söndag 28 november 2010

Ta tillbaka julens budskap!


Läste nyligen en artikel av Siewert Öholm i tidningen Världen idag som berörde mig starkt eftersom jag själv haft likande tankar under många år. Han skriver om hur julen i vårt sekulariserade Sverige helt har tappat sin kärna. Allt tycks numer handla om att köpa, köpa, köpa och äta, mysa och må. "Kommers och kalorier har tagit över och effektivt tömt julen på sitt idéinnehåll" som han uttrycker det. Han frågar sig var högtiden, friden och Frälsaren tagit vägen i allt detta? Och precis det samma har jag som kristen frågat mig många, många gånger. All denna snedvridna hets har tidigare fått mig att nästan ogilla julen. Jag har nämligen känt mig nästan kvävd av att förväntas leva upp till "julkraven" och mitt gensvar har då blivit att jag undvikit julen i det längsta och sedan stressat som en galning dagarna innan jul för att få ihop julklappar till de närmaste. Men hur låter det? Ogilla julen. När julen ju faktiskt handlar om den som ligger allra närmast mitt hjärta! Min Frälsare som kom till jorden. Är det nån som borde fira så är det ju jag!! Men jag har liksom låtit sången i mitt hjärta kvävas av de ytliga kraven och har dessutom känt mig ytterligare nedslagen av att tänka på alla ensamma och alla barn som far illa under jul. Glädjen över Frälsaren har många gånger känts långt borta i allt detta.

Men inför denna jul har jag bestämt mig för att liksom Siewert återerövra julens sanna innehåll! Därför blev jag så glad när jag läste denna artikel som satte ord på mina tankar och dessutom gav mig konkreta saker att göra för att låta Frälsaren i sanning bli huvudpersonen under julen. Siewert sätter på ett så fint sätt alla traditionerna i rätt förhållande till budskapet om Frälsaren. Han börjar med adventsljusen och stjärnan i fönstret. När han tänder varje ljus vill han tacka Gud och varje gång han tänder stjärnan vill han be att fridens budskap ska nå ut till allt fler. Julkrubban tar han fram redan tidigt i advent och ställer den på en tydlig plats i hallen för att vara en "relif till alla matkassar och paket jag kommer att dra hem". På själva julafton vill han i barnens julstrumpa även skicka med en kort och glad morgonbön. Han vill under förmiddagen ta med barnbarnen till kyrkans julkrubba och julklappsöppningen på kvällen inleds med en julpsalm och läsning av julevangeliet.

Så vill även jag att vår jul ska vara! Likt Siewert har vi nu första advent börjat att be en kort bön varje gång vi tänder ljuset på köksbordet. Vi ber att allt fler ska få lära känna Kristus och få lära känna den sanna friden. Att ensamma ska hitta gemenskap och trasiga familjer bli hela. Jag har också satt en granriskrans på ytterdörren. Den har jag dekorerat med äpplen och kottar, men också med nypon som bildar :"Joh 3:16" Bibelordet som talar om julens budskap. Jag funderar även på vem i min närhet som är ensam och som kan behöva en extra uppmuntran i form av en julblomma med en liten hälsning om frid. När jag på detta sätt får ta med Jesus i alla förberedelser jag gör har jag fått julglädjen tillbaka! Jag pyntar som aldrig förr och har i år med glädje börjat i god tid med julklapparna. Detta ger ju mig också tid att lägga extra omtanke i gåvorna, kanske tillverka en och annan själv och göra fina paketinslagningar. Så som jag ju vill och alltid velat att det ska vara! Siewerts tips om julbön i julstrumpa tänker jag också ta till mig. Jag kommer att göra allt i min kraft för att på julaftonsförmiddagen komma mig med barnen till en julkrubba om det finns inom rimligt avstånd där vi ska fira och på julaftonskvällen kommer vi fortsätta den tradition vi haft under några år; att låta alla närvarande barn dramatisera julevangeliet allteftersom det läses högt av någon av de äldre. Stilla natt ska vi sjunga och Frälsaren och den sanna friden kommer att vara närvarande som aldrig förr under denna jul. Vilken lättnad. Vilken glädje!!

"Ty så älskade Gud världen,
att han utgav sin enfödde Son.
För att var och en som tror på Honom,
inte ska förgås utan ha evigt liv."
Joh 3:16

7 kommentarer:

Ebba sa...

Bra Maria! Ni kan ju alltdi fira i bankeryd Sofia kyrkan i Jönsköping har ett jättefint julspel kl 11 på julafton. med riktiga barn och allt. :-) Jag tänker verkligen försöka få med mig alla till det i år!

Cayenne sa...

Hemma hos oss har vi börjat vår förberedelse inför julen genom att gå på gudstjänst första advent.

Att gå till kyrkan med familjen på julaftons förmiddag, är en härlig tradition!

Sjöléns sa...

Tack för alla härliga och genuina tips, vi behöver verkligen få guidning i denna materialistiska tid...

Kramar Stina

Anonym sa...

Härligt Maria!!
Då vi firade jul med goda vänner i Indien gjorde vi ett drama av Julegangeliet! Var och en fick en roll som sedan improviserades fritt under tiden julevangeliet lästes. Det har sedan blivit lite av en tradition...(så många år har inte gått, men det är på god väg att bli det i alla fall ;))
Ett tips är att gå till Lyckebo kyrkan på julafton kl 12.00 Där är en fin gudstjänst för hela familjen! Vi har varit där och det är en härlig start på Julafton efter frukosmyset!!
Kram Pernilla

susanne sa...

Så härligt att någon mer tänker innehåll på jul! God bless you all....

Anonym sa...

Fin läsning!

VAd härligt att det blev så många second hand-klappar, det glädjer mig.

Anonym sa...

Jag har känt likadant. Kanske beror på att Jesus troligast föddes på Lövhyddohögtiden på hösten och inte på julen. Denna midvinterhögtid behövde ju ett kristet innehåll när västvärlden kristnades, men dess hedniska ursprung gör sig milt sagt ständigt påminnt... Vi försöker fokusera mer och mer på hur vi kan hjälpa dem som inte har samma överflöd som vi välsignats med, och istället för tomte på julafton kommer ngn utklädd personlighet ur julevangeliet och berättar "sin" version av vad som hände när Frälsaren föddes.
Oavsett rätt tidpunkt kan man ju använda julen för att berätta om att Gud älskade alla så mkt att han sjösatte sin räddningsplan!

God fortsättning och Gott välsignat nytt år!
Kram Lotta W