lördag 13 november 2010

Sy egna ärtpåsar och sprid glädje!


Inspirerad av lilla a har jag sytt ärtpåsar! Min yngsta dotter fyllde 3 år igår och detta tyckte jag var en perfekt present till henne.

Det är roligt, billigt och enkelt att göra dessa härliga påsar som inbjuder till så mycket lek och rörelse. Man bara tar ett tyg man har hemma, klipper till i lagom storlek (jag tog ca 17 cm på bredden och ca 85 cm på längden) viker tyget räta mot räta och syr ihop det på långsidan. Sedan klipper man i lagom stora bitar (jag tog 8,5 cm per bit). Därefter syr man ihop de små rören i ena sidan och vänder sedan ut dem så rätan kommer utåt. Häll i lagom mycket kikärtor så att det sedan går att sy ihop dem fyllda på andra sidan. Jag valde att göra som lilla a och sydde ihop andra sidan på tvären så att jag fick tetraformade ärtpåsar. Vek bara in kanterna och sydde en smal raksöm rakt över. Kan vara lite pilligt när påsen är fylld med ärtor, men det går.

Presenten blev succé! Inte bara för det lilla födelsedagsbarnet, utan även för hennes storebröder som är 8 resp 10 år gamla och även pappa i huset var med och hade kul med dessa ärtpåsar. De gjorde balansövningar med en påse på huvudet och de andra utlagda i en bana de skulle ta sig runt utan att påsen på huvudet ramlade av. Sedan avancerade de och skulle för varje vända plocka upp en påse utan att tappa den på huvudet. De kastade prick på några små godedjur, de kastade till varandra, de kastade och försökte träffa korgen. En av kalasgästerna jongllerade med tre ärtpåsar...

Ja, möjligheterna är oändliga och passar tjejer och killar i alla åldrar. Detta faktum fick mig att inse att detta blir en perfekt present att skicka med i Julpaketet vi ska skicka via Hoppets Stjärna. Vi ska packa en banankartong med mat, hygienartiklar och leksaker till en behövande barnfamilj i ett annat land. Eftersom man inte riktigt vet vilka barn som finns i hemmet som får paketet är det ju därför bra om leksakerna kan passa ett stort spektra av barn. Jag tänker att några hemsydda ärtpåsar kan fylla det kriteriumet. Så nu är det bara att ta fram lite mer tyg och sy ännu fler ärtpåsar. Och det gör jag så gärna eftersom det är så roliga att sy och det ju är lycka att tänka på att ett barn någonstans ska få glädje av dessa!

Här kan du hitta fler lekar med ärtpåsar!
1 kommentar:

Cayenne sa...

Smart att lägga ärtpåsar i julklappslådan! Fast nu har jag två knökafulla lådor, så i år får det inte plats några ärtpåsar. Att tänka på till nästa år!

Jag har aldrig sytt tetraformade ärtpåsar. Jag har bara gjort vanliga platta - och de gav jag bort.

Här är det några veckor kvar till 3-årsdagen, så kanske kan det hinna bli några påsar? Eller kanske till julklapp? Är man nummer fyra i raden, så finns ju det mesta i leksaksväg i hemmat.