lördag 3 maj 2008

En värdefull nyckel

Makena har en treåring. För dem av er som inte vet, är treåringar i allmänhet rätt viljestarka och bångstyriga små personer. Makenas treåring är ett synnerligen envetet exemplar, som ofta sätter Makenas tålamod på hårda prov. Som erfaren fyrabarnsmor har Makena lärt sig att välja sina strider med omsorg. Så vill Makenas treåring Jojjan, ha fyra tröjor på sig istället för jacka, så visst får hon det. Och vill hon sitta i Bebisens säng och borsta tänderna istället för att stå i badrummet så visst, varför inte liksom? Men då och då är ju Makena ändå tvungen att säga nej! Och då blir Jojjan inte glad. ”Men jag viiiiiill” kan hon vråla högljutt och länge. Hon kan slåss, spraka och skrika: ”Dumma mamma!”. Makena måste tyvärr medge att hennes tålamod många gånger brustit. Makena har blivit så arg och trött på sitt älskade envisa lilla barn. Och hon har många gånger känt sig rådlös och uppgiven.

Igår var en sådan gång. Jojjan hade gnällt och skrikit om än det ena än det andra mest hela dan och Makena fick tillslut nog! Men istället för att bli arg och skrika tillbaka fick hon en plötslig ingivelse att spegla sin dotter. Dvs härma henne. Jojjan vrålade i vanlig ordning: ”Dumma mamma!” och Makena satte igång på samma sätt. Kastade sig Jojjan på golvet, gjorde Makena likadant. Stampade Jojjan i golvet, stampade Makena i golvet. Och hon behövde inte hålla på särskilt länge med sitt lilla experiment. Nästan med det samma kom Jojjan alldeles av sig med att skrika och bete sig och tittade storögt på Makena. Och efter bara några minuter var hela senariot som förbytt. Makena och Jojjan skrattade ikapp och busade och hade hur mysigt som helst! Jojjan ville leka Kurra gömma och det ville då såklart Makena (liksom Boppo och Nonno) också. Makena kände att hon hittat en mycket värdefull nyckel till att lösa konflikterna med sin dotter.

Redan nu idag fick hon så åter användning för denna sin nyfunna nyckel. Jojjan började envist vråla: ”Jag viiiiill” om något hon inte fick och Makena svarade med samma mynt (denna gång med mycket glimt i ögat): ”Jag viiiiill”. Genast började Jojjan skratta och på nolltid var Makena och Jojjan åter bästa vänner. Makena är lyrisk.

När Makenas make fick höra om detta, konstaterade han att både Jojjan och Makena nu skulle få bättre hälsa som ett brev på posten. Han hade nämligen läst om någon forskare som kommit fram till att ett vredesutbrott sänker imunförsvaret under nio timmar. Medan ett rejält skratt tvärtom stärker imunförsvaret upptill hela tjugofyra timmar! Makena och Jojjan har med andra ord allt att vinna på att skratta tillsammans i stället för att bråka. Och de kan härmed se fram emot en sommar utan envisa förkylningar, men full av goda skratt!

6 kommentarer:

Fru Gustafsson sa...

Hatten av för dig, Makena! Detta ska jag testa nästa gång.

Frida sa...

Sant, så sant. Jag har också testat knepet på treåringen. Men han blev så rädd att han brast i gråt. Nästa gång kanske jag inte ska vara fullt så bra på att härmas :-)

Celia sa...

Bra gjort! Båda två!

Malin sa...

Härligt med lite tips, jag har ju också en som är på tredje året i alla fall.

Fin blogg med mycket rolig läsning, måste jag säga.

Makena sa...

fru gustavfsson: Tack! Berätta gärna hur det gick! :)

frida: Oj då! Ja, du får kanske tona ner din teatraliska förmåga nästa gång då ;)

celia: Tack! :D

malin: Välkommen till min blogg! Alltid lika kul med nya som kommenterar :D Hoppas du får bra nytta av tipset. Och tack för komplimangen :).

Kan meddela alla intresserade att knepet funkar klockrent fortfarande. Varjegång det blåser upp till stormig konflikt, behöver makena bara med menande blick börja härmas lite lätt, och Jojjan vänder ganska fort och det blir härligt bus i stället! :D

Lotta sa...

Det där "plagg på plagg"-tricket plockade Emmelina med sig hem omedelbart! Men hon verkade inte tycka buset var lika kul sen vi avslöjat det som Jojjans, skönt!