onsdag 21 maj 2008

Sitter bebisen på pottan?

Makena har gjort en revolutionerande upptäckt i sitt föräldraskap. Bebisar måste inte nödvändigtvis ha blöja! Nu höjer säkerligen flertalet läsare på ögonbrynen och undrar vad det är för tokigheter Makena nu kommer med. Men faktum är att bebisar i många andra länder och kulturer aldrig sett en blöja och än mindre haft någon på sig. I OS-värdlandet Kina t ex, har blöjjättarna mycket svårt att ta sig in på marknaden. Blöjor anses nämligen där som något ytterst primitivt. Men blir inte föräldrarna nerkissade och nerbajsade då undra nu någon? Svaret är nej. Det hela handlar om att kommunicera med sin bebis. EC (Elimination Communication) heter det här i väst och innebär helt enkelt att man lär sig läsa sin bebis signaler när den behöver kissa eller bajsa. I andra kulturer är detta lika självklart som att mata sin bebis när den är hungrig. När bebisen signalerar kiss/bajs håller man helt enkelt ut bebisen och låter den göra sina behov på lämpligt ställe.

Makena och Bebisen har börjat med EC. Makena läste om EC på nätet och blev såklart inspirerad att prova. Eftersom Makena (om sanningen ska fram) alltid tyckt att det här med blöjbyten varit väldigt besvärligt och tidsödande, lät det som en oemotståndlig tanke att slippa hela eländet. Makena började lite lätt med att låta sin Bebis vara bar om rumpan hemma och försökte samtidigt titta efter hur Bebisen betedde sig strax innan en kissning eller bajsning. Hon upptäkte då att det ju är bra mycket smidigare att bara torka upp en liten kisspöl här och var, än att köra hela proceduren med att ta av/på kläder och blöja i tid och otid. Vid varje kissning har Makena (och entusiastiska syskon) sen sagt "kssss" för att lära Bebisen att det ljudet betyder att man kissar. Hon provade sen att hålla Bebisen över handfatet och säga "ksss". Experterna på nätet hade nämligen lärt Makena att Bebisen då kommer att kissa (om den är nödig förstås). Och till Makenas stora förundran kom det faktiskt en skvätt där i handfatet! Makena blev så entusiastisk att hon redan andra dagen av EC:ande åkte och köpte en fin röd potta på Röda Korset till Bebisen.

Makena har nu gått vidare med att rutinkissa Bebisen före och efter sömn och amning och när det var ett tag sedan en kissning. Bebisen sätts på pottan. Makena säger "kssss" och 9 av 10 gånger kissar då Makenas lilla Bebis! Makena har även gjort lite framsteg i signaltydandet. Bebisen sitter ju som bekant i sjal då och då. Nu har Makena lärt sig att om Bebisen börjar hoppa och oma sig i sjalen, betyder det troligen att en kissning eller bajsning är på gång. Och igår när Bebisen låg i famnen och ammdes började hon att släppa fram och tillbaka och bete sig allmänt bökigt. Trots att Bebisen var nykissad och nybytt (hon använder ibland tygblöjor) och just skulle till att få sova, kom Makena ihåg ett tips om att sådant bökande kan tyda på bajsnödighet och satte lite tvivlande Bebisen på pottan. Och till hennes stora förundran och förtjusning kom mycket riktigt en bajsning i pottan. Makena tycker att det är hur häftigt som helst att på detta sätt kunna kommunicera med sin Bebis! Och till och med Makenas mycket skeptiske make har blivit mäkta imponerad.

Ännu är Makena bara nybörjare på EC. Bebisen har tygblöja när de är borta eller när hon ska sova (även om bebisar faktiskt aldrig kissar i sömnen). Men Makena håller så ofta hon hinner uppsikt efter signaler. Hemma och borta sitter Bebisen på potta då och då och åtgången av tygblöjor har börjat minska. Målet är inte i första hand att få ett blöjfritt barn på rekord tid, utan att börja förstå sin bebis signaler så att hon på lite sikt kan slippa blöja. Det finns nämligen de som menar att om 5-månaders bebisar bara kunde ta sig själva till en toalett, så skulle de troligen göra det. Makena tror dem. Vem tycker liksom att det är mysigt att gå omkring med kiss, bajs eller för all del en geleklump i rumpan?

För dem som tycker detta låter intressant och vill läsa mer, kan Makena tipsa om en mycket bra hemsida i ämnet. Där finns massor av mammor (och pappor!) som har gjort samma fascinerande upptäckt som Makena. Där finns också 6-månaders bebisar som helt slutat med nattblöja och 1-åringar som är helt blöjfria :-).

8 kommentarer:

Frida sa...

Wow vad roligt! Jag har också funderat på detta, men inte testat. Vore ju helt super. Tror jag ska ge det en chans. Blev jätteinspirerad av ditt inlägg!
/frida

Frida sa...

Väldigt roligt! Vi är lite lika som sagt :-) Ska precis skaffa potta till lilltösen. HAr dock inte tänkt på EC, men vill gärna läsa på. Tack för inspirationen!

Anonym sa...

hahahahahaha... du är ju skön:)
kram madde

Charlotte sa...

Tävlingstajm igen hos mig - lös gåtan och vinn en tv-serie eller ett fint smycke. Trevlig helg!

Anonym sa...

Hej tjejen!!

Jag läser din blogg ska du veta, med stort intresse!
Har du upptäckt familjeliv än? Alltså www.familjeliv.se? Det är någ nåt för dig, har fått många bra tips där vad gäller familjeliv, hushåll, inredning, ja allt.
KRAMAR i massoorrr!
Elin

Celia sa...

Har hört talas om detta och tror benhårt på att det funkar, eftersom det funkar i alla länder där de bär sina barn och aldrig använder blöja. Och du är nu ett levande bevis på att även en civiliserad västerlänning klara av att gå tillbaka till rötterna.
Själv trallar jag fortfarande på med blöjorna.

smultron sa...

Väntar med spänning på att få veta hur det har gått.

Min lillkille flyr med bajs i blöjan. Skulle önska att han tyckte det var obehagligt så jag slapp jaga honom...

Ha en trevlig helg!

Makena sa...

frida: Kul att kunna inspirera! :)

frida: Kul! *ler* Berätta gärna hur det går om du bestämmer dig för att börja!

madde: Jajaja... Vänta bara tills du själv har ett gäng ungar. Då ska du se att du också tycker det är fascinerande med bajs i en potta! hihi

charlotte: Hoppas stenhårt på smycket denna gång!!

elin: Det glädjer mig att höra!:) Jag känner till familjeliv ja. Är reggad där, emn inte aktiv. Använder den bara till att lägga upp bilder. Jag är nämligen rätt aktiv på ett par, tre andra forum. Man kan inte vara överallt ;-) Men jag håller med om att det är mkt givande att snacka med andra föräldrar på internet! Har lärt mig så mkt om allt möjligt :D

celia: Nja. Alltså det funkar ju inte sådär klockrent än då. Gick jättebra där i början, men nu har hon pottvägrat några dar...får se vart det leder. Vi kör dock inte blöjfritt, utan varvar med tygblöjor i härliga färger ;-)

smultron: Just nu går det som sagt inte så där jättebra då. men jag ska uppdatera dig längre fram om du vill. Vilken liten knaskille du har...*ler*