torsdag 3 juni 2010

En ny mattelek i lekbanken


Igår kom jag på en rolig mattelek att leka med dagbarnen. För flera år sedan fick mina pojkar sådana där stora siffror i mjukt material som går att bygga ihop av en släkting. Jag kom att tänka på dessa och insåg genast att man ju kan göra massor av roliga och lärorika saker med dem! De är ju t ex utmärkta att använda som "sittkudde" under sång- och ramssamlingen. Mjuka att sitta på och så faller det sig genast naturligt att prata om vilken siffra varje barn sitter på och hålla upp så många fingrar. Och så finns det ju massor av olika lekar man kan hitta på med detta härliga material. Jag fick ett infall och sprang genast iväg och ordnade en låda med små plockisar (kulor, kapsyler, små stenar osv) och sedan samlade jag barnen på altanen och spred ut siffrorna över altangolvet. Så bad jag barnen att ställa sig på varsin valfri siffra och frågade dem i tur och ordning vilken siffra de stod på. Kunde man inte hjälptes vi som vanligt åt. När man svarat fick man komma fram till lådan och plocka så många saker som siffran visat och gå tillbaka till siffran igen. När alla gjort detta fick de lägga tillbaka plockisarna och hoppa till en ny siffra och så började vi om igen.

Barnen tyckte det här var roligt. Särskilt en av pojkarna ville leka om och om igen! Och mitt i detta roliga erövrades ju också en hel del mattekunskap. Leken tränar nämligen flera saker; man får höra namnet på siffrorna och tydligt se hur de ser ut (man står ju till och med på dem!). Man får träna på att räkna upp till 10 och man får dessutom en fysisk uppfattning om att talet 1 är lite medan talet 10 är väldigt mycket. Detta blev nämligen väldigt konkret när de skulle hålla i plockisarna. En plockis var ju lätt som en plätt att hålla, medan det var betydligt knivigare för dessa små barnahänder att hålla t ex nio eller tio stycken på en gång. De fick på detta vis "uppleva" talen och det är ju så barn lär sig som allra bäst. Ett lyckat infall denna soliga onsdag eftermiddag blev det och en ny lek har lagts till i min "lekbank".

2 kommentarer:

Esil Agni sa...

Va´ tråkigt att jag kan siffrorna redan, annars hade det varit riktigt kul att lära sig dom på det här sättet. Du är så duktig!

Makena sa...

Du är min största suporter tror jag. Tack för dina alltid så uppmuntrande ord! :)