söndag 7 november 2010

En liten hemgjord bok

Omslaget gjort av en bit tjock papp och illustration och text limmat med vanligt papperslim

Min 5-åring har precis knäckt läskoden! Vi lånade en enkel bok från biblioteket med en mening per sida. Den lyckades hon läsa själv med lite hjälp hur vokalerna skulle låta (t ex långt eller kort a). Lyckan var total och om och om igen ville hon läsa denna lilla simpla bok. Då vi inte hade fler nybörjar böcker hemma fick jag tanken att göra en egen åt henne! Ända sedan jag var liten har jag nämligen älskat att göra saker själv och att skriva en egen barnbok har många gånger lockat mig.

Så jag hittade på en liten enkel historia på rim (hon är väldigt förtjust i rim just nu också) med en mening per sida. Sen var det ju det här med bilder. Trodde mig inte om att kunna rita själv, men otålig som jag är provade jag ändå och så satte jag ihop den lilla boken. Min 5-åring (som är ännu mer otålig än jag) tyckte produktionen tog på tok för lång tid och kunde inte vänta att på att få läsa den!

Efter några dagar var den i alla fall klar och hon har läst även den flera gånger. Hon läser och läser och är överlycklig att helt plötsligt förstå skrift. I affären läste hon på matlistan och blev lika lycklig varje gång hon förstod ett ord. Och hon hittar ord på mjölkpaket och skyltar och läslusten kunde inte vara större! Så härligt!

Och jag har blivit ännu mer sugen på att försöka mig på att skriva ännu en barnbok. Tänk, tänk om man någon gång skulle kunna skriva en riktig barnbok som publicerades?! Ja, en liten dröm är det. Jag erkänner. Vi får väl se, men fler hemproduktioner kommer det säkerligen att bli i alla fall.
Ett av uppslagen i lilla boken

3 kommentarer:

Cayenne sa...

Vad härligt! Både att göra en egen bok och att lära sig läsa! Min 5½ åring kan ännu inte läsa, men leker gärna med bokstäver.

Jag tycker absolut att du ska försöka ge ut en bok!

bullegarien sa...

Vad fin den ser ut!!! Du är ju jätteduktig! Blir sugen jag också att skriva böcker...
Lycka till i fortsättningen!

Annaf sa...

Här hemma är det också poppis med egna böcker och då ritar han och berättar vad jag ska skriva. Vi hjälps åt med bokstäverna. Fin bok du gjort.