torsdag 18 november 2010

Öva treans tabell på ett roligt vis!


Det tillklippta äggkartongbitarna


Båtarna börjar fyllas med folk :)


Fösta båten har kommit ut på havet.


Allt fler båtar kommer ut på havet och tabellträningen är i full gång!

Min 8-åring har nyligen börjat med multiplikation i skolan. Detta är ju då lite nytt och inte helt lätt att förstå på en gång. När jag så idag höll på att klippa till äggkartonger till ett pyssel jag ska göra med dagbarnen, kom jag på ett roligt sätt att både åskådliggöra och träna treans tabell som är den tabell han ska lära sig denna vecka. Jag skulle nämligen ha tre kupor långa äggkartongs bitar till snögubbar och nu såg jag ju plötsligt treans tabell växa fram.

Jag kom då på att varje bit kunde vara en båt. En båt som rymmer tre personer. Jag lade dit kulor som fick föreställa personer. Tio båtar stod nu på bordet, men vad skulle de göra? Jo, jag kom på att de stod i en kanal och skulle slussas ut till stora vida havet via en sluss. Ett par blå bitar silkespapper fick föreställa hav och ett par toalettpappersrullar fick vara sluss. Klart för att leka fram treans tabell!

Jag hämtade Nonno (8-åringen) och förklarde vad det hela gick ut på. Alla båtar stod då i kanalen. Sedan började jag köra in båt efter båt genom slussen ut till havet och för varje gång frågade jag då hur många personer det nu var ute på havet? I början i tur och ordning, men sedan kom plötsligt två båtar fram och försvann från havet, fyra försvann osv. För varje gång fick han svara hur många personer det befann sig på havet. Jag frågade om han förstod vad de olika siffrorna står för i t ex 3*4. han svarade då nej och jag förklarade att första siffran är ju antalet personer och den andra siffran antalet båtar. Han förstod då detta efter en stund. Så fortsatte vi att träna och så småningom flyttade jag bort och dit båtar lite hur som helst och han fick säga talet och svaret. Var det alltså fyra båtar på havet, sa han: 3*4 är lika med 12 osv.

Efter 15 minuters träning på detta sätt var han helt säker på 6 av de 10 talen i treans tabell. STORT framsteg. I början fick han till och med tänka en god stund på 3*1 och 3*2. Han hade alltså inte riktigt förstått sammanhangen. Men med dessa båtar med tre personer i varje blev det tydligt hur det hela hänger ihop. Sen kom jag på ett kul sätt att åskådliggöra 3*1,3*2 och 3*3. Jag hade nämligen just då tre stycken 3-åringar i huset. Ställde dem bredvid varandra eftersom och frågade hur många år de var tillsammans. Alla tre blev ju då 3*3 = 9 =)

På liknade sätt kan man ju också träna andra tabeller. Till tvåans tabell kan man t ex använda playmobil-gubbar eller barbiedockor och fråga hur många ben som nu passerat eller dyl. Till fyrans tabell kan man använda leksaksbilar som kör upp på ett bilgarage och fråga hur många hjul som finns i garaget. Bara fantasin sätter stopp för hur man kan träna de olika tabellerna på olika sätt :).

2 kommentarer:

Cayenne sa...

jättekul idé! Det ska jag komma ihåg och ta fram när vi ska traggla gångertabell nästa gång.

Lit de Parade sa...

Väldigt fiffigt och pedagogiskt! Tror det är på det sättet man lär sig bäst. Man måste ju ha kul även om det gäller matte:)

M @ Lit de Parade