tiden. Nu i vår klarade hon de ÄNTLIGEN!! Då bestämde hon sig istället för att hon ville kunna hoppa  hopprep. Hon kunde inte alls i början och jag trodde det skulle dröja länge innan hon skulle komma på det. Men inte då. Redan nästa dag hade hon knäckt hopprepskoden och hoppade 10 hopp i sträck bara sådär. Nu sedan värmen kom är det så simmning som gäller! Vi har övat i poolen och i sjön när vi åkt och badat, men det har inte gått alls.


Men så läste jag någonstans att på simskola får barnen först träna bentagen i flera timmar innan de ens får försöka med armtagen också. Så då gjorde vi så. Hon fick hålla i en simdyna och så simma med bara bentag. Jag försökte förklara att hon liksom ska skjuta ifrån med benen i vattnet, visade med mina armar, och stod där vid sidan om och peppade. Och bara efter en liten stund kom hon på det och började komma framåt. Tidigare gjorde hon nämligen inte det. Bentagen var inte effektiva. Hon tränade så i förrgår i flera omgångar. Senaste gången var klockan över tio på kvällen. Nästa morgon var hon uppe igen och det första hon ville göra var att träna bentag i poolen. Innan halv nio var hon i vattnet. Fram och tillbaka med simdynan i händerna. Det är min lilla tjej i ett nötskal. Hon har ett sådant driv när hon vill nått och hon bara ser till att hon når dit hon vill. Kosta vad det kosta vill!


Så idag  provade vi utan simdynan igen. Och kan man tänka sig! För första gången tog hon sig framåt i vattnet ett par meter utan att sjunka. Tidigare sjönk hon på direkten hon tog bort simdynan. Det kanske är överdrivet optimistiskt att säga att hon nu kan simma. För det är ju bara en väldigt liten bit det går än. Men jämfört med hur det sett ut tidigare är det ett enormt framsteg! Nu är det bara en tidsfråga innan hon kan simma på riktigt! Gapigt värre att hon lär sig samma sommar som sina båda storebröder som är 8 och 10 år. De har precis i dagarna lärt sig simma drygt fem meter. De har haft det mycket svårt att lära sig och en av dem var tidigare vattenrädd dessutom. Nu är lillasyster nästan lika långt kommen i sin simmning som dem och passar de sig inte simmar hon snart ifrån dem!

Inga kommentarer: