tisdag 27 maj 2008

Trehjulig cykelglädje

I familjen Makenas ägo har det så länge nån kan minnas funnits en lila trehjuling. Troligen dök den väl upp nångång när Makenas första barn skulle börja cykla. Varför den fortfarande finns kvar är en gåta. Inget av barnen har nämligen någonsin lyckats cykla på den. I brist på annat har dock Jojjan nu i vår tappert sparkat sig fram (trampa har inte gått) på denna ytterst svårcyklade trehjuling. Makena och maken har väl tänkt skaffa en bättre cykel åt henne, men än har det inte blivit av. Så hon har kämpat där på sin värdelösa trehjuling (hon ger sig inte i första taget) medan Nonno susat förbi på sin röda tvåhjuling och Boppo glidit förbi med skateboarden. Aldrig har hon klagat.

Men så kom hon idag på den geniala idén att ta in trehjulingen. Makena sa först att hon inte fick cykla inne. Men så såg hon hur Jojjan plötsligt lyckades trampa med tramporna och få cykeln att gå framåt som normala trehjulingar. Och hon hade inte hjärta att hindra henne. Lyckan av att helt plötsligt kunna cykla lyste ur ögonen. Fram och tillbaka mellan hallen, köket och vardagsrummet cyklade hon. "Imorgon ska jag cykla hela daaaaan." sa hon till Makena med glittrande ögon då och då när hon passerade. Hon cyklade och cyklade och cyklade. Ända tills Bolibompa började. Då tog hon en paus. Men direkt när barnprogrammen var slut kom hon till Makena och bad om att få cykla bara en liten stund till innan läggdax. Inte kunde Makena neka henne det. En hel halvtimme till av cyklande blev det. Tillslut lyckades dock Makena få Jojjan att frivilligt parkera trehjulingen vid en vägg i vardagsrummet och göra sig redo för sängen.

När tandborsting och sagoläsning var avklarat och Makena stoppat om sin lilla lyckliga tös, utspelade sig denna lilla konversation:

jojjan: "Nu ska jag sova jättelänge..." (gäspar)
jojjan: "...sen ska jag vakna och gå ner på natten."
makena: "Nej, men du ska ju sova ända tills det blir morgon!"
jojjan: "Nej...jag ska gå ner på natten."
makena: "Vad ska du göra där nere då?"
jojjan: "Jag ska cykla på min trehjuling!"(Stort lyckligt leende)

4 kommentarer:

Ebba sa...

Åå, lillgumman! Ni får försöka hitta en bättre trehjuling, kanske på blocket? Engla älskar också att cykla och hon trampar runt på sin trehjuling, men när hon fyller år så önskar hon sig mest av allt EN LILA CYKEL. En tvåhjuling. Så vi får väl se vad som händer på födelsedagen! :)

Charlotte sa...

Åh, tänk när höjden av lycka var en cykel... gick hon upp på natten för en smygtur?

Charlotte sa...

Sol ute - men bokregn hos mig! Välkommen in och tävla om bra sommarläsning. Trevlig helg!

Makena sa...

ebba: Ja en nu cykel ska hon få! Hon fick ju den där att funka. Men nu har den helt gått sönder och ska åka till tippen (Mamman fick nog av cyklande t inne och slängde ut den *opps*)

charlotte: Nej hon gick faktiskt inte upp. Förstod sen att hon menade att hon skulle gå upp och cykla när hon vaknade och jag fortfarande sov...jag brukar säga att det fortfarande är natt när hon vill upp före 6 ;-)